Pondělí 18. ledna 2021svátek má Vladislav -4 °C sněžení Předplatné LN
Lidovky.cz > Relax > Dobrá chuť

ZAHÁLKA: Dlouhá pracovní doba, žádná dovolená. Být kuchařem je především dřina

Jaroslav Zahálka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy Jaroslav Zahálka | foto: Lidovky.cz

Asi každý kdo šel na kuchaře před revolucí a těsně po, tak zná tu památnou větu od rodičů „Běž na kuchaře, budeš se mít dobře, lidi si tě budou vážit, budeš v teple a u jídla.“ No a pak přišla tvrdá realita, se kterou se potýkala spousta kuchařů – tedy lidí, kteří na tento obor šli z těchto pohnutek a naivně si mysleli, že to tak bude.

Tento obor, nechci tím zlehčovat jiné profese, protože každá má své, je o tvrdé práci, dennodenním drilu a nasazení. Leckdy jsme pracovali v nevyhovujícím pracovním prostředí, dělali 15-16 hodin denně a častokrát v neklimatizovaném prostoru plném stresu a neměli jste ani čas se najíst. Sednout si k jídlu byl komfort, který se podařil jednou za týden, a to mluvím o štěstí. 

Dolovená je jen slovo

Dovolená je slovo, o kterém jste si mohli nechat jen zdát. Když jste se jí náhodou dočkali, tak jste si ji museli stejně napracovat. To znamená poprosit kolegu, aby to za vás vzal, a vy pak dělali 14 dní v kuse za něho. A být nemocný, to jste si skoro ani nemohli dovolit. Tím pádem jste stejně v horečkách chodili do práce, protože jste věděli, že za vás práci nikdo jiný neudělá, a když ano, tak zadřete kolegu nebo šéfa.

Tak jsem to alespoň zažil já a spousta mých kolegů v začátcích profesní kariéry. Naštěstí ta doba už je pryč, i když některé věci zůstávají pořád. Jako je pracovní doba, která je buď dlouhá, nebo extra dlouhá. Pokud máte fungující podnik, tak kuchaři nemají moc prostoru a času se najíst v klidu. Stres na pracovišti je každodenním chlebem. Ale i tak, přes tyto věci tento obor miluji nade vše, a tak to musí být i u mých kolegů a je to hlavní kritérium, dle kterého vybírám kuchaře. Jinak než s láskou se tento obor dělat moc nedá, protože vás to potom akorát semele, a je to na vašem jídle hodně znát.

Hodně mých přátel, nebo známých chce dávat své děti na tento obor, jen protože to vidí v televizi. I děti mých kamarádů se mne ptají, kolik si takový kuchař vydělá, a že je to super práce. Připadá jim to děsně fajn a cool. 

Jelikož je tento obor hodně zmedializovaný ve světě, kde jsou kuchaři i celebrity a velmi uznávaní lidé. U nás je to zas díky pořadům a lidem jako je Zdeněk Pohlreich a Roman Vaněk, kterých si nesmírně vážím. Vaření, kuchaři a profese jako taková, začíná být velmi zpopularizovaná a každý chce být minimálně jako Gordon Ramsay, Heston Blumenthal a tak dále.

Jaroslav Zahálka

Jaroslav Zahálka je šéfkuchař a spolumajitel nově otevřeného komplexu restaurací Mánes, člen Pražského kulinárního institutu a ambasador značky Tork pro lepší hygienu v restauracích.

Proto říkám všem, kdo se mne ptá na náš obor. Ano, práce kuchaře, když jí máte rádi je úžasná, každý den můžete objevovat nové a nové věci, ochutnávat suroviny a jídla, o kterých někteří lidé nemají ani ponětí, že existují, anebo si je ani nebudou moct nikdy dovolit. Ano, můžete vydělat i peníze a pár vyvolených se dostane i na kuchařském piedestalu velmi vysoko. S tímto oborem se dá i hodně cestovat a poznávat jiné kuchyně a produkty.

Ale také se nesmí zapomenout na to, kolik to všechny ty známé kuchaře stálo dřiny, kolik hodin strávili v začátcích a tráví i nadále v kuchyni, kolik stresů zažili, když se něco nestíhalo, nebo když na ně někdo řval, ať už to byl šéf, kolega a jiní. Kolik časů musí strávit studiem a to studium nekončí…v tomto oboru se učíte celý život. A váš osobní život jde trochu na druhou kolej. Skoro veškerý čas tomuto oboru podřizujete.

Nechci nikoho odrazovat od této profese, jen se teď a tady snažím říct, že nic, co děláte, a budete dělat není zadarmo. Že to, co děláte, a co chcete do budoucna dělat vás v prvé řadě musí bavit, tedy když máte ten komfort, že si obor, nebo profesi můžete vybrat sami (a to si troufám říct, že naštěstí v naší zemi už jde), pokud nejste líní a netrpíte zahálkou. 

Jídlo pod palbou

Nová rubrika serveru Lidovky.cz. O své názory, zážitky a dojmy z gastronomie se se čtenáři podělí šéf Pražského kulinářského institutu Roman Vaněk, šéfkuchař restaurace Grand Cru Jan Punčochář, nejlepší český sommeliér Jakub Přibyl a a nově také šéfkuchař a spolumajitel nově otevřeného komplexu restaurací Mánes, člen Pražského kulinárního institutu a ambasador značky Tork pro lepší hygienu v restauracích Jaroslav Zahálka. 

TEST e-shopů potravin: Ráno objednáte, po obědě pečete. Nebo za tři dny

ilustrační snímek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Když před necelými třemi lety testovala MF DNES internetové prodejce potravin, nacházela se většina Čechů ve stadiu...

Zařiď to, nebo ti vypálím barák. Jak fungovala fotbalová chobotnice

Roman Berbr na mimořádné valné hromadě Fotbalové asociace ČR. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Pro Náčelníka, jak mu přezdívají, bylo přichystáno pravé šampaňské, propiska s gravírovaným jménem Berbr, manžetové...

Tečka za čínskou érou. Skupina Lobkowicz řeší zavírání dalších pivovarů

Pivovar Klášter | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Premium Skupina Lobkowicz se zbavuje „těžkého nákladu“. V ohrožení jsou tři ze sedmi pivovarů. Kromě Uherského Brodu a Kláštera...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!