Radek Jakubec, Benjamin
- 1,5 kg salátových brambor
- 1 žlutá cibule
- 400 g mrkve
- 600 g celeru
- 100 g hrášku
- 150 g okurek sterilovaných
- 100 ml láku z okurek
- 5 vajec
- 120 ml majonézy
- 100 ml zakysané smetany nebo jogurtu
- 2 lžíce hořčice
- 1 lžíce soli
- 1 lžička čerstvě namletého pepře
Postup: Vyhlazené, ve slupce uvařené brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a vložíme do velké misky. Přidáme hrášek, majonézu, hořčici, zakysanou smetanu/jogurt , sůl, pepř a lák z okurek. Vejce uvaříme 8 minut ve vodě, oloupeme, nakrájíme na centimetrové kostičky a přidáme k bramborám. Žlutou cibuli nakrájíme na drobné kostičky a přelijeme horkým svarem z kořenové zeleniny. Žlutou cibuli nakrájíme na drobné kostičky a přelijeme horkým svarem z kořenové zeleniny. Celer oloupeme nakrájíme na centimetrové plátky, mrkev oloupeme, odřízneme oba konce a povaříme v marinádě/svaru.
Svar/marinády na uvaření kořenové zeleniny:
- 1,5 l vody
- 4 lžíce octa
- 3 lžíce cukru krupice
- 1 lžíce celého pepře
- 1 lžička soli
- bobkový list
Postup: Vše uvaříme do spojení, v hotovém svaru povaříme mrkev a celer do změknutí, necháme vychladnout a nakrájíme na centimetrové kostičky.
Kostky kořenové zeleniny smícháme s brambory a ostatními ingrediencemi v připravené míse. Zbylým svarem přelijeme nakrájenou cibuli, kterou pak vychlazenou a procezenou smícháme se vsemi ostatními ingrediencemi.
Salát necháme minimálně 5 hodin v definic pres podáváním. Chutě se ta lépe spojí. V případě nutnosti doporučujeme solí, pepřem, nebo lákem z okurek.
Dominik Matouš, Café Buddha Balbínova
Spousta lidí přidává uzeninu, ale moje maminka jí nikdy nedávala a mě s ní vlastně nikdy moc nechutnal. Ale proti gustu. Takže kdo chce, tak si jí tam klidně přidejte. Síla je v základu, do kterého patří majolka, plnotučná hořčice, sůl, pepř a hlavně okurkový lák. Nejlepší jsou letošní zavařovačky, ale komerčními typu nepohrdejme.
- 1,5 kg uvařených brambor
- 3-5 ks kyselých okurek
- 400 g hrášku
- 250 g mrkve
- 1 větší bílé cibule
- 400 ml majolky
- 2 lžíce láku od okurek
- sůl
- pepř
- lžička cukru
- lžíce plnotučné hořčice
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout, slupku sloupneme a brambory nakrájíme na kostky. V misce připravíme základ z nakrájené cibule, hořčice, majolky, sůl, pepř, nakrájené kyselé okurky, cukru a láku. Zamícháme a ochutnáme. Mějte na vědomí, že brambory pohltí hodně chuti a slanosti, takže může být výraznější.
Nehledě na to, že bramborový salát je nejlepší, když se nechá nějakou dobu uležet a to klidně i do druhého dne v lednici. O to víc chuti brambory „natáhnou“. Do směsi přidáme hrášek, mrkev a nakrájené brambory a důkladně promícháme. Dáme do lednice a necháme uležet. Co se týče mrkve a hrášku, tak si můžete nakrájet a podusit i čerstvou zeleninu, ale ta chuť bude jiná a budete s tím mít i o dost víc práce.
Radek David, La Veranda
- 1 kg bramborových rohlíčků
- 300 g mrkve
- 200 g celeru
- 200 g hrášku
- 250 g jablek (Granny Smith)
- 250 g sterilovaných okurek
- 100 g nálevu ze sterilovaných okurek
- 4 vejce
- 80 g plnotučné hořčice
- 400 g majonézy
- celý pepř černý
- nové koření celé
- bobkový list
- sůl
Uvařené bramborové rohlíčky ve slupce oloupejte a nakrájejte na kostičky. Mrkev a celer oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte do měkka v osolené a lehce okyselené vodě. Hrášek, nejlepší je mražený blanšírujte ve vroucí vodě a zchlaďte ve vodě s ledem.
Sterilované okurky nakrájejte na kostičky. Vejce uvařte na tvrdo. Žloutky rozetřete s trochou oleje na pastu. Bílky nasekejte nebo nakrájejte na kostičky. Zelená jablka Granny Smith oloupejte, nakrájejte na kostičky. Všechny kostičky by měli mít stejnou velikost.
Všechny tyto ingredience dejte do misky a přidejte domácí majonézu ze žloutků a oleje, plnotučné hořčice. Ochuťte solí a dobrým octem z bílého vína nebo nálevem od okurek. Pokud chcete salát odlehčit, tak polovinu majonézy nahraďte zakysanou smetanou nebo bílým hustým jogurtem
Majonéza
- 80 g žloutků
- 20 g plnotučné hořčice
- 300 g slunečnicového oleje
Metličkou vyšlehejte žloutky s plnotučnou hořčicí, pak pomalu přilévejte olej a šlehejte do husté majonézy.
Jan Volšička, Pohostinec Monarch
- 2 kg brambor
- 4 mrkve
- půlka celeru
- 2 petržele
- 150 g nakládaných okurek
- 5 vajec
- 200 g majonézy
- 100 g zakysané smetany
- sůl a pepř dle chuti
Den dopředu si uvaříme brambory ve slupce. Taktéž si uvaříme kořenovou zeleninu a vejce natvrdo. Kořenovou zeleninu očistíme a uvaříme ji v nálevu, do kterého dáme 1 bobkový list, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře, špetku soli, cukr a 1 lžíci octa. Zeleninu necháme vychladnout.
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostičky. Uvařenou zeleninu a okurky také nakrájíme na drobno. Vše dáme k bramborám. Vmícháme zbylé suroviny – majonézu, zakysanou smetanu, sůl, mletý pepř a vše opatrně promícháme. Nakonec přidáme nasekaná vejce a dochutíme nálevem, ve kterém jsme vařili zeleninu. Klasický vánoční bramborový salát ještě jednou opatrně promícháme a dáme vychladnout.
Svatopluk Hemmer a Saša Pavlovič, Grand cru
- 300g brambor
- 100g kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
- 1 středně velká cibule
- 50 g majonézy
- 30 g hořčice plnotučné
- sůl a pepř
- lák z okurek
- ocet kvasný
Brambory ve slupce uvaříme v osolené vodě doměkka. Kořenovou zeleninu uvaříme v octovém rozvaru a vejce na tvrdo. Všechno nakrájíme na menší kostičky. Přidáme majonézu, hořčici, na kostičky nakrájené okurky a nadrobno nakrájenou cibuli. Dochutíme dle chuti soli, pepřem a lákem z okurek. Salát necháme v lednici odležet do druhého dne.
Lukáš Nevyjel, Nota Bene
- 800 g brambor (salátové nebo ratte)
- 3 šalotky
- pažitka
- kopr
- bazalka (microgreens)
- 2 lžíce bílý vinný ocet
- cukr
- sůl
- 250ml zakysaná smetana
- 3 mrkve (julienne nebo brunoise)
- citronová šťáva z půlky citronu
- 2 červené řepy (pečené)
Brambory uvaříme ve slupce. Po vychladnutí slupku odstraníme a nakrájíme na malé kostičky.
Dáme do velké mísy a přidáme nadrobno nakrájenou šalotku, pažitku, kopr a bazalku. Dále dochutíme 2 lžícemi bílého vinného octa. Dále přidáme mrkev a vychladlou pečenou červenou řepu, opět nakrájeno nadrobno. Nakonec dochutíme citrónovou šťávou, cukrem a solí dle chuti.
Jakub Katolický, Pohostinec Karlín
- 1 kg červených brambor
- 100 g mrkve (kostičky
- 80 kg celeru (kostičky)
- brambory červené 1kg
- 50 g šalotky (kostičky)
- 2 dcl octa
- 150 g majonézy
- 2 jablka (Granny Smith)
- 30 g plnotučné hořčice
Brambory uvaříme ve slupce a vychladlé opoupeme a nakrájíme na kostičky. zeleninu sblanšírujeme a vychladlou přidáme k bramborám.zavaříme si vodu s octem a spaříme v ní šalotku a přidáme k bramborám.směs zamícháme s majonézou a dochutíme solí, pepřem, hořčicí, na konec zamícháme na kostičky nakrájené jablko.
Jakub Černý, Alcron
- 1kg brambor vařených ve slupce, nakrájené na kostičky
- 200g vařené kořenové zeleniny nakrájené na kostičky
- 200g nakládaných okurek nahrubo nastrouhané
- 3 vařené vejce natvrdo nahrubo nastrouhané
- 1 vetší cibule nakrájená najemno a spařená
- 1 vetší jablko nahrubo nastrouhané
- 250 g majonézy
- 250g bílého jogurtu
Vše dobře smícháme a ochutíme solí, černým pepřem, plnotučnou hořčicí a lákem z okurek. Salát je nejlepší druhý den.
Radek Kašpárek, Field
- 500 g ve slupce vařených brambor
- 80 g slaniny
- 1 červená cibule
- 1 jarní cibulka
- 4 lžíce kvalitní zakysané smetany
- 3 lžíce najemno sekané pažitky
- sůl
- pepř
- olivový olej
Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Na oleji orestujeme jemně krájenou cibulku, slaninu. Poté přidáme brambory a krátce orestujeme. Přendáme do misky částečně necháme vychladit a poté přidáme zakysanou smetanu, sekanou jarní cibulku a pažitku ochutíme soli, pepřem.
Lukáš Holý, Ossegg
- 1 kg brambor varného tipu A anebo brambory Grenaille, které se vám budou snadno a rychle vařit
- 1 menší cibule bílá nasekané najemno
- 1 menší cibule červená nasekané najemno
- 1 svazek jarní cibulky nasekané najemno
- 2 lžíce jemně nasekané pažitky
- 200 g kvalitní a tučné zakysané smetany
- 5 lžic pivní majonézy Ossegg
- 100 g kvalitní uzené slaniny
- 100 g sýra s modrou plísní
- 3 kuličky nového koření
- 3 kuličky celého pepře
- 2 listy bobkového listu
- 1 větvička čerstvého rozmarýnu
- sůl, pepř na dochucení
Pivní majonéza Ossegg
- 3 žloutky
- lžička ostré hořčice
- 50 ml černého piva Balthasar 13
- šťáva a kůra z jednoho citronu
- sůl, pepř a drcený kmín
- 200 ml slunečnicového oleje
Postup: Tyčovým mixérem spojíme žloutky, hořčici, pivo, pepř, kmín, sůl a citron a potom postupně přidáváme olej a šleháme do požadované konzistence majonézy.
Postup na salát: Brambory dobře umyjeme pod studenou vodou a uvaříme do měkka v osolené vodě do které jsme přidali divoké koření a větvičku rozmarýnu. Necháme vychladnout, oloupeme a nakrájíme na větší kostky. My jsme použili brambory Grenaille, tak jsme nemuseli loupat a jen jsme je rozpůlili. Všechny druhy cibulí pokrájíme velmi najemno, dáme si záležet.
Zakysanou smetanu osolíme a opepříme, spojíme s majonézou. Uzenou slaninu nakrájíme na malé kostičky a na rozpálené pánvi orestujeme do zlatova, slijeme tuk a necháme vychladnout. Sýr nastrouháme na hrubém struhadle. Všechny ingredience vložíme do mísy a promícháme pečlivě se smetanovo-majonézovou zálivkou, aby se vše spojilo v kompaktní hmotu. Dochucujeme solí a pepřem, se solí už opatrně, sýr je docela dost výrazný. Salát můžeme ozdobit červenou cibulkou nakrájenou na jemné plátky, nasekanou chilli papričkou, kterou zbavíme semínek a pažitkou.