Zubní pasta s kakaem
Na cca 90 g potřebuješ:
- 18 g jedlé sody
- 15 g himálajské soli
- 16 g bentonitového jílu
- 13 g březového cukru
- 30 g kakaového prášku
- destilovanou vodu
- 3 kapky mátového oleje (volitelný)
Postup: Důkladně smíchej všechny suché ingredience. Pokud máš citlivé dásně, dej si pozor hlavně na to, aby byly jíl s kakaovým práškem namleté co nejjemněji, případně jim můžeš ještě trochu dopomoct. Jakmile bude směs pečlivě promísená, po malých dávkách za stálého míchání přidávej destilovanou vodu, dokud nezačne mít celá věc pastovou konzistenci.
Pokud chceš, přidej konzervant. My se obešly i bez něj. Pasty dle tohoto receptu neuvaříš moc a množství by mělo vydržet v pořádku za předpokladu, že je na kartáček budeš nabírat jen čistou pomůckou. Sůl, jíl i kakao navíc pastu v těchto koncentracích pomáhají konzervovat. Bentonitový jíl na sebe nabaluje nečistoty ze zubů a dásní a má antiseptické účinky. Kakaový prášek obsahuje theobromin, což je látka, která pomáhá mineralizovat zuby a zlepšuje odolnost zubní skloviny.
Co se chuti týče, kombinace kakaa, soli a březového cukru má příjemnou sladko-slanou chuť a mátový olej zase obstará fresh pocit. Nutno však dodat, že stejně jako na ostatní přírodní pasty si i na tuhle musí člověk zvyknout. Sama jsem trochu závislá na pěnivém efektu těch komerčních, takže tuhle ráda střídám a kombinuji. Taky je to super backup v lednici, protože na rovinu – není nic horšího než ráno bez pasty.