Miluše Makó je vycházející hvězdou současné české gastro scény. Rodačka ze Slezska dobyla Prahu svou nápaditou vegetariánskou kuchyní, která boří mýty o tom, že jídlo bez masa nenasytí a je bez chuti.
Už přes rok vytváří nápaditý jídelníček ve vegetariánském bistru Green Table v pražském Florentinu, kde je hlavní mantrou udržitelnost, a přímo v podniku pěstují v hydroponické farmě vlastní saláty a bylinky. A když si tam dáte k obědu karotkový karbanátek, ani si podle šéfkuchařky nevšimnete, že v něm nebylo maso, a řeknete si: wow!
Lidovky.cz: Jaké pochoutky se vám vybaví v souvislosti s Velikonocemi?
Určitě vajíčka, mladé zelené kopřivy a beránek. Miluju pečení a s maminkou jsme ho pekly už od dětství. Pamatuju si, jak mu kolikrát upadla hlava a my jsme ho všelijak slepovaly dohromady.
Lidovky.cz: Máte nějaký tip, jak na vynikajícího beránka?
Ať už děláte beránka, nebo mazanec, přidejte do těsta tvaroh nebo lučinu. Bude vláčnější. Část mléka v mazanci také můžete nahradit smetanou. To je fígl na jakékoli kynuté těsto nebo třeba i palačinky. Budou pak jako obláček. Když je to jednou za čas, nemusíte mít výčitky svědomí a stojí za to si pochutnat.
Kříž v těstě není jen symbolem Kristova utrpení, má i ryze praktický účel. Jak na dokonalý mazanec? |
Lidovky.cz: Dá se s tradičními velikonočními recepty experimentovat?
S maminkou nebarvíme vajíčka ve skořápce, ale už oloupaná. Marinujeme je třeba načerveno ve šťávě z červené řepy nebo nažluto v kurkumě. Dáváme je do salátů, a jsou tak krásně barevné.
Místo špenátu se dají použít kopřivy. Nádivku můžete udělat veganskou z tofu a z červené čočky a budete mít pocit, že jíte klasickou vaječnou.
V restauraci jsme také zkoušeli bramborové dezerty a beránka ve zdravější podobě. Hodně lidí má dnes bezlepkovou dietu nebo se snaží vysadit bílý cukr, takže pečeme i beránka bez lepku a bez cukru.
Lidé se po půstu můžou těšit na jehněčí pečínku a další pokrmy z mladého masa. Jsou vegetariáni ochuzení?
Chuťově určitě ne. Můžete si dát vegetariánský karbanátek, guláš nebo sekanou a pochutnáte si stejně jako na masové variantě. Tím nemyslím, že se snažíme, aby jídlo chutnalo stejně jako maso. Bude ale tak dobře dochucené, že vám nebude vadit, že v něm není maso. Dáte si třeba mrkvový karbanátek a řeknete si: wow!
Lidovky.cz: Jste vegetariánka?