130 let
Grilování (ilustrační foto)

Grilování (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Jak vybrat maso, když si chcete pochutnat na steaku

Jídlo
  •   6:30
Roštěnec, pupek nebo hovězí krk? Máte chuť na to ugrilovat si pořádný steak, ale nevíte jaké maso vybrat? Jestli ho marinovat a kdy jej posolit? Server Lidovky.cz přináší několik tipů a rad, jak grilovat tak, aby byly steaky co nejlepší.

Pokud máte chuť na vepřové maso, kupte si krkovičku, kotletu, panenku nebo si maso nechte umlít. Nejlepší maso na steak je ze svíčkové nebo z roštěnce. Můžete však použít i maso z kýty, krk či hovězí pupek. Při výběru se neřiďte pouze barvou. Tmavé maso nemusí znamenat, že je zkažené. K tmavnutí dochází při zrání masa.

"Na steaky je nejlepší maso z hřbetu a zadní části zvířete -  roštěnec, svíčková a zadní z masných plemen s výrazným tukovým mramorováním, " radí šéfkuchař pražské restaurace MOOD Jaroslav Zahálka.

Vidličku nechte stranou

Maso nikdy nenaklepávejte, ideální výška steaku je dva až tři centimetry. Pokud ho máte připravené v lednici, vyndejte ho dostatečně včas, aby mělo venkovní teplotu než skončí na grilu. Propečenost u steaku poznáte prstem - do masa nikdy nepíchejte vidličkou, v tu chvíli vám vyteče šťáva a steak bude vysušený. Zatlačte na maso. Pakliže je příliš měkké, steak je krvavý, je li tuhé, steak je hodně propečený.

Čerstvé maso na steak.

A jak nakládat s marinádou? "Nejlepší je maso jen tak lehce namočit v olivovém oleji, do kterého přidáte čerstvý rozmarýn, česnek. Důležité ale je olej zahřát, aby se chutě promísily," říká gurmán a šéf pražského kulinářského institutu Roman Vaněk. "Na konce je dobré steak zlehka pokapat šťávou z limetky," dodává.

Seriál "Jak a co nejlépe grilovat":

Čemu se při grilování raději vyhnout? Jaké grily jsou nejlepší? Hodí se na gril všechny ryby? Jak si vybrat maso? Seriál serveru Lidovky.cz přináší tipy na grilování.

Autor: ape