130 let

Benedict Cumberbatch jako Denis Cummings. Film Brexit (2019). Režie: Tony Haynes. | foto: HBO

Jak se ‚kuchtil‘ brexit. Benedict Cumberbatch vyvede filmovou Británii z EU

Kultura
  •   14:00
LONDÝN/PRAHA - V roce 2016 si Velká Británie odhlasovala výstup z Evropské unie. Snímek s prostým názvem Brexit provede fanoušky zákulisím a politickým pletichařením, které hlasování předcházelo. Populární herec Benedict Cumberbatch ztvárnil Dominica Cummingse, spoluzakladatele hnutím Vote Leave. Brexit má světovou premiéru 7. ledna.

„Jaké země nemáte rádi?“ ptá se v traileru Denis Cummings (Benedict Cumberbatch místnosti plné lidí. Záhy zapisuje na tabuli velkými písmeny Turecko. Právě Cummings byl výkonným mozkem za hnutím Vote Leave, které Brity přesvědčilo o vystoupení z Evropské unie.

Premiérka se vrátila do svého sídla v Downing Street 10. Vypadala velice...
Premiérka se vrátila do svého sídla v Downing Street 10. Vypadala velice...

Snímek by se měl zaměřit hlavně na politické a psychologické manipulace Denise Cummingse, pomocí kterých dosáhl svého cíle. Cummings je ve filmu vymodelován jako typický antihrdina, který je ale zároveň plně přesvědčený o své pravdě. Film má také zajímavé načasování. Podle CNN sílí hlasy po druhém, opravném referendu o brexitu. Premiérka Theresa Mayová tuto možnost stále odmítá.

Autorem scénáře filmu je James Graham (X+Y, Tajný deník callgirl). Do režisérského křesla zasedl jinak seriálový přeborník Tony Haynes (Černé zrcadlo, Pán času, Sherlock). 

Autor: Jaroslav Totušek