Středa 6. července 2022, Den upálení mistra Jana Husa
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Gastroturistika v Čechách aneb proč si dělat rezervaci do restaurací

Jídlo

  5:50
Jako všichni dobří manažeři si i vedení restaurace podle rezervací plánují práci, objednávky, počet zaměstnanců, vaření a jiné přípravné práce.

Miroslav Grusz, šéfkuchař mg restaurace foto: Archiv Miroslava Grusze

V zahraničí si běžně rezervaci dělá 90-95% lidí, vyhnou se tímto situacím přetíženého personálu či obsazenému oblíbenému stolu. V naší zemi jsme zvyklí, že většina restaurací má neustále otevřeno, to je v jiných zemích vyjímkou až na hotelové restaurace a nebo restaurace sezonní v horských nebo mořských oblastech. 

Jídlo pod palbou

Rubrika serveru Lidovky.cz. O své názory, zážitky a dojmy z gastronomie se se čtenáři podělí šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář a mnoho dalších špičkových šéfkuchařů. 

Jsem rád, že se naštěstí tyto zakořeněné zvyky i u nás mění. Mnoho restaurací si dnes uvědomuje, že odpočatý a následně usměvavý personál, který Vám plní každé přání, je stejně důležitý jako kvalitní kuchyně na kterou se vyplatí počkat . Někdy samozřejmě může nastat vypjatá nárazová situace, ale jsem rád, že hosté většinou reagují pozitivně a jsou ochotni počkat o chvilku déle a své jídlo si plně vychutnat. 

S nadšením sleduji, že i mimo Prahu se rozvíjí restaurace našeho typu. V dnešní době, kdy lidé více cestují, jsou vzdělaní a mnohem větší zájem věnují i svému zdraví, vyhledávají dobré restaurace s kvalitními surovinami a menšími porcemi. Doufám, že brzy nastane konec dobám přejídání a lidé budou více přemýšlet kolik a co sní. Dalším příjemným a pomalu se rozšiřujícím zvykem, je pro mne pořádání rodinných oslav ,které se začínají týkat i svátků. Rodiny mají čas se věnovat sami sobě a ne vaření, obsluze a mytí nádobí. 

MIROSLAV GRUSZ

Po škole začínal v pražském hotelu Renaissance, kde získával první kuchařské zkušenosti také pod vedením Zdeňka Pohlreicha. Po pěti letech zamířil do svého prvního zahraničního angažmá – Marriottu v Zürichu. Po návratu nastoupil do kuchyně restaurace Allegro v hotelu Four Seasons. Tady se postupně potkal s absolutní špičkou světové gastronomie Vitem Mollicou a Andreou Accordim, s ním byl také u toho, když Allegru získalo michelinskou hvězdu, první v Česku a bývalé střední Evropě vůbec. Tam se také seznámil více s italskou kuchyní, která mu tak učarovala, že se rozhodl zdokonalit na místě, v Restaurantu Palagio hotelu Four Seasons ve Florencii opět po boku michelinské star  Vita Mollicy v obou případech jako jeden ze zástupců. Po návratu do Čech strávil čtyři  roky v pražském hotelu Augustine ze světového řetězce Rocco Forte Hotels, kde se postupně propracoval na pozici executive chefa a spolupracoval s Jeffem Blandem, Lee Streatonem či Markem Hixem. Na své pozici vedl tým 20 kuchařů a posbíral různé ocenění. Příkladem je třetí nejlepší fine dining restaurace v Praze v ročence magazínu EURO a S. Pellegrino a Acqua Panna v roce 2013 a oceněním Bib Gourmand.

Autor:

Cesta do Chorvatska 2022: Jak projet rozkopané Slovinsko a tankovat v Maďarsku

Premium Dobrá zpráva pro dovolenkáře mířící autem na Jadran. Cesta byla letos hladká, na nejrychlejší trase přes Vídeň, Graz...

Zbraně, které zaskočily Putina: „Muskovo“ bombardování

Premium Už druhý den po nočním překročení hranic měli triumfálně projíždět centrem Kyjeva, po čtyřech měsících místo toho vězí...

Jet sto třicet, nebo zpomalit? Na dálnici můžete uspořit litry paliva

Premium Ceny paliv opět atakují rekordy. Také si všímáte, o kolik víc řidičů jezdí poslední měsíce „na spotřebu“? Vyzkoušeli...

VELKÁ LETNÍ SOUTĚŽ: Léto venku s eMiminem je zpět. Na co se můžete těšit?
VELKÁ LETNÍ SOUTĚŽ: Léto venku s eMiminem je zpět. Na co se můžete těšit?

Rok se s rokem sešel a vy znovu můžete rodinné výlety využít k velké hře na eMiminu. Pravidla hry jsou tentokrát ještě jednodušší. O co hrajeme? O...

Právě čtete

      Mohlo by vás zajímat