130 let
Ideálním doprovodem pomalu dušeného jehněčího masa se zeleninou je jemná...

Ideálním doprovodem pomalu dušeného jehněčího masa se zeleninou je jemná bramborová kaše | foto: Tomáš Krist, MAFRA

Premium

Pozdně letní jehněčí s bramborovou kaší a dušenou zeleninou. Recept Jana Punčocháře

Jídlo
  •   5:00

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Jehněčí maso má výrazné aroma, které ne každému vyhovuje. Pokud je vám jeho specifická chuť nepříjemná, zkuste jej odblanit. Možný intenzivní odér se totiž drží hlavně v tukové vrstvě na povrchu masa.

U nás i dalších středo- a východoevropských zemích bývá jehněčí spojováno především s obdobím Velikonoc. Tahle tradice ale, na rozdíl od většiny ostatních křesťanských zvyků, nevychází z přirozeného přírodního cyklu. Jehňata se totiž rodí především na začátku jara, takže v době Velikonoc bývají stará jen několik málo týdnů.

„Hlavní jehněčí sezona je vlastně až teď, v pozdním létě nebo na podzim, kdy jehňata dorůstají ideálního stáří pět až osm měsíců a jsou vhodná pro porážku,“ vysvětluje šékuchař Jan Punčochář. Právě tehdy je jejich maso v optimální rovnováze: je křehké a šťavnaté a zároveň už je ovce dostatečně osvalená, což pro „velikonoční“ jehňata nemusí platit. S vyzkoušením třeba dnešního receptu na jehněčí ragú tak na Velikonoce rozhodně nečekejte – správná doba na něj nastává právě teď.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se
Autor: Iva Pospíšilová