Smažený holanďan. Připravte si klasiku na pánev i do trouby podle receptu Jana Punčocháře

Premium

Smažený holanďan | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

  5:00
Z mletého masa se dá připravit spousta jídel, ale holandský řízek, obsahující kromě masa taky štědrou dávku strouhaného sýra, určitě patří k těm nejlepším.

Celý článek je jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Podobně jako španělský ptáček nebo francouzské brambory ani holandský řízek nepochází ze země, k níž odkazuje; něco společného s ní však přece jenom má – tvrdý sýr, který se ke směsi masa a vajec přidává. Ideálně by měl být tzv. holandského typu, tedy například eidam nebo gouda. To, že je s Holandskem příbuzná jen takto volně, však téhle stálici tuzemských jídelníčků nijak neubírá na chuti a popularitě, kterou si u nás vydobyla. A není divu: správně připravený „holanďan“ je snad ještě lepší než klasický vídeňský řízek; rozhodně bývá jemnější a šťavnatější.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

99
Předplatit
Flexibilní, bez závazků
Automatické obnovování

Roční

989
Předplatit
Nejlepší poměr cena/výkon
Ušetříte 17%

Dvouleté

1 889
Předplatit
Nejvýhodnější
Ušetříte 20%

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Vstoupit do diskuse
Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.