Úterý 21. května 2024, svátek má Monika
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Filet pražmy se salátem z pečených paprik, rajčat a fazolí Borlotti

Filet pražmy se salátem z pečených paprik, rajčat a fazolí Borlotti foto: Velká kuchařka světových kuchyní

Recept
Doráda neboli pražma královská je ryba-dravec s bílým masem a zřetelnými, pevnými kostmi. její příprava je velice jednoduchá, neboť je sama o sobě vynikající. Zkuste recept šéfkuchaře Hynka Vávry z restaurace Hliněná bašta.
  6:14

Filet pražmy se salátem z pečených paprik, rajčat a fazolí Borlotti

Pražma

  • 4 ks pražmy

Marináda na pražmu

  • citrónový tymián
  • listová petržel
  • česnek
  • 1 ks citrónu
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Salát z pečených paprik

  • 3 ks barevných paprik
  • 5 ks rajčat
  • 400 g sterilovaných fazolí Borlotti
  • 1 ks citrónu
  • 100 ml olivového oleje

K podávání

  • 2 ks limety
  • bylinky na ozdobu

Pražma: ryby očistíme a naporcujeme na filety. Nařízneme ostrým nožem okolo páteře a postupujeme dolů po žebrech, až vznikne filet. Potřeme je marinádou. Na rozpálenou pánev s olivovým olejem položíme ryby kůží dolů, opékáme dvě minuty, otočíme a pečeme další minutu a půl.

Marináda na pražmu: Utřeme česnek, nasekanou listovou petržel, citrónový tymián, sůl a pepř. Vzniklou pastu naředíme dobrým olivovým olejem a zakápneme citrónem.

Salát z pečených paprik: očištěné a napůl rozkrojené papriky s rajčaty pečeme na 180 °C přibližně 10 minut. Po vyjmutí z trouby pekáček přiklopíme, zelenina se zapaří a krásně se sloupne slupka. Upečená oloupaná rajčata a papriky nakrájíme na větší kousky, přidáme italské fazole Borlotti, sůl, pepř, nasekanou listovou petržel, zalijeme olivovým olejem a zakápneme citrónem. Vše promícháme.

Servírování: Filety pražmy pokládáme na paprikový salát s fazolemi. Přidáme půlku limety, kterou jsme před tím opekli na olivovém oleji. Ozdobíme bylinkami podle chuti. 

Recept pochází z Velké kuchařky světových kuchyní. 

Autor:

Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění
Pracující důchodce skončil po nehodě bez příjmů. Účty poplatil díky životnímu pojištění

Spousta důchodců si dnes přivydělává, aby zvládli zaplatit stále rostoucí výdaje a nemuseli se spoléhat na pomoc svých blízkých. Podobně tomu bylo...