A na co se můžete těšit? Například na marinovaný steak z oslí svíčkové, bizona, šnečí ragú s bazalkou, ráčky v rakytníku, či zmrzlinu z kozího sýra s višňovým kompotem. Pokud máte raději tradiční pokrmy, potěší vás pečený bůček na Kofole s pastyňákovým pyré a zimní zeleninou, silný bažantí vývar consommé s estragonovým nočkem či restované hřebínky z divočáka s demi-glace z černého rybízu.
Kdy se festival koná?Grand Restaurant Festival začíná 15. ledna a končí 28. února 2014. Předprodej degustací začal 1. prosince 2013 na www.grandrestaurantfestival.cz. Za zvýhodněné festivalové ceny ochutnáte speciality nejlepších a nejzajímavějších restaurací z publikace Maurerův výběr Grand Restaurant 2014. Ochutnávky jsou v rozmezí od 250,- Kč do 600,- Kč. Hosté si mohou vybrat, jestli ochutnají základní, dvouchodovou nebo tříchodovou degustaci (s nápoji). Připraveny jsou opět vánoční dárkové poukazy. |
A sladká tečka na konec? Levandulový tvarohový dort či teplá čokoládová polévka ovoněná lanýži, bonbón s marinovaným zeleným pepřem? Vybírat můžete ze základní, dvouchodové nebo tříchodové degustace. Nejlepší šéfkuchaři připraví pokrmy v kategoriích: "To jste ještě nejedli", "Ctíme tradiční recepty a zvyklosti" a "Láska prochází žaludkem".
Festival probíhá v 83 TOP restauracích ve 30 městech po České republice. Ochutnáte například vítěznou restauraci Chateau Mcely, Piano Nobile ze Středočeského kraje. Z TOP 10 se dále účastní: Bellevue, brněnská Koishi fish & sushi, Terasa U Zlaté studně a Francouzská restaurace Art Nouveau.
Jako minulý ročník i letos jsou připraveny MňamBusy - speciální jednodenní nebo dvoudenní gastronomické výpravy. Poprvé bude vypraven "Singles Mňam Bus" pro nezadané gastronauty, ale klidně i zadané, kteří chtějí poznat nové přátele a strávit den s někým, koho baví dobré jídlo a piti. Nově bude vypraven "Tajný Mňam Bus", o kterém budete vědět jen čas a místo srazu.
MňamBalíčky neboli festivalové degustace s luxusním ubytováním pro dva, zajímavým gastronomický programem například setkání se šéfkuchařem, prohlídka kuchyně, ochutnávka vín, lekce mixologie s vytvořením vlastního signaturního koktejlu a další aktivity jako je například wellness.
Račí ocásky (Restaurace U Bílé krávy)Variace předkrmů: račí ocásky s rakytníkovou majonézou, zdobené včelím pylem, šneci v tempuře z červené řepy, rukola, limetkové glacé Postup: Račí ocásky se zakapou bazalkovým pestem. Pesto rozmixuje se 100g bazalky, 200ml kvalitního olivového oleje, mořská sůl, 50g piniových jader, 100g parmezánu, kapka vinného octa, stroužek česneku. Rakytníková majonéza: olivový a rakytníkový olej, žloutek, sůl, špetka cukru, lžička octa. Včelí pyl je obdivuhodně léčivý, vhodný i pro alergiky, jsou to kuličky, které se nabalí včelám na nohy při sběru pylu. Šneky naložíme přes noc do vína a bylinek. Poté osušíme a smažíme v tempuře - vejce, hladká mouka, solamyl, bíle víno a nastrouhaná červená řepa. Rukolu ochutíme olivovým olejem vyšlehaným s limetkou, bílým pepřem a solí. |