- 13. září 2021 5:00
Ideálním doprovodem pomalu dušeného jehněčího masa se zeleninou je jemná bramborová kaše | foto: Tomáš Krist, MAFRA
Celý článek jen pro členy
Chcete číst prémiové texty bez omezení?
U nás i dalších středo- a východoevropských zemích bývá jehněčí spojováno především s obdobím Velikonoc. Tahle tradice ale, na rozdíl od většiny ostatních křesťanských zvyků, nevychází z přirozeného přírodního cyklu. Jehňata se totiž rodí především na začátku jara, takže v době Velikonoc bývají stará jen několik málo týdnů.
„Hlavní jehněčí sezona je vlastně až teď, v pozdním létě nebo na podzim, kdy jehňata dorůstají ideálního stáří pět až osm měsíců a jsou vhodná pro porážku,“ vysvětluje šékuchař Jan Punčochář. Právě tehdy je jejich maso v optimální rovnováze: je křehké a šťavnaté a zároveň už je ovce dostatečně osvalená, což pro „velikonoční“ jehňata nemusí platit. S vyzkoušením třeba dnešního receptu na jehněčí ragú tak na Velikonoce rozhodně nečekejte – správná doba na něj nastává právě teď.
Připojte se ještě dnes a získejte: