Čtvrtek 1. června 2023, svátek má Laura
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Pečení pro každého

Jak na závin, který sníte i očima. Příprava nejoblíbenějšího českého moučníku krok za krokem

Jablkový štrúdl (ilustrační foto) | foto: archiv

Premium Seriál
Dej na vál žejdlík nejpěknější mouky, udělej v ní důlek a zadělej studenou vodou a krapýtkem soli tuhé těsto jako na buchtičky, vytloukej a hněť ho na vále dobré půl hodiny, pak ho přikrej miskou a nech ho dvě hodiny odpočinout,“ radí Magdalena Dobromila Rettigová ve své Domácí kuchařce z roku 1868, jak na těsto na „velmi dobrou taženou štrudli s jablkami a žemličkou“.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet 10 dní zdarma

Při pohledu na dnešní přepečlivé rozpisy by se nejspíš pobaveně usmála: za jejích časů se hospodyně přísným odvažováním surovin, tím méně na študli alias závin, moc nezdržovaly. Množství receptů, které nejznámější česká kuchařka právě tomuto moučníku ve své nejslavnější knize věnuje, svědčí o tom, že už v jejích dobách patřil v našich zemích k nejoblíbenějším.

Seriál Pečení pro každého na každý den

Tím vymezeným územím přitom rozhodně není myšlena jen česká kotlina – štrúdl je jedním z nejkrásnějších příkladů toho, jak se vzájemně obohacovala a prostupovala kuchyně bývalého c. k. mocnářství.

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele

Dočtěte článek až do konce

Jako člen navíc:

  • Máte k dispozici více jak 30 000 prémiových textů na Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Získáte přístup ke všem našim novinám a časopisům online a zdarma
  • Přednostně pořídíte vstupenky na koncerty v síti Ticketportal a mnohem více
Máte už aktivní předplatné? Přihlásit se

Voňavé a čisté oblečení? Vyzkoušejte dezinfekci od Sanytolu
Voňavé a čisté oblečení? Vyzkoušejte dezinfekci od Sanytolu

Sanytol je jedničkou u přípravků do kuchyně i koupelen, znáte ale dezinfekci na prádlo? Že ne? Zapojte se s námi do testování a vyzkoušejte novinku...