Středa 22. května 2024, svátek má Emil
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Na hokejovém MS nemusíte přežívat jen na haluškách. Co na Slovensku ochutnat podle šéfkuchařů?

Jídlo

  5:04
Praha/Bratislava - Slovenská kuchyně to nejsou jenom halušky s bryndzou. Pokud patříte ke sportovním fanouškům, možná zvažujete v těchto dnech cestu k našim sousedům, kde se koná šampionát v hokeji. Co ale na Slovensku ochutnat? Na to se server Lidovky.cz zeptal předních českých šéfkuchařů.

Halušky (ilustrační foto) foto: Shutterstock

Radek David

Radek David, Babičcina zahrada a La Veranda

Slovenská kuchyně se podobá české kuchyni a je ovlivněná Maďarskem, Německem a Rakouskem. Samo sebou ty halušky. Dále ve Slovenském grobu jsem byl na huse u Gáliků. Podávali ji s lokšemi. Jedl jsem je se zelím a kachními tučnými játry. Určitě nevynechat vánoční kapustnici, která se nezahušťuje a je s klobásou. Demikát, což je polévky z bryndzy. Pak Živáňskou. Dále ochutnat sýry parenicu, korbáčik a oštiepok. Určitě bych ochutnal guláš, jídla ze sladkovodních ryb, jehněčí a uzené maso. 

Jan Punčochář

Jan Punčochář, U Matěje
Rád jezdím do Tater a vždy ocením, jak moc tam v kuchyni používají lokální suroviny. Troufl bych si říct, že si na lokálnosti zakládají o něco víc než lidi u nás. Slováci si za svým jídlem tvrdě stojí a dělají ho dobře, jejich slanina nebo pálenky se vyplatí ochutnat. Na Slovensku mi vždy chutná výborné uzené maso a klobásy. Osobně ale doporučuju hlavně slovenské pirožky. No a brynza, ať už na sladko nebo nakyselo, je samozřejmě kapitolou sama pro sebe.

Pavel Veltruský

Pavel Veltruský, Signature
Kam si zajít v Bratislavě na dobré jídlo? Uvažuji o tom, že i já vyrazím podpořit tým našich hokejistů, to si pak určitě nenechám ujít restauraci Riverbank v Hotelu Grand River Park, kde kuchyni velí zkušený Jaroslav Žídek, a to je vždy záruka kvality. Dejte si degustační menu, ať ochutnáte co nejvíce z jeho nápadů. Mě osobně nejvíce láká sumec se špenátovým pyré, celerem a hruškou. A jestli pojedete po D1 a ta náhodou pojede, nikde nezastavujte a užijte si plynulou jízdu. Pokud ale uvíznete v zácpách, zapište se exit 182 a navštivte restauraci Signature, kde dodává jídlům slovenský šmrnc náš kuchař ze Slovenska Filip (směje se)

Tomáš Horák

Tomáš Horák, Triton
Určitě doporučuji zajít do Fou Zoo v Bratislavě. Moderně pojatá kuchyně, která mě osobně velmi baví. Mají skvělé degustační sedmichodové menu.

Petr Svoreň

Petr Svoreň, Hotely Akademie
Určitě ochutnejte kapustnici - klasickou slovenskou polévku. Skládá se z kyselého zelí, vývaru z uzeného masa a uzeného masa, hub, paprikových klobásek, brambor a zakysané smetany. Určitě jsou i různé ingredience, které přidávají dle místních zvyklostí, třeba sušené švestky. K této polévce doporučuji čerstvý chléb.

Lukáš Nevyjel

Tomáš Nevyjel, Nota Bene
Nejlepší podnik v Košicích? Určitě Pokhoi, pivní bar s výborným jídlem. Potom Pivovar Hostinec, kde je hodně nápadité jídlo. Ještě stojí za zmínku Dobré časy, která je opět spojená s pivem. Pokud doporučit kam na dobré víno v Košicích, tak Barrique. Mimochodem je to také pivotéka. V Košicích je pivo hodně oblíbené.

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...