Správně vykynuté těsto je hladké, lesklé a pružné. Jak poznat prstem, že je hotové?

Premium

Domácí buchty | foto: Shutterstock

Autor:
  5:00
Buchty, koláče, koblihy, ovocné tály, ale taky vánočky nebo velikonoční mazance. Kynuté těsto je základ. Jakmile se ho naučíte, pořád bude co zkoušet a péct.

Celý článek je jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit

V začátečnících nicméně tenhle druh těsta vzbuzuje trochu obavy – a ne jen tak pro nic za nic. Kynuté těsto pracuje s živým kváskem, a ten když si postaví hlavu, nehne s ním nic na světě. O to větší je ale radost pozorovat, když kvásek prospívá – a o to líp dobroty z kynutého těsta chutnají.

Kvásek je zkrátka to, kolem čeho se kynuté těsto točí. Čím čerstvější budou do něj použité kvasnice alias droždí, tím lépe. K podařenému výsledku ale vede ještě celá řada dalších kroků.

Seriál Pečení pro každého na každý den

    Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

    Měsíční

    99
    Předplatit
    Flexibilní, bez závazků
    Automatické obnovování

    Roční

    989
    Předplatit
    Nejlepší poměr cena/výkon
    Ušetříte 17%

    Dvouleté

    1 889
    Předplatit
    Nejvýhodnější
    Ušetříte 20%

    Připojte se ještě dnes a získejte:

    • Neomezený přístup k obsahu Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
    • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
    • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
    Více o iDNES Premium
    Máte už předplatné? Přihlásit se
    Vstoupit do diskuse
    Nastavte si velikost písma, podle vašich preferencí.