Dýňové rizoto s gorgonzolou (Risotto alla zucca e gorgonzola)
- 100 rýže carnaroli
- máslová dýně (cca 100 g)
- 0,05 l bélého vína
- 1 šalotka
- zeleninový vývar
- 100 g gorgonzoly
- sůl, pepř
- máslo
- strouhaný parmezán
- olivový olej
Postup: Do pánve s trochou olivového oleje přidáme šalotku nakrájenou na kostičky velikosti rýže a restujeme, dokud nechytne trochu barvu. Pak přidáme rýži a restujeme. Přilijeme bílé víno a počkáme, dokud se z něj nevypaří alkohol. Přidáme zeleninový vývar a rýži vaříme. Zatím si připravíme dýni, kterou nakrájíme na kostičky a po 5 minutách přidáme k rýži. Společně vaříme asi 15 minut, dokud nebude rýže al dente.
Odebereme z plamene, osolíme a opepříme. Nakonec do pánve s rizotem přidáme máslo a gorgonzolu a 2 minuty mícháme, než se suroviny rozpustí. Získáme tak perfektní krémové rizoto. Ihned servírujeme a podle chuti dochutíme navrch čerstvým pepřem.
Kdo pro vás vaří?Kuchař Alberto Vitale je sous chef italské restaurace Casa De Carli a pravou rukou mistra italské gastronomie Mattea De Carli, jehož restauraci pravidelně doporučuje Michelinský průvodce. Kromě angažmá v italské restauraci pomáhá kuchař dohlížet na kvalitu kuchyně i v dalších restauracích italského mistra jako Maso je maso nebo Ryba je ryba. Vitale pochází z italského města Manerbio v Brescii, kde začínal v rodinné firmě s rybami Bagnolo Mella. Mezi jeho předchozí působiště patří řada italských restaurací včetně michelinské L´Officina. |