Čočka na listovém špenátu se žampióny
Moje teplá kuchyně je postavená především na jídlech v jedné pánvi, nejlépe woku, nerezové nebo s kameninovým povrchem. Jídla z jedné pánve jsou extrémně rychlá, dobře se vaří v kruhu (podle principů pětielementové kuchyně), výborně se dochucují.
Skoncovat se závislostí na cukru je zásadní podmínkou zdraví, říká bioložka |
Základem každého takového pokrmu je sezónní zelenina. Poté stačí přihodit hrst nafermentovaných obilovin a hrst nějaké rostlinné či živočišné bílkoviny. Na závěr bylinky a koření a je hotovo. Solí se vždy až na závěr. V této knize najdete spoustu variací jídel z jedné pánve podle ročního období.
Suroviny:
Oheň:
- ½ lžičky kurkumy
Země:
- 2 hrsti baby špenátu
- 150 g žampiónů
- 2 větší mrkve
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
Kov:
- 2 stroužky česneku
- 2 lžičky mletého kmínu
- barevný pepř z mlýnku
Voda:
- 200 g hnědé čočky
- nerafinovaná sůl
Dřevo:
- ½ půl citrónu
- hrst třešňových rajčátek
Postup: Hnědou čočku dáme do misky, zalijeme vodou a přidáme pár kapek citrónové šťávy. Necháme 24 hodin namáčet, potom propláchneme pod tekoucí vodou. Jestliže je čočka dostatečně měkká (na skus), není potřeba ji vařit. V opačném případě ji krátce povaříme (pozor, nesmí být rozvařená!).
Zeleninu a žampióny dobře promyjeme a očistíme. Mrkev, žampióny a česnek nakrájíme na plátky. Na olivovém oleji restujeme nejdříve mrkev s česnekem. Jakmile je mrkev křupavá, přidáme nakrájené žampióny. Pokračujeme v krátkém restování a jemně opepříme. Zamícháme předem namočenou a případně uvařenou čočku. Přihodíme půlky třešňových rajčátek a přikápneme trochu šťávy z citrónu. Přisypeme kurkumu a přidáme trochu olivového oleje. Zamícháme baby špenát a krátce pokračujeme v restování, podle potřeby přidáme olej. Dochutíme mletým kmínem. Podle chuti osolíme a opepříme.
Co je zdravé restování?
’V této kuchařce se můžete v téměř každém pokrmu připravovaném na pánvi setkat se slovem restování. I když se udává, že restování je zkrácené smažení za vysoké teploty, já restuji vždy šetrně. Pánev si krátce (20 sekund) nahřeji a hned přidávám olivový olej nebo přepuštěné máslo. S množstvím to nepřeháním, 1–2 lžíce olivového oleje nebo přepuštěného másla jsou dostačující. Tuk zahřívám také velmi krátce, 10–20 sekund, záleží na druhu pánve a typu varné desky.
Zdravá a chutná. Zelená čočka jako kaviár chudých |
Zdravý trend v restování i pečení je připravovat pokrmy za nižších teplot, např. na indukci do 100 °C, na sklokeramice a plynu je vhodné nastavit teplotu na střední hodnotu. Restujeme vždy tak dlouho, aby si zelenina zachovala svěží barvu a byla křupavá. Protože restování v pánvi je velmi rychlé, doporučuji mít všechny potřebné suroviny předem nakrájené. Čím méně času stráví potraviny na pánvi, tím více živin si zachovají. To platí především pro zeleninu a nafermentované obiloviny, ořechy a luštěniny. Maso samozřejmě potřebuje trochu delší dobu tepelnou úpravu, proto je vhodné s ním vždy přípravu začínat. Při restování přesouváme potraviny v pánvi ze strany na stranu, nemícháme.
Recept pochází z knihy Dej tělu šanci od Ivany Stenzlové, kterou vydalo nakladatelství Smart Press.