Středa 28. února 2024, svátek má Lumír
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Vánoční cukroví: Nestíháte? Zkuste naše rychlé a snadné nepečené kousky, po kterých se jen zapráší

Nepečené cukroví foto: Profimedia.cz

Recept
Advent je tu, Vánoce se neúprosně blíží, a kdo ještě s pečením cukroví nezačal, má právě nejvyšší čas. Že ve všem tom předvánočním shonu nemáte na přípravu tradičních vánočních sladkostí čas? Výmluvy! S našimi superrychlými nepečenými recepty to zvládnete raz dva.
  5:00

Vánoční pečení

Nejoblíbenějším klasickým druhům pečeného cukroví, jako jsou perníčky, linecké nebo medvědí pracny, šlapou stále výrazněji na paty nepečené kousky – vosí hnízda a nejrůznější kuličky, obvykle připravované s příměsí piškotů, kokosu, kakaa či rumu.

Jejich největší výhodou je, že jsou rychlé na přípravu a nenáročné na suroviny. Kromě toho většinou nepotřebují ani nijak dlouhý čas na to, aby se rozležely, takže patří mezi oblíbenou volbu všech, kdo „pečení“ cukroví nechávají na poslední chvíli.

Zařadit je až na samý konec svátečního pekařského maratonu je navíc docela praktické: dá se do nich upotřebit vše, co se i přes veškerou snahu tak trochu nepovedlo, případně zbylo – polámané či přebývající kousky, zbytky vanilkového cukru, čokolády či mletých oříšků…

Burizonové hrudky

Burizonové hrudky
  • 300 g cukru krystal
  • 1 slazené kondenzované mléko
  • 125 g másla
  • 2,5 sáčku burizonů

Do pánve vsypeme cukr a na mírném ohni utavíme na karamel. Přidáme na střídačku máslo a kondenzované mléko, odstavíme a vmícháme burizony. Necháme částečně vychladnout, pak ze směsi tvarujeme kuličky. Necháme zatuhnout a vložíme do malých papírových košíčků.

„Rafaelo“

„Rafaelo“
  • 100 g másla
  • 100 g moučkového cukru
  • 120 g mletého kokosu (+ na obalení)
  • 300 g bílé čokolády
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce bílého rumu
  • 60 celých mandlí

Změklé máslo utřeme s cukrem, přidáme kokos, nastrouhanou čokoládu, citronovou šťávu a rum a vymícháme vláčnou hmotu. Postupně oddělujeme menší kousky, do středu vmáčkneme mandli a tvarujeme kuličky o průměru asi 2,5 až 3 cm. Ty na závěr obalíme v kokosu, necháme krátce zatuhnout v lednici a nakonec vložíme do malých papírových košíčků.

Kuličky z čokoládových oplatek

Kuličky z čokoládových oplatek
  • 3 oplatky Mila (popř. tyčinky Margot, tatranky apod.)
  • 125 g másla
  • 80 g cukru moučka
  • 3 lžíce rumu
  • 3 lžíce mletých oříšků
  • strouhaný kokos na obalení

Oplatky (tyčinky) nastrouháme najemno, přidáme máslo, cukr, oříšky a rum (pro děti lze vynechat), důkladně promícháme a necháme částečně ztuhnout v lednici. Postupně z hmoty tvarujeme menší kuličky, obalujeme je v kokosu (popř. kakau, oříšcích ap.), necháme dobře zatuhnout a vložíme do papírových košíčků.

Čokoládové lanýže

Čokoládové lanýže
  • 50 g tmavé čokolády (60 %)
  • 150 g smetany ke šlehání
  • 100 g másla
  • kakao

Čokoládu spolu s máslem dáme do misky, smetanu přivedeme k varu a pak vlijeme na čokoládu. Vše vymícháme do hladkého krému, necháme vychladnout (občas zamícháme, aby se na povrchu neudělal škraloup), a jakmile je krém tužší, lžičkou z něj vykrájíme lanýže a dáme do lednice ztuhnout. Jakmile zatuhnou, je možné je dotvarovat do kuliček. Nakonec lanýže poprášíme kvalitním kakaem, popř. obalíme v oříšcích nebo směsi kakaa a cukru. Uchováváme v chladu.

Vosí hnízda

Vosí hnízda
  • 250 g cukru
  • 250 g ořechů
  • 1 vejce
  • hrst piškotů (10 dkg) + na dokončení
  • rum
  • světlý máslový krém

Piškoty umeleme a smícháme s ostatními ingrediencemi. Vypracujeme těsto, které necháme do druhého dne odležet. Z těsta tvarujeme malé kuličky, které zlehka obalíme v práškovém cukru a plníme jimi formičky na vosí hnízda. Uprostřed každého úlu uděláme důlek, který naplníme světlým máslovým krémem a zaklopíme piškotem (popř. lineckým kolečkem). Vyklopíme z forem a uložíme v chladu.

Okresní stavební bytové družstvo Mladá Boleslav
Samostatná/ný účetní

Okresní stavební bytové družstvo Mladá Boleslav
Středočeský kraj