Pátek 20. května 2022, svátek má Zbyšek
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Pečení pro každého

Jak na závin, který sníte i očima. Příprava nejoblíbenějšího českého moučníku krok za krokem

Jablkový štrúdl (ilustrační foto) | foto: archiv

Premium Seriál
Dej na vál žejdlík nejpěknější mouky, udělej v ní důlek a zadělej studenou vodou a krapýtkem soli tuhé těsto jako na buchtičky, vytloukej a hněť ho na vále dobré půl hodiny, pak ho přikrej miskou a nech ho dvě hodiny odpočinout,“ radí Magdalena Dobromila Rettigová ve své Domácí kuchařce z roku 1868, jak na těsto na „velmi dobrou taženou štrudli s jablkami a žemličkou“.

Při pohledu na dnešní přepečlivé rozpisy by se nejspíš pobaveně usmála: za jejích časů se hospodyně přísným odvažováním surovin, tím méně na študli alias závin, moc nezdržovaly. Množství receptů, které nejznámější česká kuchařka právě tomuto moučníku ve své nejslavnější knize věnuje, svědčí o tom, že už v jejích dobách patřil v našich zemích k nejoblíbenějším.

Seriál Pečení pro každého na každý den

Tím vymezeným územím přitom rozhodně není myšlena jen česká kotlina – štrúdl je jedním z nejkrásnějších příkladů toho, jak se vzájemně obohacovala a prostupovala kuchyně bývalého c. k. mocnářství.

Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

Vláda má 20 korun z každého litru benzinu, říká šéf sítě levných čerpacích stanic

Premium Nikoho nenechají na pochybách, že tohle je nízkonákladová firma, kde se nehýří. Okázalost tu nemá místo. Spolumajitel...

Všechno vymyslela Škrlová. Je to hlava manipulace, říká režisér Síbrt

Premium Před patnácti lety Česko šokovala kuřimská kauza. Týrání malých chlapců nejbližšími příbuznými i podivná role „Aničky“....

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

Mohlo by vás zajímat