130 let
Knedlíková kuchařka

Knedlíková kuchařka | foto: Velká knedlíková kuchařka

Recept

Češi jsou knedlíkový národ. Připravit oblíbenou přílohu lze i z avokáda nebo perníku

Jídlo
  •   5:00aktualizováno  5:53
Bez ovocných knedlíků není léto, perníkové patří ke zvěřině a pečené k masu. Knedlíky jsou jednou z nejoblíbenějších příloh jídel české kuchyně, typické jsou ale i pro rakouskou a bavorskou kuchyni. Potřebujete inspiraci a radu, jak na ně? Podívejte se na šest receptů z Velké knedlíkové kuchařky.

Bramborové bylinkové nočky

  • 500 g brambor
  • 50 g másla
  • 100 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 žloutek
  • směs bylinek podle chuti
  • sůl

Uvařené a vychladlé brambory nastrouhejte najemno. V menším hrnci přiveďte k varu 150 ml vody, přihoďte máslo a nechte rozpustit.

Nejprve opatrně vsypejte polohrubou mouku a pečlivě rozmíchejte. Pak vmíchejte nastrouhané brambory, vajíčko i žloutek. Osolte a vymíchejte na hladké těsto až do odpaření vody. Odstavte, přidejte nasekané bylinky a nechte zcela vychladnout. Lžící odkrajujte nepravidelné knedlíčky a vařte asi 10 minut v osoleném vývaru za velmi mírného varu. Nakonec je přidejte do špenátové polévky.

Knedlíčky do špenátového krému

Avokádové knedlíčky

  • 1 větší a dobře vyzrálé avokádo
  • 400 g brambor
  • 150 g jemné krupičky
  • 1 vejce
  • 1 lžíce másla
  • sůl

Uvařené brambory nechte úplně vychladnout, nejlépe do druhého dne. Stáhněte z nich slupku a nastrouhejte najemno.

Svatomartinská husa. Jak ji připravit a jaké knedlíky vybrat?

Avokádo podélně rozkrojte tak, že dužinu ze všech stran prokrojíte až k pecce. Pak uchopte avokádo do obou dlaní. Jemně pootočte každou polovinu jiným směrem a plod rozloupněte. Do pecky razantně zasekněte nůž a krouživým pohybem ji vytáhněte. Dužinu vydlabejte lžící a rozmačkejte.

Smíchejte brambory, avokádo a změklé máslo. Přidejte krupičku, vejce a sůl a vypracujte těsto. Zformujte menší kulaté knedlíčky a uvařte nejlépe v páře 15 až 20 minut.

Pečený knedlík Láznička

  • 2 lžíce hrubé mouky 
  • 6 rohlíků 
  • 2 vejce
  •  100 ml mléka 
  • 1 lžička soli 
  • špetka pepře 
  • hrst petržele kudrnky 
  • 2 lžíce oleje

Rohlíky nakrájejte na kostičky a dejte do mísy. Vajíčka rozklepněte a rozdělte. Žloutky přidejte do mísy k pečivu spolu s mlékem a nakrájenou kudrnkou, osolte a opepřete. Pečlivě promíchejte a nechte chvilku stát, aby se pečivo dobře nasáklo. Pak vmíchejte mouku.

Troubu předehřejte na 180 °C. Z bílků ušlehejte sníh. Zlehka zapracujte do těsta a ihned vytvarujte velké knedlíkové koule. Potřete olejem, dejte na plech a upečte ve vyhřáté troubě 12 až 15 minut.

Knedlík Láznička

Šachovnicový knedlík

  • 700 g brambor
  • 150 g jemné krupičky
  • 100 g hrubé mouky
  • 50 g perníku na strouhání
  • 2 vejce 1
  • lžička soli
  • trocha škrobové moučky (můžete vynechat)

Recept na tento zajímavý a efektní knedlík vychází z klasického bramborového těsta. Jeho příprava je snadnější, než by se mohlo zdát na první pohled. Stejně jako u klasického bramborového knedlíku je důležité použít předem uvařené a vychladlé brambory. Vařte je v celku a ve slupce, nejlépe den předem.

Zastudena je oloupejte a nastrouhejte najemno. Potom rozdělte na dvě stejné části. Jednu nechte přírodní a druhou smíchejte s nastrouhaným perníkem. Tak získá intenzivní hnědou barvu. Dobře propracujte, aby byl perník rovnoměrně rozložený.

První československý prezident miloval střídmost. Jak na Masarykovy knedlíky?

Oba druhy těsta se připravují odděleně, nicméně postup je stejný. Do obou dejte po jednom vajíčku a napůl rozdělte i sypké suroviny (mouka, krupička, sůl). Z každého vypracujte kompaktní hmotu. Podle potřeby dolaďte konzistenci těsta přidáním malého množství škrobu.

Od každé barvy udělejte šest stejných dílků a vyválejte z nich stejně silné pruhy těsta. Ideálně po stranách lehce zploštělé, aby na průřezu byly do čtverce. Půjdou lépe sesazovat k sobě.

Připravené proužky poskládejte tak, aby vznikla šachovnice, a lehce přimáčkněte. Zabalte do fólie a knedlík uhlaďte do oválného průřezu. Uvařte v páře 25 až 30 minut. Ihned po uvaření nezapomeňte fólii odstranit, aby knedlík nezvlhnul.

Knedlík Láznička

Čočkový knedlík s perníkem

Knedlík

  • 2 středně velké brambory
  • 300 g černé čočky beluga
  • 50 g perníku na strouhání
  • 1 vejce
  • sůl

Dýňová omáčka

  • 400 g dýně hokkaido
  • chilli podle chuti
  • olej
  • sůl

Čočku uvařte trochu více doměkka, než je uvedeno v návodu. Slijte a nechte vychladnout. Brambory také uvařte, a jakmile vychladnou, jemně je nastrouhejte. Přidejte nastrouhaný perník, vajíčko a osolte. Vše dobře promíchejte.

Z těsta vyrobte dva menší knedlíky. Každý jednotlivě zabalte do fólie a uvařte 20 minut v páře.

Dýni na omáčku nakrájejte na kostičky a orestujte na oleji. Podlijte vodou, osolte, přidejte chilli a duste pod pokličkou doměkka. Před podáváním rozmixujte dohladka na krém nebo ponechte v celku.

Čočkový knedlík s perníkem

Recepty pochází z Velké knedlíkové kuchařky aneb veletucet knedlíků v české kuchyni. 

Autor: ape