Neděle 14. července 2024, svátek má Karolína
  • Premium

    Získejte všechny články
    jen za 89 Kč/měsíc

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Smažený holanďan. Připravte si klasiku na pánev i do trouby podle receptu Jana Punčocháře


Smažený holanďan | foto:  Tomáš Krist, MAFRA

Premium
Z mletého masa se dá připravit spousta jídel, ale holandský řízek, obsahující kromě masa taky štědrou dávku strouhaného sýra, určitě patří k těm nejlepším.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Podobně jako španělský ptáček nebo francouzské brambory ani holandský řízek nepochází ze země, k níž odkazuje; něco společného s ní však přece jenom má – tvrdý sýr, který se ke směsi masa a vajec přidává. Ideálně by měl být tzv. holandského typu, tedy například eidam nebo gouda. To, že je s Holandskem příbuzná jen takto volně, však téhle stálici tuzemských jídelníčků nijak neubírá na chuti a popularitě, kterou si u nás vydobyla. A není divu: správně připravený „holanďan“ je snad ještě lepší než klasický vídeňský řízek; rozhodně bývá jemnější a šťavnatější.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: