Sobota 27. dubna 2024, svátek má Jaroslav
130 let

Lidovky.cz

Pečená husa s jablky a červeným zelí podle šéfkuchaře Radka Davida

Jídlo

  5:18
Svatomartinské hody vrcholí a proto jsme pro vás zjistili recept na pečenou husu s jablky a červeným zelí od jednoho z nejlepších českých šéfkuchařů - Radka Davida, který vede restaurace Babiččina zahrada a La Veranda.

Pečená husa s jablky a červeným zelí podle šéfkuchaře Radka Davida foto: Babiččina zahrada

Husa

  • 1 ks husa
  • 700 g cibule
  • 700 g jablek
  • 15 g kmínu
  • sůl
  • voda
  • mouka na zaprášení

Jablka a cibule nakrájejte na ¼ a naplňte husu, husu osolte, okmínujte a nechte alespoň hodinu v pokojové teplotě odpočinout. Husu dejte do pekáčku, podlijte vodou. Pečte při 100°C 7 hodin, pokud by byla tuhá tak pečte déle a nakonec na kůrčičku pečte 180 °C 40 minut jen na barvu a do zlatova. Tuk slijte a výpek svařte, vyrestujte na tuk, zaprášte moukou, podlijet vodou nebo vývarem, převařte 20 minut, přeceďte přes cedník a dle potřeby dosolte.

Pečená husa s jablky a červeným zelí podle šéfkuchaře Radka Davida

Červené zelí po vinařsku

  • 50 g kachního sádla
  • 200 g cibule
  • 1,1 kg červeného zelí
  • 220 g červených jablek
  • 2 dcl červeného vína
  • 20 g hrubé mouky
  • 150 g cukru krupice
  • 50 g soli
  • ocet

Sádlo, cibule na malé kostičky zpěťe, jablka oloupaná na kostičky, zelí nakrájejte na nudličky, zalijte vínem, duste do měkka, nakonec zahustěte tekutinu a dochuťte. 

Svatomartinská husa podle šéfkuchařů. Přinášíme tři recepty

Bramborový knedlík

  • 1 kg uvařených brambor nastrouhaných na jemno
  • 400 g hrubé mouky
  • sůl
  • 2 vejce
  • 100 g pasterizovaných žloutků

Pečená jablka

Jablka dejte na plech a pečtě na 160 stupňů 40 minut, po vychlazení vypíchněte prostředek. 

Autor: