Asociace malých a středních podniků a živnostníků
Zaměstnanci si sami určí pracovní dobu. Velká změna se ale dotkne jen někoho, odboráři jsou rozpačití
Zaměstnanci na hlavní pracovní poměr by si mohli sami rozvrhovat pracovní dobu. Změnu prosazovanou ministerstvem práce a sociálních věcí by mohla přinést novela zákoníku práce již od příštího měsíce...
Výhody členství Česka v EU převažují nad negativy, říkají zaměstnavatelé
Zaměstnavatelé vidí hlavní přínos vidí v jednotném evropském trhu, který pomáhá českému exportu, naopak kritizují byrokracii. Jednotný pohled nemají na evropskou dotační politiku. Vyplývá to z ankety...
„Citelný zásek do penzijního systému.“ Jurečka s myšlenkou na odpuštění sociálních odvodů seniorům narazil
Pokud senior i v důchodu pracuje, místo mírného trvalého zvyšování penze by nově nemusel platit sociální odvody. Navrhuje to ministerstvo práce a sociálních věcí. Na záměr se ale snesla kritika.
Příští rok by se mohly zvýšit reálné mzdy, tvrdí svazy. Očekávají oživení ekonomiky
Mírné oživení ekonomiky a vlivem poklesu inflace také nárůst reálných mezd očekávají v příštím roce zaměstnavatelské svazy, které oslovila ČTK. Podnikání podle nich nadále brzdí regulace, nedostatek...
Firmy se zbavují dohodářů. Zaměstnávání pracovníků na dohodu bude brzy méně výhodné pro obě strany
Pracovníci na dvě a více dohody o provedení práce (DPP) by měli zpozornět. Od 1. července příštího roku totiž nejspíš budou muset odvádět sociální pojištění. Tyto změny zahrnuje oběma komorami...
Bez nápoje i polévky. Ceny obědů už tolik nerostou, lidé však nadále šetří
Přestože lidé v Olomouckém kraji zaplatí za oběd v průměru již 165,50 korun, neváhají si jej dopřát. Restauratéři však hlásí, že si toho nadále objednávají méně a že stále zaznamenávají nižší tržby.
Pivní inflace. O postupném konci jedné české výjimečnosti
Pivo je součástí české identity i způsobu života, jak praví klišé. A je-li řeč o pivu, nejde jen o ně, ale o celou hospodskou kulturu. Ta tvořila sociální síť už v době, kdy web nikdo neznal. Ale...
Prazdroj bude zdražovat, v hospodě dáte za půllitr minimálně o korunu víc
Plzeňský Prazdroj, největší český pivovar, zdraží od 1. října většinu produktů téměř o šest procent. Více se zvednou ceny balených piv, a to v průměru o 1,50 koruny na půllitr, méně ceny čepovaných –...
Pivo zdražuje. Po zvýšení DPH se může jeho cena vyšplhat na víc než 70 korun
Pražské restaurace v červenci prodávaly půllitr dvanáctistupňového piva v průměru za 64,30 Kč. Loni to bylo 58,80 Kč, meziročně se tedy cena zvýšila o více než devět procent. Po zvýšení DPH na točené...
Kompromis mezi kartou a hotovostí? Češi objevují platby QR kódy
Obchodníci si stěžují na vysoké poplatky karetním společnostem za uskutečněné transakce. Někteří z nich proto namísto klasických karet nabízejí zákazníkům platbu pomocí QR kódu. Platby pomocí toho...
Platba kartou v zákoně? Ekonom varuje před omezením svobody
Nemožnost platit kartou je pro zákazníky diskomfort, a tudíž se zintenzivňuje debata, zda povinnost přijímat karty nějakým způsobem nezanést do legislativy, připustil to člen představenstva...
Mzdy letos zvedá každá třetí firma, na inflaci ale navýšení zdaleka nestačí. Ve srovnání s Němci jsme za chuďase
Mzdy v Česku setrvale rostou, v průměru i v jednotlivých firmách různých velikostí. Inflaci však stále neporážejí a rozdíl mezi výdělky v českých firmách a v zemích jejich mateřských firem zůstává...
Datovky dál mažou živnosti. Letos za tři měsíce zrušilo živnost více lidí než za poslední dva roky dohromady
Povinné datové schránky od svého zavedení vzbuzují mezi lidmi velké emoce. Stát je navíc od začátku letošního roku přiděluje i lidem, kteří si podnikáním jen přivydělávají nebo mají živost...
Náklady rostou, tržby klesají. Češi málo utrácejí, likvidační je to hlavně pro malé obchody
V lednu Češi šetřili zejména na potravinách, kultuře či sportu. Naopak tržby za oděvy a obuv rostly.
Na svah se svačinou. Horské restaurace zdražily, lyžaři šetří
Milovníci lyžování se snaží ušetřit, kde se dá. Účet za zimní dovolenou na horách letos významně zvedá stravování. Češi si proto raději připravují vlastní svačiny, návštěvu restaurace si mnohdy...
Strach z datových schránek. Lidé hromadně končí se živnostmi, i kvůli daňovému přiznání
Zejména senioři ruší v posledních měsících svá živnostenská oprávnění. Důvodem jsou povinné datové schránky, které od začátku roku stát přiděluje i lidem, kteří si podnikáním jen přivydělávají nebo...
Velké gastronomické ochlazení. Hospody zažívají možná ještě horší časy než za covidu, hlavně ty vesnické
Pivo dvanáctka za 60 a více korun, smažený sýr a hranolky za téměř 250 korun? V restauracích větších měst nic neobvyklého – a lokály jsou do noci plné. O pár kilometrů dál, za hranicemi větších...
Paušál na obědy se neosvědčil. Smysl dávají digitální stravenky nebo kantýny
Stravenky v digitální podobě s denním limitem a zaměstnanecké kantýny jsou podle Centra ekonomických a tržních analýz (CETA) efektivnější než stravenkový paušál. Ten podle studie nesplnil očekávání a...
Příspěvkový paradox: peníze na bydlení snáz získá „bohatší“ živnostník než „chudší“ zaměstnanec
Paušální daň využívá zhruba 80 tisíc živnostníků. Kromě snazšího papírování mají ještě jednu výhodu: na rozdíl od zaměstnanců mají lehčí přístup k příspěvku na bydlení.
Pomoc přijde, ale pozdě. Mnohé firmy drahé energie nezvládnou, chystají se propouštět
Extrémní zdražení energií ohrožuje stále víc podniků a podnikatelů. Stát se rozhoupal a slibuje kompenzace, ty firmy získají možná do konce roku.
Administrativní zátěž podnikatelů navzdory slibům znovu roste, stát nepomáhá
Navzdory slibům všech dosavadních polistopadových vlád české podnikatele stále trápí přebujelá státní byrokracie, takže zbytečnou administrativou tráví stovky hodin ročně. I když poslední roky...
Kompenzace za covid jsou na cestě. Kdo všechno se peněz od státu dočká a kdo naopak finančně ostrouhá?
Ministerstvo průmyslu odstartovalo zřejmě poslední covidovou pomoc českým podnikům a živnostníkům. Čtvrtkem počínaje mohou hospodští, hoteliéři a další podnikatelé, které na přelomu loňského a...
Českým firmám by se Ukrajinci hodili. Podniky chtějí pružnější udělování víz, vnitro je proti
Podnikatelské svazy rozjely novou vyjednávací akci s vládou. Chtějí, aby zrychlila a rozšířila možnost získávat technické kádry do výroby z Ukrajiny i z dalších zemí mimo Evropskou unii.
Berňák přidusil covidovou pomoc. Ministerstvo financí připustilo ‚dílčí pochybení‘
Doložte seznam zákazníků či odběratelů, kteří nevyužili vašich služeb. Případně i s telefonním kontaktem. Takové i další požadavky, nebo až obstrukce zaznívají v poslední době ze strany některých...
Restauratéři jsou v kritické situaci. Menší podniky mají milionové ztráty, větší v řádech desítek milionů
Restauratéři jsou kvůli vládním omezením a nevyplácení náhrad podle Asociace malých a středních podniků a živnostníků v kritické situaci, ještě v horší než při dřívějších vlnách pandemie. Menší...
Některé firmy dávají 13. plat, jiné nic nebo čokoládu. Peníze využívají hlavně k zajištění věrnosti pracovníků
I přes pandemii koronaviru se řada zaměstnavatelů podělila se svými zaměstnanci o své výdělky. Chtějí si tak udržet lidi, o něž je na trhu práce eminentní zájem.
Chce stát víc peněz od českých firem? Musí změnit přístup, řešení nabízí desatero, říká asociace
České rodinné firmy by mohly přispívat k růstu domácí ekonomiky ještě více než dosud. Často jsou totiž ziskovější než nadnárodní korporace. Stát, který by na tom měl mít největší zájem, jim v tom ale...
Nová vláda chystá daňovou nadílku. Tady jsou podrobnosti k plánovaným úlevám, kdo a kolik na nich získá?
Žádné zvyšování daní z příjmu, naopak snížení pro všechny včetně lidí s nízkými výdělky a až 26leté daňové prázdniny pro rodiny se třemi a více dětmi. Snížení odvodů na sociální pojištění...
Českým firmám chybí Ukrajinci, nutně ale potřebují zahraniční pracovníky. Našly je v exotické zemi
Velkým hitem českých firem, které už dlouhou dobu nejsou schopny sehnat dostatek zaměstnanců na domácím trhu práce, se před vypuknutím pandemie koronaviru stali pracovníci z Filipín.
Nejsem proti kontrolám testů či očkování, je to lepší než zavřít, říká majitel restaurací
Souhlasíme s kontrolami, ale nechceme zodpovídat za správnost dokladu, to musí zůstat na zákazníkovi. Takové jsou reakce hospodských na nové vládní nařízení. Od 1. listopadu musí provozovatelé...
Zdraží pivo, točené nejvíc. Dlouho šlo nahoru jen lahvové, nyní se zvýšení cen dotkne spíš výčepů
Blíží se říjen a kromě žloutnoucího listí to každoročně znamená, že lídr trhu Plzeňský Prazdroj zdražuje pivo a přidávají se posléze i konkurenti. Letošek bude ale trochu jiný než minulé roky....
‚Tolik střechařů jsem v životě na jednom místě neviděl.‘ Pokrývači či tesaři pomáhají po tornádu
Finanční i materiální pomoc se do oblasti postižené minulý týden ničivým tornádem schází ze všech stran. Poté, co svou práci odvedli záchranáři, je teď čím dál potřebnější také každá ochotná ruka....
Stavět a opravovat je peklo. Covid prohloubil v Česku nedostatek řemeslníků
Praha Stavět či opravovat dům nebo byt je v Česku doslova martyrium. Sehnat řemeslníky je skoro nemožné, stavbu či vylepšování nemovitosti prodražují i prudce stoupající ceny stavebních materiálů. A ten...
Nikdo soudný nemůže dát garanci, že se na podzim znovu nezavře, říká Havlíček. Věří v proočkovanost obyvatel
Praha Nikdo soudný nemůže dát garanci, že na podzim nebudou kvůli koronaviru další omezení, uvedl v pátek v diskusi ministr průmyslu, obchodu a dopravy Karel Havlíček (za ANO). Doufá v dostatečné...
Hospodští se chystají na Euro. Řada podniků si přitom s nastavenými pravidly hlavu neláme
PRAHA Pokud nemá host respirátor nebo nedodrží rozestup, měl by zasáhnout personál restaurace. Stále však není jasné, jak by se zaměstnanci podniků měli při porušování nařízení zachovat.
S testem na pivo? Hospodští a pivovary to vidí jinak, sestavují vlastní přísná pravidla
Praha Maximálně čtyři lidé u stolu, roušky, poloviční kapacita podniku, žádná hlasitá hudba či sportovní přenos, denní kontrola zdravotního stavu personálu.