130 let
Mexická masová směs s čokoládou

Mexická masová směs s čokoládou | foto: Lucie Grusová

Recept

Jídlo hotové za chvíli. Mexická masová směs s čokoládou

Jídlo
  •   5:59
Různé masovo-zeleninové směsi jsou skvělou volbou pro každého, kdo nechce v kuchyni trávit příliš mnoho času. Poskytují totiž perfektní základ na mnoho různých jídel. Proto je vždy uvařte ve větším množství a použijte je na přípravu dalších lahůdek - naplňte jimi vaječnou omeletu nebo tortillu, potřete jimi korpus na pizzu, smíchejte je s těstovinami, zapečte do frittaty...

Mexická masová směs s čokoládou

3 porce

  • 13 g olivového oleje
  • 100 g cibule
  • 300 g mletého hovězího masa
  • 10 g česneku
  • 200 g čerstvé papriky (ideálně více barev)
  • 1 zarovnaná lžička mletého římského kmínu
  • 1 lžíce uzené papriky
  • 50 g rajčatového protlaku
  • 150 ml vývaru, případně vody
  • 10 g hořké vysokoprocentní čokolády (alespoň 80%) nebo hořkého kakaa
  • 750 g květáku na přípravu rýže
  • sůl
  • 1 větší avokádo
  • 250 g cherry rajčat
  • čerstvý koriandr
  • 1 limetka
  • chilli koření
  • 60 g zakysané smetany
  • strouhaný čedar

Postup přípravy: Na olivovém oleji si orestujte na kostičky nakrájenou cibuli. Osolte ji, aby rychleji pustila šťávu a začala hnědnout. Jakmile se tak stane, přisypte do pánve mleté hovězí a pomocí měchačky ho rozdrobte na co nejmenší kousky. Maso opečte a vyvařte veškerou tekutinu, kterou pustí.

Do pánve přidejte česnek nakrájený na tenké plátky a na kostičky nakrájené papriky. Po krátkém orestování přisypte římský kmín a uzenou papriku. Nechte je za častého promíchání rozvonět. Přidejte protlak a také ho osmahněte. Obsah pánve zalijte vývarem či vodou a přihoďte kostičku čokolády (u Whole30 varianty použijte hořké kakao).

Vše zamíchejte, čokoládu nechte rozpustit a obsah pánve zakryjte poklicí. Duste na mírném plameni přibližně 20 minut. Pak pánev odkryjte a nechte vyvařit přebytečnou tekutinu. Směs osolte a opepřete.

Hotovou masovou směs můžete dochutit špetkou chilli. Podávejte ji s připravenou květákovou rýží, nakrájeným avokádem, cherry rajčaty, lístky koriandru, lžičkou zakysané smetany a nastrouhaným čedarem. Přidejte i klínky limetky na dochucení.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová
Autor: