Veganská polévka Tom Kha s hlívou
- 600 ml – 1000 ml kokosového mléka
- 400 ml zeleninov0ho vývaru
- 250 g hlívy ústřičné nebo královské
- 150 g žampionů
- 50 g houb shimeji nebo enoki
- 3 stonky citrónové trávy
- 5 cm galangalu
- 10 ks limetových listů
- 2 ks limety
- cukr dle chuti
- sůl dle chuti
- chilli
- hrst koriandru
- 100 g cherry rajčátek
Postup: Zahřejeme si zeleninový vývar, přidáme nahrubo nasekanou citrónovou trávu, galangal, limetové listy a koriandr, vaříme cca 20 minut. Poté můžeme vývar přecedit, pokud nemáme rádi hrubé kusy v polévce, jinak přidáme kokosové mléko a vaříme cca 10 minut. Poté dochutíme solí, limetovou šťávou a cukrem a přidáme oloupané a nahrubo nakrájené houby, které povaříme 3-5 minut, aby houby změkly.
Polévka by měla být jemná sladko-slano-kyselá s houbovou chutí. Dochucujeme solí, limetovou šťávu nebo cukrem, abychom získali vyvážený poměr slanosti, kyselosti a sladkosti.
K servírování si připravíme hlubší talíř nebo misku, do které dáme přepůlená cherry rajčátka, koriandrové lístky a pár koleček chilli papričky. Zalijeme hotovou polévkou společně s houbami.
TIP: Polévku můžeme připravit i více pikantním přidáním chilli do základu, stejně tak můžeme použít krevety, kuřecí maso nebo odpovídající vývar z kuřete nebo krevet