Čtvrtek 4. června 2020svátek má Dalibor 9 °C přeháňky až bouřky Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

Domácí kvásek krok za krokem. Jak ho živit a omlazovat?

Kvásek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Kvásek | foto: Shutterstock

Chtěli byste doma založit kvásek, ale nevíte jak na to? Předem se připravte, že je třeba se o něj neustále starat, živit ho a omlazovat. Jak na to vám poradí šéfkuchař Scott Van Wagenen z brasserie Maximilian.

Začínáme s kváskem

Ve velké sklenici dobře promícháme 25 g vody a 20 g mouky a ponecháme přes noc v pokojové teplotě. Všechny následující dny přidáváme a dobře smícháme 10 g obou ingrediencí (viz tabulka).

„Ve chvíli, kdy silná vůně kvásku zeslábne a stane se spíše sladkou vůní (zpravidla 5-6 den), je čas na odebrání 70 % těsta. V tuto chvíli nakrmíme zbylou směs cca 300 g mouky a 250 g vody, aby vzniklo velice hutné těsto. Výsledek necháme kynout,“ vysvětluje šéfkuchař Van Wagenen. 

Krmení kvásku

„Vždy je složitější udat přesné poměry ingrediencí, neboť každá mouka se chová trochu jinak. Je tedy třeba udržet konzistenci velice hutnou. Je důležité mít na paměti, že každý kvásek musí být nakrmen po každém odebrání a to minimálně 4-8 hodin před jeho použitím (doba závisí na okolní teplotě, kdy v teplejším prostředí je kynutí aktivnější). Ujistěte se, že každé krmení moukou a vodou je alespoň 40 % váhy aktuálního těsta tak, aby se zachovala správná konzistence. Hrubým odhadem může být 100 % mouky k 80 % vody (tělová teplota, cca 35 stupňů),“ dopořučuje šéfkuchař. 

Pokud se rozhodnete nepoužívat kvásek denně, uložte těsto do nádoby s víkem lednice, což jej ponechá až 3 týdny bez nutnosti krmení. Ale pamatujte, že potřebuje jíst a pokud jej vyhladovíte, kvásek umře! 

„Pokud chcete těsto použít po přestávce, je nutné jej vyjmout z lednice, ponechat 3-4 hodiny a nakrmit ve chvíli, kdy dojde do pokojové teploty. Lze použít za další 3-4 hodiny. Kvásek lze použít pouze ve chvíli, kdy je ve stádiu špičky kynutí, tedy kdy roste,“ radí na závěr šéfkuchař. 

vodamoukapoznámka
1. den25 g 20 g
2. den35 g
30 g
3. den45 g40 g
4. den55 g 50 g Silnější vůně
5. den 65 g 60 gSlabší sladká vůně
6. den 350 g 300 gSlabší sladká vůně, odebrat 70 % těsta
7. den a dalšíKvásek používáme a krmíme, nebo vložíme do lednice
Premium

Bubeník z Mandrage: Víťa sebral odvahu, kterou nikdo z nás nenašel a rozsekl to

Matyáš Vorda | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Na bicí hraje od svých devíti let. V deseti s kamarádem Víťou Starým založil kapelu Mandrage, která se za devatenáct...

Premium

Android Auto a CarPlay v každém autě. Poradíme vám, jak na to

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Chcete používat oblíbenou navigační aplikaci na displeji v autě místo telefonu? Přečtěte si, jak to udělat a neutratit...

Premium

Leoš Mareš: Není to jen o talentu, ale o schopnosti si peníze udržet

Leoš Mareš by mohl získat titul syn roku. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Krach, zhroucení, deprese, obavy o budoucnost a pátrání po smyslu vlastní existence. To jsou emoce, které v těchto...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!