Pátek 20. května 2022, svátek má Zbyšek
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Pečení pro každého

Správně vykynuté těsto je hladké, lesklé a pružné. Jak poznat prstem, že je hotové?


Domácí buchty | foto: Shutterstock

Premium Seriál
Buchty, koláče, koblihy, ovocné tály, ale taky vánočky nebo velikonoční mazance. Kynuté těsto je základ. Jakmile se ho naučíte, pořád bude co zkoušet a péct.

V začátečnících nicméně tenhle druh těsta vzbuzuje trochu obavy – a ne jen tak pro nic za nic. Kynuté těsto pracuje s živým kváskem, a ten když si postaví hlavu, nehne s ním nic na světě. O to větší je ale radost pozorovat, když kvásek prospívá – a o to líp dobroty z kynutého těsta chutnají.

Kvásek je zkrátka to, kolem čeho se kynuté těsto točí. Čím čerstvější budou do něj použité kvasnice alias droždí, tím lépe. K podařenému výsledku ale vede ještě celá řada dalších kroků.

Seriál Pečení pro každého na každý den

    Autor:

    Půst, občas večeře, čtyři kávy denně. Jak jíst podle výživového poradce Havlíčka

    Premium Strava ovlivňuje nejen naši váhu či kondici, ale i náladu a zdravotní stav. Ostatně až dvě třetiny všech nemocí mají...

    Vláda má 20 korun z každého litru benzinu, říká šéf sítě levných čerpacích stanic

    Premium Nikoho nenechají na pochybách, že tohle je nízkonákladová firma, kde se nehýří. Okázalost tu nemá místo. Spolumajitel...

    Všechno vymyslela Škrlová. Je to hlava manipulace, říká režisér Síbrt

    Premium Před patnácti lety Česko šokovala kuřimská kauza. Týrání malých chlapců nejbližšími příbuznými i podivná role „Aničky“....

    Mohlo by vás zajímat