Grilované kalamáry
Ingredience:
- 1 kg kalamár
Marináda:
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička chilli nebo dle chuti
- 1/2 hrsti nasekaného čerstvého koriandru
- 1 lžíce sojové omáčky
- 2 stroužky utřeného česneku
- sůl
Postup: Kalamáry důkladně očistěte, lehce opláchnětě pod tekoucí vodou a osušte papírovou utěrkou. Chcete-li si ušetřit práci, můžete koupit kalamáry ji očištěné. Ty stačí opláchnout a osušit. Hlídejte si čerstvost suroviny. Mořské plody se kazí ještě rychleji než-li ryby.
Marinádu si připravte smícháním všech ingrediencí ve větší misce, vystačí na jeden kilogram kalamár. Maso nechejte marinovat zhruba jednu hodinu.
Následně kalamáry napíchejte na kovovou jehlu nebo špejli a grilujte pár minut z každé strany. Kalamáry skvěle chutnají například se salátem nebo grilovanou zeleninou.
Chystáte víkendovou grilovačku? Přinášíme 5 skvělých receptů |
Paprikový salát na grilu
Ingredience:
- 3 ks žluté papriky
- 3 ks červené papriky
- 3 ks oranžové papriky
- 1 hrst piniových oříšků
- 50 g nasekané petrželky
- citronová šťáva z jednoho citronu
- 75 ml olivového oleje
- 50 ml vinného octa
- sůl a pepř
Postup: Celé papriky opečte na grilu ze všech stran takzvaně do černa. Pak je vložte do igelitového sáčku zhruba na 10 minut, aby se důkladně zapařily. Z paprik odstraňte stopku, jaderník a sloupněte slupku. Díky opálení a spaření to půjde celkem lehce.
Dužinu paprik nakrájejte na proužky a vložte je do misky. Přidejte k nim hrst piniových oříšků a nasekanou petrželku. Citronovou šťávu prošlehejte s olejem a vinným octem a dochuťte solí a pepřem. Grilované a pokrájené papriky zakápněte připravenou zálivkou a podávejte
Králičí srdíčka na grilu
Ingredience:
- 800 g králičích srdíček
Omáčka:
- 100 ml olivového oleje
- 50 g nasekané petržele
- 1 lžíce medu
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička vinného octu
- 1 lžička limetkové šťávy
- 1 ks na kostičky nakrájené papriky
- 50 g šalotky
- 1 lžička sušeného oregana
- sůl a pepř
Postup: Králičí srdíčka důkladně očistěte a napíchejte na špíz. Pokud používáte dřevěné špejle, namočte je na deset minut do studené vody.
Filip Juppa |
V misce smíchejte olivový olej, nasekanou petrželku, lžíci medu, hořčici, sušený česnek, ocet, šťávu z limetky, na drobné kostičky nakrájenou papriku, šalotku, oregano a sůl a pepř podle chuti.
Špízy se srdíčky položte na rozpálený gril a grilujte 2-2,5 minuty z každé strany. Hotová srdíčka položte na talíř a zakápněte připravenou omáčkou, která dá svou svěžestí grilované masu další rozměr.
Masové placičky
Ingredience:
- ¾ kg vepřové plece
- 8 vajec
- 1 palička česneku
- 1 lžička cukru
- 50 g majoránky
- 50 ml Worcestrové omáčky
- 200 g bramborového škrobu
- sůl
- olej na smažení
Postup: Vepřové maso nakrájejte na tenké nudličky a dejte do větší misky. Přidejte k němu prolisovaný česnek a všechny zbylé ingredience a důkladně, klidně rukama promíchejte.
Masovou směs nechejte v lednici pár hodin odležet. Základ na placičky si takto můžete připravit i s denním předstihem. Na rozehřátý gril pak položte vhodnou pánev a na rozpálený olej naběračkou nalévejte menší placičky, které dobře usmažte.
Grilování baví i ty, kteří by jinak neumíchali ani vajíčka, říká šéfkuchař Marek Fichtner |
Grilovaný ananas
- 1 velký, zralý ananas
- 1 lžíce olivového oleje nebo másla ghí
- sůl, chilli
Postup: Grilovaný ananas je ideální tečkou za grilováním mas a jiných vydatných pokrmů. Podporuje totiž trávení. Ananas oloupejte, nakrájejte na stejně tenká kolečka a zakápněte olejem nebo rozpuštěným máslem. Následně grilujte zhruba pět minut z každé strany. Ananas můžeme před grilováním také lehce posolit. Nebojte se, díky tomuto kroku bude nakonec ještě více sladký. Máte-li rádi pikantní chuť, můžete vyzkoušet také špetku chilli.