Úterý 28. května 2024, svátek má Vilém
  • Premium

    Získejte všechny články mimořádně
    jen za 49 Kč/3 měsíce

  • schránka
  • Přihlásit Můj účet
130 let

Lidovky.cz

Pečení pro každého

Jak na závin, který sníte i očima. Příprava nejoblíbenějšího českého moučníku krok za krokem

Jablkový štrúdl (ilustrační foto) | foto: archiv

Premium Seriál
Dej na vál žejdlík nejpěknější mouky, udělej v ní důlek a zadělej studenou vodou a krapýtkem soli tuhé těsto jako na buchtičky, vytloukej a hněť ho na vále dobré půl hodiny, pak ho přikrej miskou a nech ho dvě hodiny odpočinout,“ radí Magdalena Dobromila Rettigová ve své Domácí kuchařce z roku 1868, jak na těsto na „velmi dobrou taženou štrudli s jablkami a žemličkou“.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

Při pohledu na dnešní přepečlivé rozpisy by se nejspíš pobaveně usmála: za jejích časů se hospodyně přísným odvažováním surovin, tím méně na študli alias závin, moc nezdržovaly. Množství receptů, které nejznámější česká kuchařka právě tomuto moučníku ve své nejslavnější knize věnuje, svědčí o tom, že už v jejích dobách patřil v našich zemích k nejoblíbenějším.

Seriál Pečení pro každého na každý den

Tím vymezeným územím přitom rozhodně není myšlena jen česká kotlina – štrúdl je jedním z nejkrásnějších příkladů toho, jak se vzájemně obohacovala a prostupovala kuchyně bývalého c. k. mocnářství.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se