130 let
Květáková s miso a opečeným tofu

Květáková s miso a opečeným tofu | foto: Nejbarevnější kuchařka

Recept

Polévka na zimu? Květáková s miso a opečeným tofu, říká Kamu

Jídlo
  •   6:13
Polévka, která ve vás díky miso pastě, sójové omáčce a sezamovému oleji ve spojení s jemnou chutí koření vyvolá myšlenky na Japonsko. Je krémová, lehoučká a mě strašně baví. Pevně věřím, že vás taky zasáhne. Recept pochází z Nejbarevnější kuchařky Kamily Rundusové alias Kamu.

Květáková s miso a opečeným tofu

  • 2 lžíce sezamového oleje + na zakapání
  • 1 žlutá cibule
  • 1 lžíce nasekaného zázvoru
  • 1 lžíce nasekaného česneku
  • půlka pórku (bílá část)
  • 1 malý květák
  • 1 pastinák (nebo kořenová petržel)
  • cca 500 ml vody
  • 1 lžíce miso pasty
  • 200 ml kokosového mléka
  • půl lžičky mletého zeleného kardamomu (případně celý lusk)
  • špetka mletého muškátového oříšku

Na dochucení:

  • 1 lžíce medu
  • šťáva z cca poloviny citronu
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • sůl dle chuti

Postup: Květák rozebereme na růžičky, košťál očistíme a nakrájíme na menší kusy. Pastinák oloupeme a nakrájíme nahrubo a stejně tak pórek a cibuli.

Ve větším hrnci rozehřejeme sezamový olej, přidáme připravenou zeleninu (několik růžiček květáku si ponecháme na dozdobení) a na mírném plameni opékáme ze všech stran zhruba 10 minut. Pak přidáme česnek, zázvor a koření. Necháme rozvonět a zalijeme zhruba 500 ml vody, aby byla zelenina ponořená. Vaříme doměkka.

Když je zelenina uvařená, přidáme miso pastu a kokosové mléko. Rozmixujeme dohladka a nakonec jen dochutíme citronovou šťávou, medem, sójovou omáčkou a solí. Servírujeme se syrovým květákem nakrájeným na tenké plátky a zakapeme sezamovým olejem.