Úterý 4. října 2022, svátek má František
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Jídlo

Použijte i zbytky, které by jinak skončily v koši. Recepty šéfkuchaře Pavla Drdela vás to naučí


Hra kontrastů. Tučné vepřové maso nejlíp doplní řízná zeleninová příloha | foto: Pavel Drdel

Premium Recept
Spojení tučného masa s kyselou nebo říznou přílohou, jako je zelí či křen, v české kuchyni tradičně funguje. Pokud vás láká tuhle klasiku trochu ozvláštnit, a ještě k tomu ušetřit, vyměňte zelí za naložené řepné a jiné listy a křen za povařenou ředkev. Další příloha už nebude třeba, a přitom si pochutnáte přinejmenším stejně jako na tradičním českém pokrmu.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet první měsíc za 1 Kč

Zapojovat v kuchyni „zbytky“, které by obyčejně skončily v koši, v lepším případě na kompostu, je velké téma současného vaření. Pořád se mu ale teprve učíme – někomu se takový přístup může zdát nepatřičný, jinému zbytečný. Bezezbytkové vaření je ale šetrné nejenom k přírodě, protože minimalizuje odpad, který v kuchyni vzniká, ale taky k naší peněžence – a to je v posledních měsících přinejmenším stejně tak aktuální cíl.

Šéfkuchař strakonické restaurace Sůl a řepa Pavel Drdel šetrné vaření propaguje už řadu let. Suroviny zpracovává doslova beze zbytku a často užívané „od čumáčku po ocásek“ a od „kořene po nať“ v jeho případě vůbec není klišé. Zdánlivě nevyužitelné části rostlin mixuje na pesta, přidává do vývaru, nakládá na způsob anglických picles, suší i fermentuje. A pak z nich a s nimi vaří.

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele

Dočtěte článek až do konce

Jako člen navíc:

  • Máte k dispozici více jak 30 000 prémiových textů na Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Získáte přístup ke všem našim novinám a časopisům online a zdarma
  • Přednostně pořídíte vstupenky na koncerty v síti Ticketportal a mnohem více
Máte už aktivní předplatné? Přihlásit se

Puč v Kremlu? Vzpoura generálů? Už se řeší, kdo nahradí Putina

Premium Vzhledem k průběhu ruského vojenského dobrodružství na Ukrajině se začínají objevovat spekulace, že vláda Vladimira...

Bez jazyků i peněz. Čtyřicátnice svým cestováním „Za Kačku“ nakazila tisíce lidí

Premium Levně za posledních pár let navštívila čtyři světadíly, 45 zemí a 69 ostrovů. „Prachobyčejná“ Kateřina Ostrá z Blanska...

Tajemství ženského mokrého orgasmu odkryto. Pokus zjistil původ tekutiny

Premium Záhada to byla pro ženy, pro muže, pro vědecké kruhy. Squirting, ženský mokrý orgasmus, byl dlouho neznámou, včetně...

Mary Kay je 25 let na trhu! Vyhrajte a oslavte to společně s námi
Mary Kay je 25 let na trhu! Vyhrajte a oslavte to společně s námi

Mary Kay slaví 25. výročí na českém a slovenském trhu. To už je pořádný důvod k oslavě a při té příležitosti jsme si pro Vás připravili soutěž o...