29. ledna 2018 6:21 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Pokrm, který zahřeje. Zkuste dýňové kari s cizrnou, radí Kamu

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 1Diskuse
Dýňové kari s cizrnou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Dýňové kari s cizrnou | foto: Nejbarevnější kuchařka

Dýně a cizrna? Báječná kombinace, která ve spojení s šalotkou, kokosovým mlékem a indickým kořením rozvoní nejen vaši kuchyň, ale i celý váš byt či obrovský dům!

Dýňové kari s cizrnou

  • 1 velká máslová dýně nebo 2 dýně Hokkaido
  • 400 g sterilované nebo uvařené cizrny
  • 8 nahrubo nasekaných šalotek
  • 1 lžíce nasekaného česneku
  • 1 lžíce nasekaného zázvoru
  • 1 čerstvá nasekaná chilli paprička
  • 1 lžička mleté kurkumy
  • 2 lžičky garam masaly
  • čtvrt lžičky pepře
  • 400 g drcených rajčat
  • 400 g kokosového mléka
  • 3 lžíce rostlinného oleje
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • šťáva z půlky limetky
  • sůl

Na ozdobení:

  • pražená dýňová semínka
  • čerstvé klíčky

Postup: Dýni omyjeme, osušíme a nakrájíme na menší kostky. Přendáme je na plech s pečicím papírem, zakápneme trochou oleje, promastíme a osolíme. Pečeme v troubě rozpálené na 180 °C do poloměkka zhruba 15 minut.

Poté si připravíme hlubokou pánev nebo hrnec a rozpálíme zbylý olej. Opečeme na něm zvolna zázvor, česnek a šalotku. Přidáme garam masalu, kurkumu a pepř a restujeme, dokud se koření nerozvoní. Přimícháme drcená rajčata, chilli papričku, přivedeme k varu a zalijeme kokosovým mlékem.

Jakmile se začne omáčka vařit, přidáme cizrnu a za dalších pár minut i dýni. Společně vaříme, dokud není dýně měkká. Na závěr dochutíme rybí omáčkou, limetkou a solí. Podáváme dozdobené dýňovými semínky a podle chuti můžeme přidat čerstvé klíčky.

TIP: Věděli jste, že dýni Hokkaido nemusíte zbavovat slupky? Při vaření krásně změkne a navíc má báječnou barvu a obsahuje spoustu stopových prvků. Ostatní dýně slupky zbavit musíte. Nebo byste alespoň měli. 

Lidovky.cz
  • 1Diskuse




Najdete na Lidovky.cz