Husa
- 1 ks husa
- 700 g cibule
- 700 g jablek
- 15 g kmínu
- sůl
- voda
- mouka na zaprášení
Jablka a cibule nakrájejte na ¼ a naplňte husu, husu osolte, okmínujte a nechte alespoň hodinu v pokojové teplotě odpočinout. Husu dejte do pekáčku, podlijte vodou. Pečte při 100°C 7 hodin, pokud by byla tuhá tak pečte déle a nakonec na kůrčičku pečte 180 °C 40 minut jen na barvu a do zlatova. Tuk slijte a výpek svařte, vyrestujte na tuk, zaprášte moukou, podlijet vodou nebo vývarem, převařte 20 minut, přeceďte přes cedník a dle potřeby dosolte.
Červené zelí po vinařsku
- 50 g kachního sádla
- 200 g cibule
- 1,1 kg červeného zelí
- 220 g červených jablek
- 2 dcl červeného vína
- 20 g hrubé mouky
- 150 g cukru krupice
- 50 g soli
- ocet
Sádlo, cibule na malé kostičky zpěťe, jablka oloupaná na kostičky, zelí nakrájejte na nudličky, zalijte vínem, duste do měkka, nakonec zahustěte tekutinu a dochuťte.
Svatomartinská husa podle šéfkuchařů. Přinášíme tři recepty |
Bramborový knedlík
- 1 kg uvařených brambor nastrouhaných na jemno
- 400 g hrubé mouky
- sůl
- 2 vejce
- 100 g pasterizovaných žloutků
Pečená jablka
Jablka dejte na plech a pečtě na 160 stupňů 40 minut, po vychlazení vypíchněte prostředek.