Čtvrtek 9. února 2023, svátek má Apolena
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Pečení pro každého

Toužíte si doma sami upéct vlastní chléb? Poradíme vám, jak na ten nejlepší kvásek

Domácí chleba | foto: Shutterstock

Premium Seriál
Pokud se chcete naučit péct doma opravdu dobrý chléb, přestaňte hned teď číst, poohlédněte se po dobrém kvásku a dejte se do toho. Chléb s žitným kvasem patří k těm nejnáročnějším receptům a bez několika nezdařených pokusů to nejspíš nepůjde. Důležité je nenechat se jimi odradit a vytrvat.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet první měsíc za 1 Kč

Vlastnoručně připravovanému pečivu spousta z nás propadla vloni na jaře, kdy nás všudypřítomný lockdown přikoval doma a na vše bylo náhle tak nějak víc času. A čas je při pečení chleba jednou z nejdůležitějších „surovin“ – jinak si totiž vystačíme s moukou, vodou, solí a kmínem. Totiž ještě něco by tu bylo – už zmíněný žitný kvas, zázrak, který dělá chleba chlebem.

Ani kvásek přitom není ničím jiným než směsí (žitné) mouky a vody. Je to ale směs živá, která kromě jiného potřebuje dýchat a jíst – jinak ztratí svou sílu a zajde na úbytě.

Seriál Pečení pro každého na každý den

Tento text je součástí prémiového obsahu pro předplatitele

Dočtěte článek až do konce

Jako člen navíc:

  • Máte k dispozici více jak 30 000 prémiových textů na Lidovky.cz, iDNES.cz a Expres.cz
  • Získáte přístup ke všem našim novinám a časopisům online a zdarma
  • Přednostně pořídíte vstupenky na koncerty v síti Ticketportal a mnohem více
Máte už aktivní předplatné? Přihlásit se

Deníčková soutěž: Napište příběh nejen o sexu a vyhrajte valentýnskou cenu
Deníčková soutěž: Napište příběh nejen o sexu a vyhrajte valentýnskou cenu

Sdílejte příběhy o randění, sexu nebo lásce a vyhrajte dva lubrikační gely pjur WOMAN ve dvou variantách, které zaručí tu nejdivočejší noc....

Mohlo by vás zajímat