130 let
Na pánvi rozehřejeme máslo v půlcentimetrové vrstvě. Přidáme jablka a restujeme...

Na pánvi rozehřejeme máslo v půlcentimetrové vrstvě. Přidáme jablka a restujeme do zhnědnutí. | foto: Dan Včeliš/zachranjidlo.cz

Rozdá se 300 žemlovek zdarma. Iniciativa Zachraň jídlo tak oslaví vydání kuchařky

Jídlo
  •   5:58
V Pražském kreativním centru oslaví iniciativa Zachraň jídlo vznik nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která obsahuje 100 receptů, jak doma neplýtvat jídlem. Během happeningu 16. října rozdají dobrovolníci 300 porcí luxusních žemlovek ze surovin, které by se jinak nevyužily.

Zachraň jídlo slaví vznik unikátní kuchařky, která obsahuje 100 receptů, jak využít jídlo do posledního kousku. Kromě toho přináší i rady, co proti vyhazování jídla může udělat každý z nás. Spotřebitelé totiž plýtvají jídlem nejvíce. 

Zachraň jídlo: Nevyhazujte starý chleba, připravte z něj lahodný dezert

Podle studie vytvořené pro Evropskou komisi v roce 2016 se na vyhozeném jídle podílí 53 %. Lidé si knihu už teď mohou předobjednat v e-shopu nebo si ji zakoupit osobně na křtu 16. října. Zisk z prodeje kuchařky se investuje zpět do projektů Zachraň jídlo. Od 18. října bude kniha dostupná také v knihkupectvích.

Kromě křtu kuchařky a výdeje žemlovek bude na místě bohatý program: od workshopů na výrobu sušenek z dužiny, promítání filmu o plýtvání jídlem, výstavy až po drinky ze “zachráněného” ovoce. Vstup na akci je zdarma. 

Zachraň jídlo

Skupina Zachraň jídlo se problémem plýtvání v zemědělství zabývá už od roku 2014, kdy během úspěšného happeningu Tisíc kilo rozdala u Národního divadla 2,5 tuny mrkví, cibulí a brambor, které neprošly výběrem. V roce 2015 uspořádala happening Křivá polévka, kdy se na stejném místě rozdalo 2 000 porcí polévek z nevyhovující zeleniny.

Autor: ape