130 let
Velikonoční nádivka

Velikonoční nádivka | foto: Shutterstock

Doporučujeme

Jak připravit velikonoční nádivku? Poradí Roman Vaněk

Jídlo
  •   7:00
Velikonoce jsou skoro za dveřmi a doma na stole by neměla vedle mazance a beránka chybět ani velikonoční nádivka. Server Lidovky.cz oslovil známého gurmeta a zakladatele Pražského kulinářského institutu Romana Vaňka, aby prozradil recept jak letos připravit nejlepší nádivku.

Velikonoční nádivku připravuje každý jiným způsobem. Někdo přidává uzené maso, někdo houby. Variací je nespočet. Vždy se ale přidávají zelené bylinky, nejčastěji kopřivy - představují symbol jara. A jak připravuje tradiční velikonoční pokrm Roman Vaněk? Nechte se inspirovat.

Ingredience:

  • veka (360 gramů)
  • 60 g másla
  • 200 ml mléka
  • 4 vejce
  • 1,5 hrsti mladých kopřiv
  • špetka muškátového oříšku
  • 100 ml smetany
  • 1 lžička soli
  • pepř
  • 1 lžička másla na vymazání formy
  • 3-4 lžíce strouhanky na vysypání formy

Veku nakrájíme na kostky a půlku dáme sušit do trouby vyhřáté na 130 °C na 25 minut. Žloutky oddělíme od bílků, rozpustíme máslo a v misce ho metličkou smícháme se žloutky a mlékem a vlijeme do mísy na zbylou polovinu veky. 

Velikonoce na serveru Lidovky.cz

Z kopřiv otrháme lístky a vložíme je do vroucí osolené vody na dvě minuty, poté je z horké vody vyjmeme a dáme je do misky s ledovou vodou. Jakmile kopřivy vystydnou, vymačkáme z nich vodu a nahrubo je posekáme. Přidáme je namočené k vece, ke které přidáme i veku suchou, špetku pepře a muškátového oříšku, sůl a smetanu. Vše důkladně promícháme. 

Bílky v míse osolíme a vyšleháme tuhý sníh, který vmícháme nadvakrát opatrně k vece. Formu na biskupský chlebíček vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Rozprostřeme do něj nádivku a pečeme v troubě rozehřáté na 140 stupňů 40 minut.

Roman Vaněk

Gastonomický expert Roman Vaněk ve svém království - Pražském kulinářském institutu.

Roman Vaněk vystudoval SoŠ výtvarnou v Praze. Pracoval jako fotoreportér, mj. i v LN. Jeden ze zakladatelů Studentských listů v prosinci 1989. V roce 1993 začal podnikat, 18 let obchodoval s Brazílií, 11 let s Čínou. Jako první začal importovat brazilská vína do Evropy. Spřátelil se s významnými kuchaři, navštívil stovky restaurací. Absolvoval kulinářské stáže, má výuční list jako kuchař. V lednu 2008 otevřel Pražský kulinářský institut. ročně jím projde na čtyři tisíce žáků. Napsal osm kuchařských knih, vesměs bestsellerů.

Recept na nádivku najdete v kuchařce Kouzlo kuchyně Čech a Moravy aneb dědictví našich babiček.

Autor: ape