1. dubna 2015 6:47 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

PUNČOCHÁŘ: Šéfkuchař se vydal do
školní jídelny, nedalo se to jíst

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 38Diskuse
Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jan Punčochář | foto: Grand Cru
V poslední době se hodně rozebírají školní jídelny. Kvalita jídla, nutriční a výživové hodnoty a vůbec tak nějak vše kolem nich. I já mám se školní jídelnou své zkušenosti. Mnohým z nás školní jídelna znechutila několik jídel, ze kterých se nám dělá zle, jakmile někdo vysloví jen jejich název.

Tak to bylo, je... A bude? Nemuselo by, ono totiž vařit zdravě, chutně a z čerstvých surovin není zas tak složité a už vůbec ne o tolik dražší.

Co by měla vlastně přinášet školní jídelna dětem? Tak v první řadě by je měla asi dostatečně, zdravě a hodnotně nakrmit. Ale nesmíme zapomenout ani na to, že jde o zařízení, které má děti vychovávat - tedy naučit je správným stravovacím návykům, které si ponesou po zbytek života. 

Nedávno jsem se bavil s kamarádem šéfkuchařem. Jeho dcerka, která navštěvuje základní školu v Praze, chodila domů hladová, ač měla obědy zaplacené právě ve školní jídelně. Otec se tedy ptal, proč v jídelně nejí. Ona na to, že jí to jednoduše nechutná. Bádavý otec se tedy vydal do školní jídelny a s nechutí sám konstatoval, že ani on by to, co servírují, nejedl. 

Došel tedy za paní ředitelkou a ta mu s úsměvem vysvětlila, že je vše v nejlepším pořádku a že se nic měnit nebude. Od té doby vozí dceři denně obědy sám. A není to o tom, že by se snad chtěl povyšovat nad umění kuchařů a kuchařek ze školních jídelen, ale ono zkrátka z ingrediencí, které mají kuchaři k dispozici, nic kloudného neuvaříte.

Jan Punčochář

Jan Punčochář se vyučil se v hotelu Ambassador a hned po škole pracoval v několika vyhlášených pražských restauracích. Deset let byl šefkuchařem v restauraci Le terroir, nyní působí jako šéfkuchař v Grand Cru.

Na druhé straně jsem měl přednášku ve společnosti s mraženými a čerstvými surovinami a setkal jsem se s provozovatelem školní jídelny z Rychnova nad Kněžnou. A nestačil jsem se divit. Vyprávěl mi, že vaří jen z čerstvých surovin, často mají i ryby, hodně zeleniny a dle toho, co vše si pan provozní kupoval usuzuji, že to bude vůbec zajímavá skladba jídelníčku. Samozřejmě jsem se nemohl nezeptat, jak je na tom s financemi. Odvětil, že je oběd u nich možná trochu dražší (řádově v desítkách korun týdně), ale rodiče si rádi připlatí, když vědí, že jejich dítě dostane dobré a hodnotně vyvážené jídlo.

A to je ono. Do takové jídelny děti chodí rády. Není to tak, že celé jídlo vrátí (pokud se jim podaří utéct před dozorem) a ve školním bufetu si pak koupí balenou bagetu. Používání všech možný polotovarů, dochucovadel, zvýrazňovačů chutí a dalších práškových přísad také něco stojí, a ve výsledku ani příliš neušetříte. A to nemluvím o tom, že škola má děti učit a vychovávat, a to i na půdě školní jídelny. 

Jak pak má takové dítě v dospělosti zatočit s obezitou či pěstovat zdraví životní styl, když mu ve školní jídelně dávají knedlíky z prášku, tučné omáčky se zahušťovadly a polévku ze zmražené zeleniny a bujónu z kostky? Asi těžko. Na děti útočí spousta fast foodů a jiných obžerských lákadel na každém rohu, proč jim tedy alespoň na školní půdě nedopřát trochu té dobré, zdravé, domácí stravy.

Jídlo pod palbou

Nová rubrika serveru Lidovky.cz. O své názory, zážitky a dojmy z gastronomie se se čtenáři podělí šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář a kuchařka restaurace La Degustation Boheme Bourgeois Kamila Rundusová alias Kamu.

Jan Punčochář
  • 38Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Cuketovo čokoládový chlebíček
Cuketovo čokoládový chlebíček

Potěšte rodinu rychlou dobrotou.