Alena Pecháčková. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Alena Pecháčková

e-mail: alena.pechackova@lidovky.cz
zkratka: ape
RSS kanál autora

Vystudovala žurnalistiku a poté magisterský obor Elektronická kultura a sémiotika na UK v Praze. Pro server Lidovky.cz pracuje od roku 2011. Na starosti má lifestylové rubriky. Zajímá se o kulturu a fotografii.

Články autora

16. srpna 2017 6:10

Zachraň jídlo: Zpracujte i zbytky masa. Jak na pomazánku rilletes?

Hledáte originální způsob, jak uchovat zbytky již tepelně upraveného masa,... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Hledáte originální způsob, jak uchovat zbytky již tepelně upraveného masa, které máte po večeři v lednici? Vyzkoušejte rilletes. Jedno z...

Češi v cizině 15. srpna 2017 6:23 PRAHA

Angličané používají místo kečupu a majonézy vinný ocet. Dávají si ho i k hranolkům, říká Čech

Petr Bednařík | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Petr Bednařík se do Anglie přestěhoval i s přítelkyní kvůli studiu. „Lidé ve Velké Británii si zprvu myslí, že Česká republika je vlastně stále...

Rozhovor 11. srpna 2017 6:00 Alena Pecháčková

Otevřít restauraci stojí miliony, které se vám nemusí vrátit, říká šéfkuchař

Radim Gerlich | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Evropská kuchyně se špetkou orientu. To je přesně to, v čem vyniká Radim Gerlich - šéfkuchař v restauraci La Loca, kde také prosazuje koncept...

Rozhovor 5. srpna 2017 6:07 Alena Pecháčková

Šperky vnímám jako umělecká díla, říká designérka

Daniela Komatović | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V Srbsku je známou designérkou, v Česku ji zná zatím málokdo. S kolekcí zlatých šperků získala zlaté ocenění v prestižní designérské soutěži v...

Češi v cizině 1. srpna 2017 6:44

V Lucembursku nám nejvíce chyběl tvaroh, chléb a kroupy, říká Čech

Vojtěch Hordějčuk | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vojtěch Hordějčuk se do Lucemburska přestěhoval i s rodinou kvůli práci. Nejvíce ho překvapilo prolínání jazyků. „Lidé jazykové tanečky řeší...

Exkluzivně 1. srpna 2017 6:01

VIDEORECEPT: Vyzkoušejte pečeného tuňáka v banánovém listu

Tandoori tuňák pečený v banánovém listu, bulgur salát a jogurtové chutney | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V dalším dílu kulinářského seriálu serveru Lidovky.cz připravuje Zdeněk Křížek, šéfkuchař restaurace Spices, která se specializuje na asijskou...

Rozhovor 27. července 2017 6:00 Alena Pecháčková

Návrat k bylinkám je městský trend, lidé z vesnic se tomu asi smějí, říká Linda Rybová

Linda Rybová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Sraz jsme si daly ráno v její oblíbené kavárně na Vinohradech. Čekala jsem éterickou a lehce rozevlátou bytost, tak ji mnohdy označují. Nestačila...

25. července 2017 6:29

VIDEORECEPT: Indické kuře tandoori připravíte i na grilu, poradí šéfkuchař

Indické tandoori kuře | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V dalším dílu kulinářského seriálu serveru Lidovky.cz připravuje Zdeněk Křížek, šéfkuchař restaurace Spices, která se specializuje na asijskou...

Češi v cizině 25. července 2017 6:00

V Indii se odpadky vyhazují na ulici, nezdraví se a neděkuje se tu, říká Češka

Vendula Kyselá | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vendula Kyselá se do Indie přestěhovala díky neziskové organizaci a nyní zde pracuje pro startup. Jak sama říká, v Indii je jiné úplně všechno....

Rozhovor 22. července 2017 6:41

S materiálem mě baví experimentovat, říká designérka

Prsteny | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Designu se věnovat nechtěla, nechtěla dělat totiž to, co živilo její rodiče, nakonec se z ní ale designérka stala. Většinu času se věnuje šperku, ale...

Rozhovor 21. července 2017 6:20 PRAHA Alena Pecháčková

Stoneová si doběhla pro druhý bochník, Connery odešel s nepořízenou, říká majitel pražského pekařství

Sharon SToneová ve filmu Základní instikt | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pečivo z jeho pekařství odebírají nejluxusnější pražské restaurace, po receptu na žitný chleba toužil herec Sean Connery a koupíte u něj i košer...

Exkluzivně 18. července 2017 6:50

VIDEORECEPT: Zkuste indické krevety, které se dají připravit i na grilu

Indické krevety Jhinga, mátové chutney a čips papadum | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V dalším dílu kulinářského seriálu serveru Lidovky.cz připravuje Zdeněk Křížek, šéfkuchař restaurace Spices, která se specializuje na asijskou...

15. července 2017 6:00

Češi nejsou ateisté, mají v sobě ohromnou víru, říká spisovatelka

Lorna Byrne | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Na otázky odpovídá s úsměvem, umí si ze sebe i z toho, v co věří, udělat legraci. A sálá z ní neochvějný klid. „Jestli si svět myslí, že vy Češi jste...

Rozhovor 14. července 2017 6:40

Praha je magické a vizuální místo, říká velšský spisovatel

James Stafford | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Do Prahy se zamiloval, za jeden z největších neobjevených divů křesťanstva považuje pražskou čtvrť Žižkov, i proto se zde velšský spisovatel James...

Rozhovor 11. července 2017 6:57

Kolem světa s chromým kamarádem. Pes musí člověku věřit, říká cestovatel

Na počátku projektu stojí kniha Vždy je cesta aneb Ztracený bílý muž a chromý... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Celé dobrodružství začalo, když se Jan Drobný ujal chromého pitbula Tekyho. Pak se rozhodl, že se odstěhuje na druhý konec světa. Samozřejmě, že se...

4. července 2017 6:57

Pochoutka v Etiopii? Odřezávat a jíst syrové maso přímo z mrtvé krávy, říká Čech

Jan Šípek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jan Šípek se do Etiopie přestěhoval kvůli přítelkyni, která zde pracuje. U Etiopanů podle něj ateista nenajdete příliš pochopení, i když se najdou...

Exkluzivně 3. července 2017 6:22 PRAHA

VIDEO: Podívejte se, jak správně načepovat pivo

Piva - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

UVNITŘ VIDEO Hladinka, mlíko, šnyt a čochtan. Jak se správně čepuje pivo? A na kolik způsobů? Podívejte se na video, ve kterém nejlepší výčepní piva...

Rozhovor 1. července 2017 6:54 Alena Pecháčková

Keramika vás naučí trpělivosti, říká designérka

Velká keramická mísa s typickým vzorem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Když ji propustili z práce, rozhodla se, že konečně začne dělat to, co ji baví. A tak založila vlastní značku Ema Mamisu a začala vyrábět keramické...

28. června 2017 7:04

Zachraň jídlo: Uchovejte si ovoce ve sklenici zavařeniny

Jahodová zavařenina. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

UVNITŘ VIDEORECEPT Zavařování je klasický způsob uchovávání sezónního ovoce. Dřív bylo společně s nakládáním a sušením tradicí téměř v každé rodině....

Rozhovor 27. června 2017 6:45 Alena Pecháčková

‘Londýn je gastronomická mekka, restauraci tam mají všichni slavní kuchaři’

Šéfkuchař Petr Kunc | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vařil po boku michelinských kuchařů, nejvíce zkušeností nasbíral v Anglii, kde mimo jiné vařil i pro zpěváka Eltona Johna či návrhářku Donnu Karan....

Češi v cizině 27. června 2017 6:00

Chleba k snídani a polévka k obědu? To Angličané nikdy nepochopí, říká Češka

Alena Damijo | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Alena Damijo se do Londýna přestěhovala před patnácti lety. Nejdříve pracovala jako au-pair, později se stala učitelkou. A co se Angličanům vybaví,...

21. června 2017 6:58

Britský návrhář ušil kolekci batohů z recyklovaných vojenských uniforem

Batohy jsou vyrobené z obnovitelných a recyklovaných britských vojenských a... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Společnost Eastpak se spojila s vyhlášeným britským návrhářem Christopherem Raeburnem a přináší v limitované edici nevšední extravagantní batohy v...

Rozhovor 21. června 2017 6:23

Určit správnou diagnózu je někdy detektivka, říká lékařka

U lékaře (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Názory na homeopatika se ve společnosti i mezi odborníky různí. Jak však vypadá medikace, kterou homeopatika mohou podpořit? A za které nemoci...

Rozhovor 21. června 2017 6:00

‚Žádné vodítko se mi nelíbilo, tak jsem se rozhodla vyrobit si vlastní’

Lucie Dražilová a Eliška Griffiths | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Tak dlouho sháněla obojek a vodítko, které by ji vyhovovaly až se rozhodla, že si vyrobí vlastní. Později ji založila ještě při studiu značku...

Rozhovor 20. června 2017 6:56

Kachní embryo jsem jedla s bezzubými babkami na trhu, vzpomíná Kamu na Vietnam

Kamila Rundusová sbírá recepty na cestách | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kuchařka Kamila Rundusová alias Kamu, jak je známá na facebooku, vařila na Novém Zélandu, v Austrálii a má za sebou praxi v kuchyni u slavného...

Rozhovor 20. června 2017 6:31 Alena Pecháčková

Tvar zeměkoule nebo ryby. Sklenicím dávám různé podoby, říká designér

Zamíchejte – ochutnejte – užijte si limonádu! Halm Vás přenese do světa... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

I když by se mohlo zdát, že jsou skleničky designéra Martina Jakobsena spíše uměleckým dílem, jsou plně funkční a barmani i kuchaři je rádi...

Český šok 20. června 2017 6:30

Vadí mi, že polské produkty Češi často odsuzují, říká Polka

Marta Hudcová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Marta Hudcová se do Česka přestěhovala z Polska před 15 lety, na vysoké škole poznala svého manžela a už zde zůstala. „ Češi toho o polské kultuře v...

Rozhovor 18. června 2017 6:26

Pacientům vždy radím, aby si obličej neopalovali, říká dermatoložka

Opalování (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pamatuje si kůže i po letech, jak jsme se k ní chovali? „Kůže má svůj imunitní systém, a pokud se v mládí chováme nezodpovědně a několikrát si kůži...

17. června 2017 6:37 Alena Pecháčková

Každá žena by měla mít v šatníku padnoucí košili, říká majitelka krejčovského salonu

Eva Matějková (vpravo) a designérka Kristína Fečková | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nově otevřený krejčovský salon Popper Prague pro dámy navazuje na prvorepublikový podnik. Ten provozovali předci nynější majitelky Evy Matějkové....

Rozhovor 15. června 2017 6:36

’Štěně vyvenčete vždy, když se vzbudí. Tak se naučí venčit venku rychleji’

Štěňata (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jak vybrat štěně? Který z vrhů je lepší? A co všechno udělat proto, aby se pejskovi žilo v rodině dobře? „Při péči o štěně, které si přivedeme domů,...

Češi v cizině 13. června 2017 6:01

Švédi nezdraví. I při vynášení odpadků mají sluchátka v uších a mobil v ruce, říká Čech

Petr Chadraba | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Petr Chadraba se do Švédska přestěhoval kvůli práci. A jak se na severu žije? „Letmé srovnání mluví za vše: maso, bílá mouka, tuky, vařená zelenina....

11. června 2017 6:01

Královédvorská zoo se snaží o návrat nosorožců do Afriky. Pomohou boty

Ohrožený nosorožec dvourohý, známý také jako nosorožec černý, v národním parku... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Královédvorská zoo pomáhá ochraně volně žijících zvířat v různých afrických zemích. Například do Tanzanie úspěšně převezla čtyři nosorožce černé,...

10. června 2017 6:28 Alena Pecháčková

Dokonalost vázacího motýlka je v jeho nedokonalosti, říká designér

Kristián Polívka a jeho pejsek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jako první začal šít pánské motýlky, pak už se vše odehrálo v rychlém sledu. Otevřel si krámek a do svého repertoáru přidal i trenýrky, pyžama,...

8. června 2017 6:35

Za měsíc bylo ve francouzské vesnici otráveno dvě stě koček

Kočka na stromě (ilustrační foto) | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Obyvatelé malé přímořské vesničky na jihu Francie jsou vyděšení. Za poslední měsíc, zde bylo otráveno na 200 koček, a to jak domácích tak i...

7. června 2017 13:00

Zachraň jídlo: Drobenkový koláč „crumble“? Použijte ovoce i zeleninu ze zahrádky

Drobenkový koláč „crumble“? Použijte ovoce i zeleninu ze zahrádky | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Můžete jej připravit z různých druhů ovoce, ale i zeleniny. Navíc vám příprava nezabere mnoho času. Jeho zeleninovou variantu si navíc můžete ozdobit...

Exkluzivně 6. června 2017 6:45

VIDEORECEPT: Připravte si čínskou polévku s rybími knedlíčky wonton

Čínská sichuan polévka s rybími knedlíčky wonton | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

V dalším dílu seriálu serveru Lidovky.cz připravuje Zdeněk Křížek, šéfkuchař restaurace Spices, která se specializuje na asijskou kuchyni v...