Tropické hovězí na špejli
marináda:
- 1 mango, oloupané a nakrájené na kostky
- 2 stroužky česneku, propasírovaného
- 1 scotch bonnet paprička, nakrájená nadrobno
- 2 jarní cibulky, nakrájené nahrubo
- šťáva z 1 limetky
- 100 ml bílého vína
- dužina z 2 čerstvých marakují
- 2 lžíce oleje
- sůl, pepř
Hovězí:
- 600 g hovězího steaku, nakrájeného na kostky
- 1 cibule, nakrájená a rozdělená na měsíčky
- 2 menší papáje, nakrájené na 4 cm kostky
- 1 menší ananas, nakrájený na 4 cm kostky
Všechny ingredience na marinádu vložíme do mixéru a rozmělníme. Dochutíme solí a pepřem. Maso dáme do uzavíratelné nádoby a zalijeme marinádou. Necháme alespoň 4 hodiny nebo nejlépe přes noc v lednici odpočívat. Na špejle střídavě napichujeme cibuli, papáju, maso a ananas.
Grilujeme v troubě, nebo na grilu asi 10 minut, podle toho, jak propečené maso chceme. Podáváme s rýží a salátem.
Ukázka z knihy Chilli, průvodce světem pálivého jídla.