Batátová polévka s chilli ořechy
Chilli ořechy
- 100 g mix oblíbených ořechů (pekany, kešu, mandle atd.)
- 1 bílek
- chilli vločky
- sladká paprika
- mletý římský kmín
- sůl
Polévka
- 50 g ghí
- 150 g cibule
- sůl
- 700 g batátů
- 800 ml vody
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 1 lžička kurkumy
- 1 necelá lžička mleté skořice
- 400 ml kokosového mléka
- 1 citrón
Postup přípravy: Bílek si rozmíchejte s chilli vločkami nebo mletým chilli kořením, sladkou paprikou, římským kmínem a solí. Do směsi přimíchejte ořechy, které pak rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem a dejte péct do trouby vyhřáté na 160 °C na 20 minut. Po 10-15 minutách je jednou prohrábněte.
Zatímco se ořechy pečou, připravte si polévku. Na ghí si nechte zesklovatět nadrobno nakrájenou osolenou cibuli. Pak přidejte na malé kostičky nakrájené oloupané batáty, zalijte je vodou a nechte vařit do změknutí. To trvá přibližně 10 minut. K uvařeným batátům přilijte kokosové mléko, přisypte koření, vše rozmixujte dohladka ponorným mixérem a nechte ještě chvíli povařit.
Na závěr polévku podle vlastní chuti dosolte a doplňte šťávou z citrónu. Hotovou polévku podávejte s upečenými ořechy, které jste nechali trošku vychladnout (více pak křupou). Pokud se chcete vyhnout použití bílku, můžete ho v receptu nahradit troškou ghí. Na ořechách se sice neupeče krustička, budou ale i tak krásně křupat a vonět. Teplotu v troubě zvyšte na 180 °C a ořechy pečte jen 10-15 minut.
Lucie Grusová o soběVaření jídla mě provází od dětství, bavilo mě už jako malou holku. Mé počátky ale nebyly o vaření zdravého jídla. Naopak. Ke kvalitní stravě jsem se musela prokousat hodně špatným jídlem. Následné zdravotní potíže a nadváha mě donutily podívat se na potraviny z nového úhlu. Začala jsem se v oblasti stravování vzdělávat. Zjišťovat, jaký dopad na mé tělo mají jednotlivé suroviny, objevila jsem nový svět vaření. Váha začala po mnoha neúspěšných pokusech výrazně klesat, zdravotní potíže zmizely. Dnes vím, že strava bez lepku, Paleo nebo Primal je pro mě správnou cestou. Není podstatné jakou “nálepku” stravování dáte. Není to dieta, ale důležitá pravidla a doporučení. Podstatné je, jak na mé tělo jídlo působí, jestli mi energii a zdraví dává, nebo bere. Více se dozvíte na webových stránkách. |