Středa 27. září 2023, svátek má Jonáš
  • schránka
  • Přihlásit Můj účet

Lidovky.cz

Pečení pro každého

Linecké jako po másle. Recepty na to nejlepší a triky, aby se vždy povedlo

Křehký jahodový koláč | foto: Shutterstock

Premium Seriál
Není linecké jako linecké. Totiž těsto. To, které je většině z nás důvěrněji známé, protože z něj před svátky připravujeme jeden z nejoblíbenějších druhů vánočního cukroví – linecká kolečka –, má s tím koláčovým, které je předmětem dnešního receptu, sice společné mnohé, jedno a totéž ale nejsou.

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Vyzkoušet první měsíc za 1 Kč

V zásadě pracují se stejnými surovinami, jejich poměr je však odlišný. Základní linecké těsto na cukroví vystihuje postupka 1 : 2 : 3, označující poměr cukru vůči máslu, respektive mouce.

Těsto na koláč je oproti němu méně tučné – byť i v jeho případě je vychlazené máslo tím, co z velké části definuje jeho vlastnosti, vůni i chuť. Mimochodem, právě relativně vysoký podíl másla stojí za tím, proč není potřeba formu na linecký koláč – stejně jako plechy na vykrajované linecké cukroví – mastit máslem nebo jiným tukem.

Seriál Pečení pro každého na každý den

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
první měsíc jen za 1 Kč

Roční

490
890 Kč
Předplatit
+ 6 měsíců zdarma oproti měsíčnímu předplatnému
+ online televize Telly
na 90 dní zdarma

Dvouleté

1 690
Předplatit
+ 5 měsíců zdarma oproti měsíčnímu předplatnému
+ online televize Telly
na 90 dní zdarma

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 30 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!