Koprová omáčka
- 60 g másla
- 40 g hladké mouky
- 250 ml mléka
- 70 g cukru
- 4 lžíce octa
- sůl
- hrst nakrájeného čerstvého kopru bez stonku
- 5 vajec
- 20 mladých brambor ve slupce
Vývar
- stonky z kopru
- 3 bobkové listy
- 5 kuliček nového koření
- 8 kuliček pepře
- 2 oloupané mrkve
- ¼ celeru
- 1 cibule oloupaná
- 3 stroužky česneku
- 3 lžíce soli
Vývar: Nakrájíme veškerou zeleninu na velké kusy (klidně na polovinu) a dáme do mísy. Rozvoníme si koření na suchém hrnci a zalijeme ho 1200 ml studené vody. Přidáme zeleninu a koprové stonky. Zavaříme, a když začne voda bublat, tak stáhneme plamen na minimum. U zeleninového vývaru by se pěna neměla tolik tvořit. Vaříme zhruba hodinu. Vývar nakonec scedíme a připravíme si ho na další vaření.
Zbytek: Rozpustíme si máslo, přidáme mouku a mícháme metlou 2 minuty. Poté zalijeme teplým vývarem a opět důkladně promícháme. Obsah hrnce zaváříme, stáhneme plamen na minimum a vaříme dalších 15 až 20 minut. Poté přilijeme mléko, ocet, cukr a dle chuti osolíme. Hotovou omáčku můžeme klidně skladovat v lednici a kdykoliv použít.
Mezitím si uvaříme brambory a vejce. Brambory umyjeme, otřeme houbičkou a dáme do vroucí osolené vody. Vaříme do měkka. Vejce by měly být před vařením v pokojové teplotě. Vezmeme si hrneček, přikryjeme ho fólii, potřeme ji olejem a vyklepneme do ní vejce. Fólii zamotáme. Vejce dostane jiný tvar a nebude jej potřeba loupat. Ve fólii hoďte vejce do vařící vody, promícháme, stáhneme plamen na polovinu a vaříme 6 minut.