Neděle 28. února 2021svátek má Lumír 7 °C polojasno Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Úbytek kvalitních lidí a luxusní večeře do krabičky. Co se stane s restauracemi po covidu?

Jídlo v krabičce | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jídlo v krabičce | foto: Lagarto

Někteří se rozhodli gastro opustit, jiní bojují dále, i když je to boj těžký. Jak se gastronomie proměňuje a promění do budoucna? Někteří restauratéři a šéfkuchaři si myslí, že fatálně. Stanou se z restaurací továrny na krabičky, nebo budou mít otevřenou pouze několik hodin denně?

Jan Hawelka, Lagarto

1) Je velmi důležité neztratit kontakt se zákazníkem. Proto určitě doporučuji hledat cesty a vyhýbat se kompletnímu zavření podniku. Podle mého názoru – zcela uzavřené restaurace ztratí linku se zákazníkem, kterou budovaly mnoho let. Nezapomínejme, že stále je velké procento hostů, kteří si objednávají nebo vyzvedávají jídlo – pokud zavřeme, dáme jim příležitost využít konkurenční nabídky a nemusí se pak již vrátit. Pak vezměte papír, sepište si všechny měsíční náklady, pak vše vynásobte na celý rok a proškrtejte vše zbytné. Tento postup opakujte několikrát, zprvu spoustu věci z nostalgie a vidiny lepších časů neškrtnete. Budujte sociální sítě a ukažte lidem, kdo jste. Váš podnik není jen jméno, jste to vy a zákazníci zejména dnes rádi nakoupí u Pavla, který tu pro nás je než u no-name podniku.

Jan Hawelka

Jan Hawelka

2) Uvědomme si, že jsme dnes na rozcestí – doleva máme službu, doprava a aktuálně máme obchod. Dříve jsem považoval restauraci čistě za zážitek, dnes s tím musím pracovat jako se zbožím. A v budoucnu to jedni pochopí a budou tak mít nový trh, a ti druzí, kteří se vrátí do starých kolejí. Obavám se však, že ten, kdo se neposune, zahyne. Proto je potřeba přizpůsobit se dvě výše uvedeným směrům – na jedné straně zážitek, ten se nezmění. A na druhé straně potenciál obchodu, který dává prostor e-shopu, objednávkovým aplikacím a zejména my investujeme do zákaznického systému a ten musí mít promyšlené a nápadité výhody, proč? Protože jedeme na půl plynu a můžeme tak experimentovat, co v složité době funguje s našimi hosty. Až se to rozjede naplno, budeme připraveni.

Co určitě nechceme, aby se z gastronomie stal online servis bez kvalitní obsluhy, ale s „nosítkami“. Do takové restaurace bych nevešel. Každopádně každý si může vybrat.

Alena Pecháčková

Autor

Alena Pecháčkováalena.pechackova@lidovky.czČlánky

Randění pod rouškou. Reportérka absolvovala sedm pokusů o seznámení

Reportérka Julie Mahlerová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium „Jestli si někoho nenajdeš, než ti bude třicet, nainstaluju ti seznamku,“ oznámila mi moje nejlepší kamarádka. Patřím...

Zavřené nezavřené restaurace. Jak vypadá zapovězený společenský život?

Rozhánění nelegální párty. Policie v lednu zasahovala na večírku v domě v... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Zaplněné stoly, skupinky lidí se sklenicemi vína a smích nesoucí se až na ulici. Nejde o výjev starý víc než rok, ale o...

Mord v hospodě U Dvou koček. Zloději odnesli cigarety, víno a ruce oběti

Rituální vražda v pražské hospodě U Dvou koček. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Okolo pouličních lamp tančily roje vloček. Sníh propůjčil pražským ulicím něžný a romantický vzhled. Jen jediné...

Babské rady: zaručené tipy, jak bojovat proti neustálým virózám
Babské rady: zaručené tipy, jak bojovat proti neustálým virózám

Nudle u nosu, opakované virózy, nachlazení, pokašlávání –? nikdy nekončící kolotoč, ze kterého začínáte být šílení? Posbírali jsme ty...