130 let
Karambola

Karambola | foto: Shutterstock

Seriál

Hvězdice, která voní po jasmínu. Ochutnejte karambolu

Asie
  •   7:00
Karambola alias čínská hvězdice je v Česku stále populárnější. Nejen pro své ozdravné účinky, ale také kvůli skvělé chuti. Nejčastěji se jí čerstvá, v ovocných salátech nebo jako ozdoba nápojů či zmrzlinových pohárů. Ale dobrá je i k masu.

Karambola se dováží nezralá, při pokojové teplotě ale dozrává velmi rychle. Jíst ji můžete se slupkou i bez ní, ale vždy odstraňte hnědá žebra.

Průsvitná vnější slupka je hladká a lesklá. Dužina plodu je velmi šťavnatá a chutí připomíná angrešt. Na pohled krásné ovoce obsahuje také velké množství antioxidantů. vitaminu C, vápníku a hořčíku a v neposlední řadě také nezanedbatelné množství železa.

ČTĚTE TAKÉ:

Karambola by se měla jíst v menším množství především kvůli vysokému obsahu kyseliny šťavelové. Nadměrná konzumace není zdravá, zvlášť pro osoby, které mají problémy s ledvinami.

Kyselá chuť a krásná vůně (když dozrává, voní po jasmínu), i proto se karambola hodí ke zdůraznění chuti některých pokrmů jako jsou zmrzlinové poháry, dezerty, krémy, můžete si také připravit chutný a léčivý čaj.

Nejlépe se ji daří v tropických a subtropických oblastech, ale vypěstovat si ji můžete i doma.

Plněná karambola

Ingredience: 4 karamboly, mango (2-3 plátky), pomerančová šťáva, pomerančová kůra, drobné ovoce, muškátový oříšek, cukr, hřebíček

Karambola

Postup: Karamboly omyjeme a podélně rozřízneme na dvě stejné poloviny, vydlabeme dužinu a nakrájíme ji na kostky, které promícháme s nakrájenými plátky manga. Ve šťávě z pomerančů rozpustíme cukr, přidáme muškátový oříšek a hřebíček a zahříváme asi tři minuty. Vydlabané půlky karamboly naplníme pokrájenou dužinou s mangem a přelijeme pomerančovou šťávou (předtím ji ale necháme vychladit). Nakonec ozdobíme pomerančovou kůrou a drobným ovocem.

Autor: ape