130 let
Hra kontrastů. Tučné vepřové maso nejlíp doplní řízná zeleninová příloha

Hra kontrastů. Tučné vepřové maso nejlíp doplní řízná zeleninová příloha | foto: Pavel Drdel

Premium

Recept

Použijte i zbytky, které by jinak skončily v koši. Recepty šéfkuchaře Pavla Drdela vás to naučí

Jídlo
  •   5:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Spojení tučného masa s kyselou nebo říznou přílohou, jako je zelí či křen, v české kuchyni tradičně funguje. Pokud vás láká tuhle klasiku trochu ozvláštnit, a ještě k tomu ušetřit, vyměňte zelí za naložené řepné a jiné listy a křen za povařenou ředkev. Další příloha už nebude třeba, a přitom si pochutnáte přinejmenším stejně jako na tradičním českém pokrmu.

Zapojovat v kuchyni „zbytky“, které by obyčejně skončily v koši, v lepším případě na kompostu, je velké téma současného vaření. Pořád se mu ale teprve učíme – někomu se takový přístup může zdát nepatřičný, jinému zbytečný. Bezezbytkové vaření je ale šetrné nejenom k přírodě, protože minimalizuje odpad, který v kuchyni vzniká, ale taky k naší peněžence – a to je v posledních měsících přinejmenším stejně tak aktuální cíl.

Šéfkuchař strakonické restaurace Sůl a řepa Pavel Drdel šetrné vaření propaguje už řadu let. Suroviny zpracovává doslova beze zbytku a často užívané „od čumáčku po ocásek“ a od „kořene po nať“ v jeho případě vůbec není klišé. Zdánlivě nevyužitelné části rostlin mixuje na pesta, přidává do vývaru, nakládá na způsob anglických picles, suší i fermentuje. A pak z nich a s nimi vaří.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: Iva Pospíšilová