130 let
Lososovo-cuketové pečené nugety

Lososovo-cuketové pečené nugety | foto: Lucie Grusová

Recept

Lososovo-cuketové pečené nugety. Jak na ně poradí foodblogerka

Jídlo
  •   5:00
Když o něčem, co obsahuje cuketu, moje dcera prohlásí, že je to "jako fakt dobrý", beru to jako úspěch. Takže by bylo škoda se o takový recept s vámi nepodělit. Proto, až vás začne nudit losos jen tak pečený v troubě či připravený na pánvi, vyzkoušejte tyhle měkoučké nugetky.

Lososovo-cuketové pečené nugety

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová

Suroviny

  • 500 g lososa (bez kostí a kůže) *
  • 250 g cukety
  • 25 g šalotky
  • 50 g mandlové mouky
  • 1 lžička drceného římského kmínu
  • 1,5 lžičky uzené papriky
  • sůl
  • pepř

Postup: Polovinu lososa nakrájejte na větší kostky a ty pak rozmixujte v sekáčku. Stačí opravdu jen pár vteřin, ať z toho není úplně řídká kaše. Druhou půlku lososa nakrájejte na drobounké kostičky (max 5 mm).

Omytou neoloupanou cuketu nastrouhejte najemno. Osolte ji, promíchejte a nechte chvíli odpočinout. Pak z ní přes sítko nebo v bavlněné utěrce vymačkejte co nejvíce tekutiny. Dejte si opravdu záležet, ať nugety nejsou moc vodovaté.

Šalotku nakrájejte na drobounké kostičky. Lososa (rozmixovaného i nakrájeného), cuketu a šalotku smíchejte dohromady, směs osolte a opepřete. Můžete přidat i nějaké bylinky. Skvěle se bude hodit petrželka, pažitka, koriandr, ale třeba i kopr.

Z „těsta“ udělejte koulením v dlaních 20 kuliček a ty obalte ve směsi z mandlové mouky, koření a špetky soli.

Nugetky vyskládejte na plech vyložený pečícím papírem a dejte je péct na 20 minut do trouby vyhřáté na 200 °C. Hotové lososové nugety podávajte například se zeleninovým salátem nebo pyré či pečenou zeleninou a k tomu si připravte nějaký dobrý dip - ochucenou majonézu, rozmačkané avokádo, ochucenou zakysanou smetanu atd. 

 
Autor: