Středa 7. prosince 2022, svátek má Ambrož, Benjamin
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jídlo

Smažený holanďan. Připravte si klasiku na pánev i do trouby podle receptu Jana Punčocháře


Smažený holanďan | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Premium
Z mletého masa se dá připravit spousta jídel, ale holandský řízek, obsahující kromě masa taky štědrou dávku strouhaného sýra, určitě patří k těm nejlepším.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet tři měsíce zdarma

Podobně jako španělský ptáček nebo francouzské brambory ani holandský řízek nepochází ze země, k níž odkazuje; něco společného s ní však přece jenom má – tvrdý sýr, který se ke směsi masa a vajec přidává. Ideálně by měl být tzv. holandského typu, tedy například eidam nebo gouda. To, že je s Holandskem příbuzná jen takto volně, však téhle stálici tuzemských jídelníčků nijak neubírá na chuti a popularitě, kterou si u nás vydobyla. A není divu: správně připravený „holanďan“ je snad ještě lepší než klasický vídeňský řízek; rozhodně bývá jemnější a šťavnatější.

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele

Dočtěte článek až do konce

Jako člen navíc:

  • Máte k dispozici více jak 30 000 prémiových textů na Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Získáte přístup ke všem našim novinám a časopisům online a zdarma
  • Přednostně pořídíte vstupenky na koncerty v síti Ticketportal a mnohem více
Máte už aktivní předplatné? Přihlásit se
Autor: