130 let
Cuketové špagety cudle s tuňákem

Cuketové špagety cudle s tuňákem | foto: Lucie Grusová

Recept

Jak na paleo? Zkuste cuketové špagety cudle s tuňákem

Jídlo
  •   5:25
V létě, kdy teploty teploty přesahují třicítky, se člověku nechce trávit moc času v kuchyni a volí na přípravu jednoduchá a lehce stravitelná jídla. Není ale nutné být celou dobu jen zeleninových salátech. Tyhle cuketové špagety si připravíte za pár minut, z pár surovin, které většina z nás má doma, a přesto věřím, že si ohromně pochutnáte. Stejně jako já.

Cuketové špagety cudle s tuňákem

(2 porce)

  • 600 g cukety
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • 40 g okapaných sušených rajčat
  • 1 malá chilli paprička zbavená semínek
  • 1 lžička nakládaných kaparů
  • 1 velká hrst čerstvé petrželky nebo bazalky
  • 160 g okapaného konzervovaného tuňáka
  • sůl
  • pepř
  • volitelně černé olivy

Postup přípravy: Cuketu oloupejte a pomocí škrabky julienne nebo na spiralizéru nakrouhejte na nudle. Měkký střed, který už příliš krouhat nelze, nakrájejte na malinkaté kostičky. V pánvi na vyšší střední teplotu rozehřejte trošku oleje a v něm orestujte nahrubo rozdrcený česnek, nadrobno nakrájená sušená rajčata a kostičky ze středu cukety. Podle chuti přidejte drobně nakrájenou chilli papričku. Směs osolte a vyvařte všechnu tekutinu, kterou cuketa pustí. Přidejte nasekané kapary a nadrobno nakrájené stonky bylinek. Pokud kapary nemáte rádi, nahraďte je pár kapkami citrónové šťávy.

Vypněte plotýnku, do pánve přidejte cuketové nudle a nechte chvíli prohřát na chladnoucí plotně. Vmíchejte okapaného tuňáka a opepřete.¨Podávejte pokapané olivovým olejem (lze použít případně i ten ze sušených rajčat či tuňáka) a posypané lístky bylinek. Kdo má rád, může přidat i pár nakrájených černých oliv bez pecky.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová
Autor: