130 let
Chřest (ilustrační foto)

Chřest (ilustrační foto) | foto: Shutterstock

Recept

Začíná chřestová sezona. Přinášíme pět receptů

Jídlo
  •   7:00
Sezona pravého českého chřestu začíná. Chřest, kterému se lidově říká špargl, má v Česku dlouholetou tradici. Navíc je velice zdravý a chutný, je plný vitaminů a má také detoxikační účinky. A v kuchyni oceníte, jak rychle se s ním pracuje. Nejlepší je chřest ihned po sklizni, i proto je lepší kupovat český a ne dovážený. Server Lidovky.cz přináší pět receptů.

Vařený chřest se strouhankou a pošírovaným vajíčkem (Roman Paulus)

Ingredience: 300 g bílého chřestu, 300 g zeleného chřestu, 50 g cukru, 50 g másla, sůl, citronová šťáva podle chuti, trocha másla a strouhanky na restování

Postup: Chřest důkladně oloupeme a konce pazochů zařízneme (zelený, pokud je křehký, loupat netřeba). Zelený chřest uvaříme v osolené vodě, bílý v chřestovém vývaru připraveném z vody, cukru, másla, citronové šťávy a soli (oba druhy by měly být dobře uvařené, ale ne rozvařené). Uvařený chřest vložíme do pánve s trochou másla a strouhanky a krátce orestujeme. Podáváme například s pošírovaným vajíčkem a novým bramborem.

Chřest s pošírovaným vejcem

Chřestový salát s kroupami (Jezte česky)

  • 100 g krup
  • 1/2 svazku zeleného chřestu
  • 1/2 svazku bílého chřestu
  • 1 svazek ředkviček
  • 1 lžíce citrónové šťávy
  • 200 g zakysané smetany

na zálivku:

  • 1/2 lžíce posekaného kopru
  • 2 lžíce citrónové šťávy
  • 1/2 lžičky plnotučné hořčice
  • 1 lžička medu
  • 2 lžíce oleje
  • sůl

Kroupy pořádně propláchněte. Dejte je do kastrůlku a zalijte asi 1 l vody. Na mírném ohni je uvařte doměkka. Poté přebytečnou vodu slijte a kroupy propláchněte studenou vodou.

Než budou hotové, oškrábejte bílý a zelený chřest a odkrojte zavadlé konce. V širokém kastrolu uveďte k varu osolenou vodu se lžící citrónové šťávy. Vložte do ní oloupaný chřest a vařte ho 2–4 minuty (záleží na tom, jak jsou stonky silné). Poté jej přendejte do nádoby se studenou vodou a nechte ho v ní vychladnout.

Očistěte ředkvičky, nakrájejte je na kolečka a dejte do mísy. Vychlazený chřest nechte okapat, překrájejte ho na kratší kousky a přidejte k ředkvičkám. Přisypte propláchnuté vařené kroupy. Z kopru, citrónové šťávy, hořčice, medu, oleje a špetky soli připravte zálivku. Tou salát přelijte a na každou porci pak dejte lžíci zakysané smetany.

Chřestový salát

Krémová chřestová polévka s estragonem (Amade Restaurant)

Ingredience: 200 g bílého chřestu, 2 lžíce mouky, 2 lžíce másla, 1 svazek boquete garni, 200 ml smetany, 1 lžička estragonu, sůl, pepř

Postup: Z mouky a másla připravíme světlou jíšku, zalijeme chřestovým vývarem z chřestových slupek a důkladně provaříme s boquete garni. Přecedíme, dochutíme ,přidáme smetanu, máslo, oloupaný bílý chřest, estragon a vaříme ještě asi 30 minut. Rozmixujeme, scedíme a podáváme s opečenými chřestovými hlavičkami a olivovým olejem se snítkou estragonu.

Bílý chřest s čerstvými smrži a lososem (Pavel Sapík)

Ingredience: bílý chřest, smrže (popř. možno použít jiné chuťově výrazné houby), losos, holandská omáčka, cherry rajčata, rukola, máslo, sůl, pepř

Postup: Bílý chřest nakrájíme na kousky a krátce povaříme ve slané vodě. Potom doměkka restujeme na pánvi na másle. Kousky lososa opepříme, osolíme a orestujeme. Rajčata spaříme, oloupeme odstraníme jadřinec a nakrájíme na kousky. Smrže krátce orestujeme na másle. Vše podáváme s holandskou omáčkou.

Bílý chřest s čerstvými smrži a lososem.

Bílý chřest s máslem a krutonky

  • 14 - 16 stonků bílého chřestu
  • 150 g másla
  • 4 krajíčky toastového chleba
  • sůl, pepř
Zelený chřest v horkém másle se strouhankou - restaurace Vikárka

Očištěný chřest svážte do svazečků, vložte do vařící osolené vody a uvařte do měkka. Mezitím si nakrájejte chléb na malé kostičky. Chřest asi po 10 minutách vyjměte a osušte. Větší část másla rozpusťte na pánvičce, až začne zlátnout přidejte sůl a pepř. Na zbylém másle opečte dokřupava kostičky chleba. Chřest podávejte přelitý horkým máslem, posypaný krutonky.

Český chřest

Tuzemský chřest má dva základní druhy - bílý a zelený. Rozdíl mezi nimi je ve způsobu pěstování - bílý vyrůstá z takzvaných hrobů pod plachtami bez přístupu světla. Zelený dorůstá na světle, má menší objem a menší výnos a je dražší.

Autor: ape