Karambola se dováží nezralá, při pokojové teplotě ale dozrává velmi rychle. Jíst ji můžete se slupkou i bez ní, ale vždy odstraňte hnědá žebra.
Průsvitná vnější slupka je hladká a lesklá. Dužina plodu je velmi šťavnatá a chutí připomíná angrešt. Na pohled krásné ovoce obsahuje také velké množství antioxidantů. vitaminu C, vápníku a hořčíku a v neposlední řadě také nezanedbatelné množství železa.
ČTĚTE TAKÉ: |
Karambola by se měla jíst v menším množství především kvůli vysokému obsahu kyseliny šťavelové. Nadměrná konzumace není zdravá, zvlášť pro osoby, které mají problémy s ledvinami.
Kyselá chuť a krásná vůně (když dozrává, voní po jasmínu), i proto se karambola hodí ke zdůraznění chuti některých pokrmů jako jsou zmrzlinové poháry, dezerty, krémy, můžete si také připravit chutný a léčivý čaj.
Nejlépe se ji daří v tropických a subtropických oblastech, ale vypěstovat si ji můžete i doma.
Plněná karambolaIngredience: 4 karamboly, mango (2-3 plátky), pomerančová šťáva, pomerančová kůra, drobné ovoce, muškátový oříšek, cukr, hřebíček Postup: Karamboly omyjeme a podélně rozřízneme na dvě stejné poloviny, vydlabeme dužinu a nakrájíme ji na kostky, které promícháme s nakrájenými plátky manga. Ve šťávě z pomerančů rozpustíme cukr, přidáme muškátový oříšek a hřebíček a zahříváme asi tři minuty. Vydlabané půlky karamboly naplníme pokrájenou dužinou s mangem a přelijeme pomerančovou šťávou (předtím ji ale necháme vychladit). Nakonec ozdobíme pomerančovou kůrou a drobným ovocem. |