18. května 2016 6:00 Lidovky.cz > Zprávy > Dobrá chuť

Chtěl bych vařit ve sparťanské
fotbalové kabině, říká oceněný Punčochář

  • Poslat
  • Tisk
  • Redakce
  • 5Diskuse
Jan Punčochář | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jan Punčochář | foto: Archiv Jana Punčocháře
Šéfuje kuchyni v restauraci Grand Cru, pravidelně přispívá na server Lidovky.cz - do rubriky Jídlo pod palbou a minulý týden získal v anketě Zlatý kuchař první místo. „Mým snem je každodenně plná restaurace a spokojení zákazníci, kteří se budou vracet. Nebo bych mohl říct, že mým snem je vařit ve sparťanské fotbalové kabině pro náš tým,“ vtipkuje v rozhovoru pro server Lidovky.cz šéfkuchař Jan Punčochář.

Lidovky.cz: Co pro vás znamená ocenění Zlatý kuchař?
Je to moc pěkné ocenění naší práce, tedy nejen mě, ale i celého týmu. Každé takové uznání potěší a motivuje mě i moje kuchaře. Moc rád bych poděkoval právě svému týmu. Je dobře, že se téma kuchařů dostává ven a lidi se začínají zajímat o to, kdo jim jídlo připravuje.

Lidovky.cz: Čeho byste chtěl ještě dosáhnout, co je vaším gastronomickým snem?
Mým gastronomickým snem je každodenně plná restaurace a spokojení zákazníci, kteří se budou vracet. Nebo bych mohl říct, že mým snem je vařit ve sparťanské fotbalové kabině pro náš tým? Ale to není úplně tak gastronomický sen, ale spíš takové moje malé přání.

Jan Punčochář

Jan Punčochář se vyučil se v hotelu Ambassador a hned po škole pracoval v několika vyhlášených pražských restauracích. Deset let byl šefkuchařem v restauraci Le terroir, nyní působí jako šéfkuchař v Grand Cru.

Šéfkuchař Jan Punčochář

Lidovky.cz: Vaříte i doma?
Když jsem doma, tak vařím. Momentálně stavím barák a plánuji kuchyň a musím říct, že hodně přemýšlím, co a jak, aby se mi vařilo dobře a byl to i příjemný prostor pro přátele a rodinu. Snad bude i víc času na vaření doma a hlavně víc času, který budu trávit s rodinou.

Lidovky.cz: Kdy jste se rozhodl, že se stanete kuchařem?
Už jako dítě. Motal jsem se stále v kuchyni, bavilo mě pozorovat, jak mamka vaří a velmi brzo jsem věděl, že nic jiného v životě dělat nechci. Hodně jsem experimentoval. Pamatuji se, že jsem jednou uvařil nějaké maso na citrusech a bylo to absolutně nepoživatelné, ale nic mě neodradilo. Asi jsem k tomu byl předurčen, jelikož mě nikdy nenapadlo, že bych se mohl živit něčím jiným.

Lidovky.cz: Kdybyste se neživil vařením, co jiného byste dělal?
Nic, nic jiného neumím. Ta cesta byla daná velmi brzo a celkem jednoznačně.

Lidovky.cz: Kdo je vaším vzorem?
Musím říct, že žádný velký kuchařský vzor nemám. Spíš se dá říct, že mě lidi inspirují. Mám hodně kuchařů, kolegů, někdy i kamarádů, které mám rád a ke kterým se rád vracím. Ale vyloženě vzor žádný nemám.

Lidovky.cz: Jakou kuchyni máte nejraději?
Pokud se ptáte na vaření, tak tam rozdíl nedělám. Vařit mě baví úplně všechno. Ale co se týče chutě, tak mám hodně rád asijskou kuchyni. Mým velkým snem je projet Vietnam a ochutnávat místní jídla. Ale na to bude třeba alespoň měsíc času, který jsem bohužel ještě nenašel.

Glosy Jana Punčocháře

Lidovky.cz: Zatím jste byl vždy třetí, letos jste vyhrál... Co se změnilo?
Myslím, že to bude hlavně tím, že jsme se v restauraci víc přiblížili lidem. Určitě jsem víc mediálně vidět, píšu glosy, kterých si všímá čím dál více lidí a to i mezi odbornou veřejností a kolegy kuchaři. A snad je to i tím, že se nesnažím někoho napodobovat a příliš se neřídím trendy. Zkrátka, když jdete ke mně do restaurace, přesně víte, co můžete čekat. Tedy alespoň ve smyslu podávání jídla, čistoty jídla nebo stylu. Sice u mě najdete experimenty i klasické kombinace, ale rozhodně se u mě nedočkáte žádných efektů. Na jídle mě zajímá hlavně chuť a čistá prezentace a to všichni vědí a očekávají.

Lidovky.cz: Jaké je vaše oblíbené jídlo?
Už jsem to říkal několikrát a musím to zopakovat, jelikož tohle se snad nikdy nezmění. Já prostě miluju řízek! A nejlépe telecí. A úplně nejlépe připravovaný smažením na pánvi na sádle a dopékáním v troubě mezi dvěma chleby. Ale aby to neznělo, že se láduju jen řízky – hodně mě baví i sladkovodní ryby a mořské plody obecně, takže často a rád si dávám i dobře připravenou čerstvou rybu.

apeAlena Pecháčková
  • 5Diskuse




REGISTRACE NA SERVERU LIDOVKY.CZ, NEVIDITELNÉM PSU A ČESKÉ POZICI

SMS Registrace

Diskuse LN jsou pouze pro diskutéry, kteří se vyjadřují slušně a neporušují zákon ani dobré mravy. Registrace je platná i pro servery Neviditelný pes a Česká pozice. více Přestupek znamená vyřazení Vašeho telefonního čísla z registrace a vyřazený diskutér se již nemůže přihlásit ani registrovat pod stejným tel. číslem. Chráníme tak naše čtenáře a otevíráme prostor pro kultivovanou diskusi.
Viz Pravidla diskusí. schovat

Jak postupovat

1. Zašlete SMS ve tvaru LIDOVKY REG na číslo 900 11 07. Cena SMS za registraci je 7 Kč. Přijde Vám potvrzující SMS s heslem.

2. Vyplňte fomulář, po odeslání registrace můžete ihned diskutovat

Tel. číslo = login,
formát "+420 xxx xxx xxx"
Kód ze SMS je rovněž heslo
Vaše příspěvky budou označeny Vaším jménem, např. K. Novák.
* Nepovinný.
Odesláním souhlasíte s Pravidly diskusí.

Najdete na Lidovky.cz