Bramborové bylinkové nočky
- 500 g brambor
- 50 g másla
- 100 g polohrubé mouky
- 1 vejce
- 1 žloutek
- směs bylinek podle chuti
- sůl
Uvařené a vychladlé brambory nastrouhejte najemno. V menším hrnci přiveďte k varu 150 ml vody, přihoďte máslo a nechte rozpustit.
Nejprve opatrně vsypejte polohrubou mouku a pečlivě rozmíchejte. Pak vmíchejte nastrouhané brambory, vajíčko i žloutek. Osolte a vymíchejte na hladké těsto až do odpaření vody. Odstavte, přidejte nasekané bylinky a nechte zcela vychladnout. Lžící odkrajujte nepravidelné knedlíčky a vařte asi 10 minut v osoleném vývaru za velmi mírného varu. Nakonec je přidejte do špenátové polévky.
Avokádové knedlíčky
- 1 větší a dobře vyzrálé avokádo
- 400 g brambor
- 150 g jemné krupičky
- 1 vejce
- 1 lžíce másla
- sůl
Uvařené brambory nechte úplně vychladnout, nejlépe do druhého dne. Stáhněte z nich slupku a nastrouhejte najemno.
Svatomartinská husa. Jak ji připravit a jaké knedlíky vybrat? |
Avokádo podélně rozkrojte tak, že dužinu ze všech stran prokrojíte až k pecce. Pak uchopte avokádo do obou dlaní. Jemně pootočte každou polovinu jiným směrem a plod rozloupněte. Do pecky razantně zasekněte nůž a krouživým pohybem ji vytáhněte. Dužinu vydlabejte lžící a rozmačkejte.
Smíchejte brambory, avokádo a změklé máslo. Přidejte krupičku, vejce a sůl a vypracujte těsto. Zformujte menší kulaté knedlíčky a uvařte nejlépe v páře 15 až 20 minut.
Pečený knedlík Láznička
- 2 lžíce hrubé mouky
- 6 rohlíků
- 2 vejce
- 100 ml mléka
- 1 lžička soli
- špetka pepře
- hrst petržele kudrnky
- 2 lžíce oleje
Rohlíky nakrájejte na kostičky a dejte do mísy. Vajíčka rozklepněte a rozdělte. Žloutky přidejte do mísy k pečivu spolu s mlékem a nakrájenou kudrnkou, osolte a opepřete. Pečlivě promíchejte a nechte chvilku stát, aby se pečivo dobře nasáklo. Pak vmíchejte mouku.
Troubu předehřejte na 180 °C. Z bílků ušlehejte sníh. Zlehka zapracujte do těsta a ihned vytvarujte velké knedlíkové koule. Potřete olejem, dejte na plech a upečte ve vyhřáté troubě 12 až 15 minut.
Šachovnicový knedlík
- 700 g brambor
- 150 g jemné krupičky
- 100 g hrubé mouky
- 50 g perníku na strouhání
- 2 vejce 1
- lžička soli
- trocha škrobové moučky (můžete vynechat)
Recept na tento zajímavý a efektní knedlík vychází z klasického bramborového těsta. Jeho příprava je snadnější, než by se mohlo zdát na první pohled. Stejně jako u klasického bramborového knedlíku je důležité použít předem uvařené a vychladlé brambory. Vařte je v celku a ve slupce, nejlépe den předem.
Zastudena je oloupejte a nastrouhejte najemno. Potom rozdělte na dvě stejné části. Jednu nechte přírodní a druhou smíchejte s nastrouhaným perníkem. Tak získá intenzivní hnědou barvu. Dobře propracujte, aby byl perník rovnoměrně rozložený.
První československý prezident miloval střídmost. Jak na Masarykovy knedlíky? |
Oba druhy těsta se připravují odděleně, nicméně postup je stejný. Do obou dejte po jednom vajíčku a napůl rozdělte i sypké suroviny (mouka, krupička, sůl). Z každého vypracujte kompaktní hmotu. Podle potřeby dolaďte konzistenci těsta přidáním malého množství škrobu.
Od každé barvy udělejte šest stejných dílků a vyválejte z nich stejně silné pruhy těsta. Ideálně po stranách lehce zploštělé, aby na průřezu byly do čtverce. Půjdou lépe sesazovat k sobě.
Připravené proužky poskládejte tak, aby vznikla šachovnice, a lehce přimáčkněte. Zabalte do fólie a knedlík uhlaďte do oválného průřezu. Uvařte v páře 25 až 30 minut. Ihned po uvaření nezapomeňte fólii odstranit, aby knedlík nezvlhnul.
Čočkový knedlík s perníkem
Knedlík
- 2 středně velké brambory
- 300 g černé čočky beluga
- 50 g perníku na strouhání
- 1 vejce
- sůl
Dýňová omáčka
- 400 g dýně hokkaido
- chilli podle chuti
- olej
- sůl
Čočku uvařte trochu více doměkka, než je uvedeno v návodu. Slijte a nechte vychladnout. Brambory také uvařte, a jakmile vychladnou, jemně je nastrouhejte. Přidejte nastrouhaný perník, vajíčko a osolte. Vše dobře promíchejte.
Z těsta vyrobte dva menší knedlíky. Každý jednotlivě zabalte do fólie a uvařte 20 minut v páře.
Dýni na omáčku nakrájejte na kostičky a orestujte na oleji. Podlijte vodou, osolte, přidejte chilli a duste pod pokličkou doměkka. Před podáváním rozmixujte dohladka na krém nebo ponechte v celku.
Recepty pochází z Velké knedlíkové kuchařky aneb veletucet knedlíků v české kuchyni.