Lidovky.cz: Co pro vás znamená ocenění Zlatý kuchař?
Je to moc pěkné ocenění naší práce, tedy nejen mě, ale i celého týmu. Každé takové uznání potěší a motivuje mě i moje kuchaře. Moc rád bych poděkoval právě svému týmu. Je dobře, že se téma kuchařů dostává ven a lidi se začínají zajímat o to, kdo jim jídlo připravuje.
Lidovky.cz: Čeho byste chtěl ještě dosáhnout, co je vaším gastronomickým snem?
Mým gastronomickým snem je každodenně plná restaurace a spokojení zákazníci, kteří se budou vracet. Nebo bych mohl říct, že mým snem je vařit ve sparťanské fotbalové kabině pro náš tým? Ale to není úplně tak gastronomický sen, ale spíš takové moje malé přání.
Jan Punčochář |
Lidovky.cz: Vaříte i doma?
Když jsem doma, tak vařím. Momentálně stavím barák a plánuji kuchyň a musím říct, že hodně přemýšlím, co a jak, aby se mi vařilo dobře a byl to i příjemný prostor pro přátele a rodinu. Snad bude i víc času na vaření doma a hlavně víc času, který budu trávit s rodinou.
Lidovky.cz: Kdy jste se rozhodl, že se stanete kuchařem?
Už jako dítě. Motal jsem se stále v kuchyni, bavilo mě pozorovat, jak mamka vaří a velmi brzo jsem věděl, že nic jiného v životě dělat nechci. Hodně jsem experimentoval. Pamatuji se, že jsem jednou uvařil nějaké maso na citrusech a bylo to absolutně nepoživatelné, ale nic mě neodradilo. Asi jsem k tomu byl předurčen, jelikož mě nikdy nenapadlo, že bych se mohl živit něčím jiným.
Lidovky.cz: Kdybyste se neživil vařením, co jiného byste dělal?
Nic, nic jiného neumím. Ta cesta byla daná velmi brzo a celkem jednoznačně.
Lidovky.cz: Kdo je vaším vzorem?
Musím říct, že žádný velký kuchařský vzor nemám. Spíš se dá říct, že mě lidi inspirují. Mám hodně kuchařů, kolegů, někdy i kamarádů, které mám rád a ke kterým se rád vracím. Ale vyloženě vzor žádný nemám.
Lidovky.cz: Jakou kuchyni máte nejraději?
Pokud se ptáte na vaření, tak tam rozdíl nedělám. Vařit mě baví úplně všechno. Ale co se týče chutě, tak mám hodně rád asijskou kuchyni. Mým velkým snem je projet Vietnam a ochutnávat místní jídla. Ale na to bude třeba alespoň měsíc času, který jsem bohužel ještě nenašel.
Glosy Jana Punčocháře |
Lidovky.cz: Zatím jste byl vždy třetí, letos jste vyhrál... Co se změnilo?
Myslím, že to bude hlavně tím, že jsme se v restauraci víc přiblížili lidem. Určitě jsem víc mediálně vidět, píšu glosy, kterých si všímá čím dál více lidí a to i mezi odbornou veřejností a kolegy kuchaři. A snad je to i tím, že se nesnažím někoho napodobovat a příliš se neřídím trendy. Zkrátka, když jdete ke mně do restaurace, přesně víte, co můžete čekat. Tedy alespoň ve smyslu podávání jídla, čistoty jídla nebo stylu. Sice u mě najdete experimenty i klasické kombinace, ale rozhodně se u mě nedočkáte žádných efektů. Na jídle mě zajímá hlavně chuť a čistá prezentace a to všichni vědí a očekávají.
Lidovky.cz: Jaké je vaše oblíbené jídlo?
Už jsem to říkal několikrát a musím to zopakovat, jelikož tohle se snad nikdy nezmění. Já prostě miluju řízek! A nejlépe telecí. A úplně nejlépe připravovaný smažením na pánvi na sádle a dopékáním v troubě mezi dvěma chleby. Ale aby to neznělo, že se láduju jen řízky – hodně mě baví i sladkovodní ryby a mořské plody obecně, takže často a rád si dávám i dobře připravenou čerstvou rybu.