Fish and chips
- 600 g ryby
Můžeme použít jakoukoliv bílou rybu, ideální je treska, halibut nebo třeba sumeček. Filet očistíme, naporcujeme a namočíme do 10% slaného roztoku na 10min. Nasledně osušíme, lehce obalíme v mouce a namočíme v těstíčku. Smažíme ve vysoké vrstvě rozpáleného oleje, dozlatova.
Tatarka
- 350 ml b ílého suchého vína
- 100 g rybí kosti nebo masa
- 1 lžíce láku z okurek
- 250 g másla
- 1 lžička hořčice
- 50 g cream fresh
- 1 lžička kapary
- 1 lžička okurek
- sůl
- citron
Na dobrý základ na omáčku je třeba použít rybí skelety nebo popřípadě ořez z rybího masa. Kosti dozlatova orestujeme na oleji, ke konci přidáme lžíci másla, snítku tymiánu, přecedíme přebytečný olej a zalijeme bílým vínem. Následně necháme tekutinu zredukovat na cca 50ml, přecedíme přes jemný cedník, stáhneme plamen na minimum a za stálého míchání metličkou zašleháme na kostky nakrájené studené máslo. Přidáme cream fresh a dochutíme solí a citronem. Dál už nevaříme, pouze podle potřeby přihříváme, aby se omáčka nerozdělila. Do hotové omáčky přidáme na kostičky pokrájenou šalotku, okurky, kapary, rajčata a hrášek.
Vložka
- 1 lžíce nakladaných okurek
- 1 lžíce šalotky
- 1 lžička kapary
- 2 lžíce hrášku
- 1 rajče
Rajče zblanšírujeme a schladíme ve studené vodě. Oloupeme a vydlabeme vnitřek, poté pokrájíme na kostičky velké jako hrášek. Oboje prohřejeme v omáčce a servírujeme.
Těstíčko
- 300g hladké mouky
- 150g rýžové nebo tapiokové mouky
- 4 g prášku do pečiva
- 600 ml piva
- 10 g soli
- Všechny ingredience smícháme a směs necháme před použitím vychladit v lednici.