Květáková s miso a opečeným tofu
- 2 lžíce sezamového oleje + na zakapání
- 1 žlutá cibule
- 1 lžíce nasekaného zázvoru
- 1 lžíce nasekaného česneku
- půlka pórku (bílá část)
- 1 malý květák
- 1 pastinák (nebo kořenová petržel)
- cca 500 ml vody
- 1 lžíce miso pasty
- 200 ml kokosového mléka
- půl lžičky mletého zeleného kardamomu (případně celý lusk)
- špetka mletého muškátového oříšku
Na dochucení:
- 1 lžíce medu
- šťáva z cca poloviny citronu
- 2 lžíce sójové omáčky
- sůl dle chuti
Postup: Květák rozebereme na růžičky, košťál očistíme a nakrájíme na menší kusy. Pastinák oloupeme a nakrájíme nahrubo a stejně tak pórek a cibuli.
Ve větším hrnci rozehřejeme sezamový olej, přidáme připravenou zeleninu (několik růžiček květáku si ponecháme na dozdobení) a na mírném plameni opékáme ze všech stran zhruba 10 minut. Pak přidáme česnek, zázvor a koření. Necháme rozvonět a zalijeme zhruba 500 ml vody, aby byla zelenina ponořená. Vaříme doměkka.
Když je zelenina uvařená, přidáme miso pastu a kokosové mléko. Rozmixujeme dohladka a nakonec jen dochutíme citronovou šťávou, medem, sójovou omáčkou a solí. Servírujeme se syrovým květákem nakrájeným na tenké plátky a zakapeme sezamovým olejem.