Lidovky.cz

Jídlo

Na co použít vajíčka po Velikonocích? Zkuste pomazánku, sekanou s vejci či je naplňte lososem

Krůtí sekaná s vejci foto: Jíme zdravě velikonoční speciál

Recept
Vajíčka k Velikonocům neodmyslitelně patří, ale co s nimi po svátcích? Jak je všechna zužitkovat? Nezapomeňte, že i vejce mají omezenou dobu trvanlivosti. Přinášíme tři povelikonoční recepty s vejci.
  5:00

Vaječná pomazánka s tvarohem

  • 4 vejce velikosti M (uvařená natvrdo) 
  • 40 g sterilizovaných okurek
  • 30 g šalotky 
  •  250 g polotučného tvarohu 
  • 1 lžička dijonské hořčice
  • sůl 
  •  pepř

Postup: Připravte si větší misku a nahrubo do ní nastrouhejte uvařená vejce. Poté najemno nastrouhejte sterilizované okurky a najemno nasekejte šalotku. Následně obojí společně s tvarohem a hořčicí přidejte do misky k vejcím. Osolte, opepřete a nakonec vše důkladně vyšlehejte pomocí metličky. Hotovou pomazánku skladujte v lednici a spotřebujte do 3 dnů.

Plněná vejce s koprem a uzeným lososem

Krůtí sekaná s vejci

  • 1,25 l vody
  • 3 vejce velikosti M
  • 700 g mletého krůtího masa (10 % tuku)
  • 1 lžíce bílého vinného octa 
  • 1 stroužek česneku (nastrouhaný najemno) 
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 lžička sušené majoránky 
  • 1 lžička mletého muškátového oříšku 
  • 60 g bílé cibule 
  •  20 g čerstvého baby špenátu
  • 10 g čerstvé hladkolisté petrželové natě 
  • 1 lžíce dijonské hořčice 
  • sůl 
  • pepř

Postup: Troubu předehřejte na 185–190 °C. Připravte si zapékací nádobu (30 cm × 40 cm) a větší mísu. Do menšího hrnce nalijte 1 litr vody a na silném plameni jej přiveďte k varu. Jakmile voda začne vřít, vložte do hrnce vejce a vařte je 7–8 minut na středním plameni.

Zatímco se vejce vaří, do připravené mísy vložte mleté maso a přidejte k němu vinný ocet, najemno nastrouhaný česnek, olivový olej, majoránku, muškátový oříšek, sůl a pepř. Poté najemno nakrájejte cibuli, špenát a petrželovou nať, vložte je do mísy k ostatním ingrediencím a vše důkladně smíchejte do kompaktní hmoty. Uvařená vajíčka zchlaďte ve studené vodě a následně oloupejte.

Nyní vložte polovinu masové směsi do zapékací nádoby a pomocí rukou z ní vytvarujte šišku o tloušťce cca 3 cm. Na její střed naskládejte vejce a lehce je do ní zatlačte. Poté naneste druhou polovinu směsi a pomocí rukou opět vytvořte šišku. Sekanou při tvarování vždy lehce zmáčkněte, aby se nerozpadala, a uhlaďte všechny nerovnosti. Sekanou následně podlijte 250 ml vody, její povrch potřete dijonskou hořčicí a pečte 35–40 minut na 185–190 °C. Po upečení ji vyjměte ze zapékací nádoby, nakrájejte na jednotlivé porce a podávejte.

Plněná vejce s koprem a uzeným lososem

Plněná vejce s koprem a uzeným lososem

  • 1,5 l vody
  • 8 vajec velikosti M 
  • 7 g čerstvého kopru 
  • 150 g ricotty
  • 50 g polotučného tvarohu
  • 60 g uzeného lososa (natrhaného na malé kousky)
  • sůl 
  • pepř

Postup: Připravte si větší hrnec a přiveďte v něm k varu 1,5 l vody. Jakmile voda začne vřít, vložte do ní vejce a vařte je 8–10 minut na středním plameni. Až budou uvařená, zprudka je zchlaďte ve studené vodě. Následně si připravte větší mísu. Vejce oloupejte a rozkrojte napůl. Vyjměte z nich žloutky a vložte je do připravené mísy.

Bílky dejte na talíř a prozatím je odložte stranou na pracovní plochu. Najemno nasekejte 6 g kopru a ten poté společně s ricottou a tvarohem přidejte do mísy ke žloutkům. Osolte, opepřete a vše důkladně vyšlehejte pomocí metličky. Jakmile bude směs vyšlehaná, připravte si zdobicí sáček. Směs do něj vložte a naneste do rozpůlených bílků. Takto připravená vejce ozdobte natrhaným uzeným lososem a malou snítkou kopru a podávejte.

Hotová vejce můžete skladovat v lednici maximálně 1 den.

Velikonoční recepty

Autor:
zpět na článek


© 2024 MAFRA, a.s., ISSN 1213-1385 © Copyright ČTK, Reuters, AFP. Publikování nebo šíření obsahu je zakázáno bez předchozího souhlasu.