Pátek 26. dubna 2024, svátek má Oto
130 let

Lidovky.cz

Jídlo

Králičí srdíčka, ananas nebo paprikový salát. Přinášíme neotřelé recepty na grilu

Grilovaný ananas foto: Shutterstock

Recept
Léto se chýlí ke konci a stejné je to i s grilovací sezónou. Pokud vás již během uplynulých týdnů omrzely humburgery, klobásy či hermelíny, vyzkoušejte tipy šéfkuchaře Filipa Juppy z restaurace La Casa Argentina. Co vyzkoušet králičí srdíčka nebo paprikový salát na grilu?
  14:00

Grilované kalamáry

Ingredience:

  • 1 kg kalamár

Marináda:

  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžička chilli nebo dle chuti
  • 1/2 hrsti nasekaného čerstvého koriandru
  • 1 lžíce sojové omáčky
  • 2 stroužky utřeného česneku
  • sůl

Postup: Kalamáry důkladně očistěte, lehce opláchnětě pod tekoucí vodou a osušte papírovou utěrkou. Chcete-li si ušetřit práci, můžete koupit kalamáry ji očištěné. Ty stačí opláchnout a osušit. Hlídejte si čerstvost suroviny. Mořské plody se kazí ještě rychleji než-li ryby.

Marinádu si připravte smícháním všech ingrediencí ve větší misce, vystačí na jeden kilogram kalamár. Maso nechejte marinovat zhruba jednu hodinu.

Následně kalamáry napíchejte na kovovou jehlu nebo špejli a grilujte pár minut z každé strany. Kalamáry skvěle chutnají například se salátem nebo grilovanou zeleninou.

Chystáte víkendovou grilovačku? Přinášíme 5 skvělých receptů

Paprikový salát na grilu

Ingredience:

  • 3 ks žluté papriky
  • 3 ks červené papriky
  • 3 ks oranžové papriky
  • 1 hrst piniových oříšků
  • 50 g nasekané petrželky
  • citronová šťáva z jednoho citronu
  • 75 ml olivového oleje
  • 50 ml vinného octa
  • sůl a pepř

Postup: Celé papriky opečte na grilu ze všech stran takzvaně do černa. Pak je vložte do igelitového sáčku zhruba na 10 minut, aby se důkladně zapařily. Z paprik odstraňte stopku, jaderník a sloupněte slupku. Díky opálení a spaření to půjde celkem lehce.

Dužinu paprik nakrájejte na proužky a vložte je do misky. Přidejte k nim hrst piniových oříšků a nasekanou petrželku. Citronovou šťávu prošlehejte s olejem a vinným octem a dochuťte solí a pepřem. Grilované a pokrájené papriky zakápněte připravenou zálivkou a podávejte

Králičí srdíčka na grilu

Ingredience:

  • 800 g králičích srdíček

Omáčka:

  • 100 ml olivového oleje
  • 50 g nasekané petržele
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička vinného octu
  • 1 lžička limetkové šťávy
  • 1 ks na kostičky nakrájené papriky
  • 50 g šalotky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • sůl a pepř

Postup: Králičí srdíčka důkladně očistěte a napíchejte na špíz. Pokud používáte dřevěné špejle, namočte je na deset minut do studené vody.

Filip Juppa

Své zkušenosti sbíral v kuchyních hotelů Falkensteiner, Boscolo Prague Carlo IV či Buddha – Bar. V restauraci La Casa Argentina pracuje již osm let. Přes studenou kuchyni, grilaře se vypracoval až na pozici šéfkuchaře.

Filip Juppa

V misce smíchejte olivový olej, nasekanou petrželku, lžíci medu, hořčici, sušený česnek, ocet, šťávu z limetky, na drobné kostičky nakrájenou papriku, šalotku, oregano a sůl a pepř podle chuti.

Špízy se srdíčky položte na rozpálený gril a grilujte 2-2,5 minuty z každé strany. Hotová srdíčka položte na talíř a zakápněte připravenou omáčkou, která dá svou svěžestí grilované masu další rozměr.

Masové placičky

Ingredience:

  • ¾ kg vepřové plece
  • 8 vajec
  • 1 palička česneku
  • 1 lžička cukru
  • 50 g majoránky
  • 50 ml Worcestrové omáčky
  • 200 g bramborového škrobu
  • sůl
  • olej na smažení

Postup: Vepřové maso nakrájejte na tenké nudličky a dejte do větší misky. Přidejte k němu prolisovaný česnek a všechny zbylé ingredience a důkladně, klidně rukama promíchejte.

Masovou směs nechejte v lednici pár hodin odležet. Základ na placičky si takto můžete připravit i s denním předstihem. Na rozehřátý gril pak položte vhodnou pánev a na rozpálený olej naběračkou nalévejte menší placičky, které dobře usmažte.

Grilování baví i ty, kteří by jinak neumíchali ani vajíčka, říká šéfkuchař Marek Fichtner

Grilovaný ananas

  • 1 velký, zralý ananas
  • 1 lžíce olivového oleje nebo másla ghí
  • sůl, chilli

Postup: Grilovaný ananas je ideální tečkou za grilováním mas a jiných vydatných pokrmů. Podporuje totiž trávení. Ananas oloupejte, nakrájejte na stejně tenká kolečka a zakápněte olejem nebo rozpuštěným máslem. Následně grilujte zhruba pět minut z každé strany. Ananas můžeme před grilováním také lehce posolit. Nebojte se, díky tomuto kroku bude nakonec ještě více sladký. Máte-li rádi pikantní chuť, můžete vyzkoušet také špetku chilli.

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!