130 let
Robert Demeter

Robert Demeter | foto: Archiv Roberta Demetera

Seriál

PIVNÍ SOMELIÉR: Dělení Čechů na dolňáky a horňáky? Platí to i u piva

Jídlo
  •   7:00
Gastronomie se mi líbila už od malička, ale svou první živou vzpomínku si pamatuji na své desáté narozeniny, kdy nás ve tříhvězdičkovém hotelu účtoval tátův kamarád vrchní oblečený ve smokingu a s motýlkem. To byl pro mě impuls být v budoucnu číšníkem. Říkal jsem si, že budu vypadat opravdu dobře a bude to klidná práce.

Začal jsem si tak plnit sen desetiletého kluka, který, jak se ale rychle ukázalo, není až tak růžový. Každý den vstáváte utahanější, než když jdete spát, bolí vás celé tělo a bezstresová práce se změní na úplný horor, v němž jenom lítáte a pořád něco nosíte, sbíráte, prostíráte, debarasujete, v rychlosti pak sníte něco malého a koloběh pokračuje. Jsou to nejhorší noční můry. Po nějakém čase se vám dokonce zdají sny, že nic nestíháte, že vám hosté jenom nadávají nebo odchází bez placení.

Pivovarský svět

Začal jsem se seznamovat s pivovarským světem a stále hlouběji do něj pronikat. Komunita pivařů je veliká a myslím, že zdatně sekunduje například komunitě sportovních trenérů. V určitém období v roce jsou komunity dokonce téměř vyrovnané. Rád bych to objasnil. V tomto roce budeme svědky minimálně dvou duelů těchto komunit, které nakonec skončí remízou.

V měsíci květnu bude jako každý rok mistrovství světa v hokeji, kde je trenér každý a u toho ve většině případů i pivař. Následovat bude Euro, což skončí minimálně remízou, a abych nezapomněl, tak máme ještě olympijské hry a tam už se trenéři profilují, takže pivaři budou mít pravděpodobně jemně navrch. U těchto velkých akcí jde hlavně o mediální kampaň pro velké pivovarské značky, avšak už i velká komerce pochopila, že je důležité uvařit jednou za čas něco speciálního nebo si koupit menší pivovar a specializovat se na sezónní piva jako jsou například cidery.

Robert Demeter

Robert Demeter je pivní specialista pivotéky Pípa - Beer Story. Jeho parketou jsou belgická piva, kterým se věnoval v restauracích Les Moules a Bruxx. Pivní list sestavoval i v restauraci T-Anker, které byl zároveň i projektovým manažerem. Pivu jako takovému se profesionálně věnuje přes deset let a velmi rád za ním i cestuje. Jeho vášní je i párování piva s jídlem, a to i v těch nejneobvyklejších kombinacích.

Cider je prokvašený jablečný mošt v různé stupňovitosti alkoholu a jeho největším producentem a konzumentem je Velká Británie. U konzumentů u nás si nachází svoje místo na trhu hlavně v letním období (i díky reklamní kampani s opicí), ale už i teplý v zimních měsících. Vývojem trhu a hlavně poptávkou se portfolio těchto produktů rozšířilo i o cidery ochucené. Mezi příchutěmi můžeme najít například hrušku, bezinku nebo malinu. Rád pro vás vyberu nějaké tip k ochutnání v některé z následujících glos s pivní tématikou.

Dolňák, nebo horňák

Dle klasického rozdělení konzumentů piva jsme v Čechách dolňáci nebo horňáci, pijeme ležáky nebo piva svrchně kvašená. Pak jsou zde i skalní příznivci určité značky (to znamená, že neexistuje jiné pivo, jenom to moje, to je nejlepší) a fanoušci pivních stylů či stále se rozvíjejících malých pivovarů.

Ležáků se v této době vaří nespočetné množství a vybrat si správně je opravdu těžké. Určitě se i této kategorii budu věnovat v některém z dalších dílů, kde Vám představím pár dobrých ležáků, a to jak dle mého výběru, tak i na doporučení mých hostů. Budu navíc velmi rád, když mi pošlete i pár svých postřehů a doporučení.

I díky vám, čtenářům, hostům, pivním cestovatelům, sládkům, homebrewerům či sklepním vařičům společně objevujeme svět pivních stylů, chutí, párování jídla s pivem i piva s jídlem. Je v tomto oboru dobré mít přátele, s nimiž si můžete dát zajímavé pivo, dobré hosty, kteří z cest přivezou něco malého na ochutnání nebo si udělat hezký výlet do malého domácího pivovaru, případně i za hranice.

A abych nezapomněl: „Důležité je, jakým pivem zapíjíš jídlo, ale neméně důležité je, jakým jídlem zajídáš pivo.“ A více o tom vám rád povím příště.

Jídlo pod palbou

Nová rubrika serveru Lidovky.cz. O své názory, zážitky a dojmy z gastronomie se se čtenáři podělí šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář, nejlepší český someliér Jakub Přibyl, šéfkuchař a spolumajitel nově otevřeného komplexu restaurací Mánes, člen Pražského kulinárního institutu a ambasador značky Tork pro lepší hygienu v restauracích Jaroslav Zahálka a nově také pivní someliér Robert Demeter, který je pivním specialistou pivotéky Pípa - Beer Story.

Autor: