130 let
Celerový salát

Celerový salát | foto: Lucie Grusová

Recept

Celer nemusí být nudná zelenina, která se hodí pouze do polévky. Vyzkoušejte z něj třeba salát

Jídlo
  •   5:00
Tento celerový salát se v naší rodině stal velmi oblíbeným. Dokonce tak moc, že někteří členové rodiny žádají opakovaně pod stromeček "poukazy na přípravu téhle mňamky".

Celerový salát

TIPY

  • Slitý vývar z celeru nevylévejte. Můžete ho s dalším celerem použít na přípravu polévky, například této s nivou a ořechy.
  • Aby celer během chladnutí moc nezežloutl, lze ho zakapat troškou citrónu.
  • Pokud se nevyhýbáte mléčným výrobkům, můžete majonézu částečně nahradit jogurtem či zakysanou smetanou.

Suroviny

  • 500 g celeru
  • 100 g mrkve
  • 50 g cibule
  • 100 g jablka (ideálně nějaké kyselejší odrůdy)
  • 200 g majonézy (ideálně domácí)
  • citrónová šťáva podle potřeby
  • sůl
  • pepř

Postup: Oloupaný celer a mrkev nastrouhejte najemno. Pokud máte elektrický krouhač či mixér s nástavcem, rozhodně ho použijte. Příprava zeleniny se vám tak výrazně zkrátí. Cibuli nakrájejte co nejvíce nadrobno. Omyté neoloupané jablko zbavte jádřince a nakrájejte ho na malé kostičky.

Ve velkém hrnci přiveďte k varu větší množství osolené vody. V ní pak přibližně 5 minut povařte nastrouhaný celer. Na závěr ho slijte, co nejvíce vymačkejte a nechte vychladnout. Studený uvařený celer smíchejte s nastrouhanou mrkví, nakrájenou cibulí a jablkem.

Vše spojte majonézou a podle vlastní chuti osolte a opepřete. Podle potřeby přidejte i šťávu z citrónu. Dejte vychladit. Celerový salát podávejte jako přílohu ke karbanátkům, řízkům nebo pečenému masu. Skvěle ale také poslouží jako rychlá svačinka či svěží doplněk snídaně, úžasně chutná i jako netradiční pomazánka. Uložený v lednici vydrží několik dní.

Lucie Grusová o sobě

Vaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách.

Lucie Grusová