Při pohledu na dnešní přepečlivé rozpisy by se nejspíš pobaveně usmála: za jejích časů se hospodyně přísným odvažováním surovin, tím méně na študli alias závin, moc nezdržovaly. Množství receptů, které nejznámější česká kuchařka právě tomuto moučníku ve své nejslavnější knize věnuje, svědčí o tom, že už v jejích dobách patřil v našich zemích k nejoblíbenějším.
Seriál Pečení pro každého na každý denUŽ VYŠLO: 2. Jak na štrúdl a další záviny 8. Jak na linecké křehké těsto 11. Jak na kynuté koláče a buchty 13. Jak na slané koláče (quiche, pizza...) ZÍTRA SI PŘEČTETE: Listové těsto (kremrole...) DALŠÍ CHYSTANÉ DÍLY:
|
Tím vymezeným územím přitom rozhodně není myšlena jen česká kotlina – štrúdl je jedním z nejkrásnějších příkladů toho, jak se vzájemně obohacovala a prostupovala kuchyně bývalého c. k. mocnářství.