Celerový salát
TIPY
|
Suroviny
- 500 g celeru
- 100 g mrkve
- 50 g cibule
- 100 g jablka (ideálně nějaké kyselejší odrůdy)
- 200 g majonézy (ideálně domácí)
- citrónová šťáva podle potřeby
- sůl
- pepř
Postup: Oloupaný celer a mrkev nastrouhejte najemno. Pokud máte elektrický krouhač či mixér s nástavcem, rozhodně ho použijte. Příprava zeleniny se vám tak výrazně zkrátí. Cibuli nakrájejte co nejvíce nadrobno. Omyté neoloupané jablko zbavte jádřince a nakrájejte ho na malé kostičky.
Ve velkém hrnci přiveďte k varu větší množství osolené vody. V ní pak přibližně 5 minut povařte nastrouhaný celer. Na závěr ho slijte, co nejvíce vymačkejte a nechte vychladnout. Studený uvařený celer smíchejte s nastrouhanou mrkví, nakrájenou cibulí a jablkem.
Vše spojte majonézou a podle vlastní chuti osolte a opepřete. Podle potřeby přidejte i šťávu z citrónu. Dejte vychladit. Celerový salát podávejte jako přílohu ke karbanátkům, řízkům nebo pečenému masu. Skvěle ale také poslouží jako rychlá svačinka či svěží doplněk snídaně, úžasně chutná i jako netradiční pomazánka. Uložený v lednici vydrží několik dní.
Lucie Grusová o soběVaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách. |