Pátek 7. května 2021svátek má Stanislav 6 °C dešťové přeháňky Předplatné LN
Alena Pecháčková. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Alena Pecháčková

editorka lifestylových rubrik
e-mail: alena.pechackova@lidovky.cz
zkratka: ape
RSS kanál autora

Vystudovala žurnalistiku a poté magisterský obor Elektronická kultura a sémiotika na UK v Praze. Pro server Lidovky.cz pracuje od roku 2011 jako redaktorka a příležitostná fotografka. Na starosti má lifestylové rubriky. Zajímá se o divadlo, literaturu, gastronomii a design. Baví ji chalupaření, fotografování a rozhovory se zajímavými osobnostmi.

Články autora

Recept

Pečená dýně, sladké brambory, topinambur a pražená semínka. Jak na to?

Pečená dýně, sladké brambory, topinambur, mrkev a mix pražených semínek | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Recept, ze kterého budou mít radost především vegetariáni, ale nejen ti. Je totiž plný pečené dýně, sladkých brambor, mrkve, semínek, bylinek a také...

Alena Pecháčková

Za nenošení roušky v Řecku dostanete pokutu skoro osm tisíc korun. Restrikce tu jsou velmi přísné, říká Češka

Jana Vymětalová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jana Vymětalová žije na řeckém ostrově Paros třicet let, pandemie se také přímo dotkla jejího zaměstnání. Pracuje jako průvodkyně pro českou cestovní...

Doporučujeme

Průlom v pánské módě? Muži už nemusí nosit do práce dlouhé kalhoty, rozhodl britský soud

Pro krátké kraťasy, které nosil slovenský zpěvák Palo Habera, se vžil název... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nedávno byl v Británii soudem řešen pracovněprávní spor týkající se vhodného pracovního oděvu, respektive správné délky pánských kalhot....

VAŘENÍM PROTI COVIDU: Antioxidanty v borůvkách jsou pro tělo nesmírně důležité

Borůvkové smoothie | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jak si vybudovat a posílit imunitu? Pozornost bychom měli věnovat všem vitaminům a látkám, které ji pozitivně ovlivňují. Jídlem sice covid rozhodně...

Rozhovor

Miluji sklo a jeho možnosti. Snažím se při práci používat i recyklované materiály, říká oceňovaný designér

Vlastimil Šenkýř | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Zaměřuje na výrobu keramických a skleněných produktů a autorských šperků. V prosinci loňského roku měl výstavu v Barceloně a za projekt, jehož cílem...

Anketa Alena Pecháčková

Servírování jídla v době pandemie? Krabičky jsou pro fine dining brutální, ale jinak to nejde, říkají šéfkuchaři

Jídlo v krabičce | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Před pandemií se platingu věnovalo čím dál tím více kuchařů. Co to vlastně je? Jde především o to, jak jídlo, které putuje hostům na talíři vypadá....

Co pověsit na stromeček příští rok? Designérka navrhla provokativní ozdoby

Co pověsit na stromeček příští rok? Designérka navrhla provokativní ozdoby | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Prsa, zadek i něco navíc. Britská designérka a šperkařka Anissa Kermiche uvedla v loňském roce na trh provokativní vánoční ozdoby Pornament Baubles...

VAŘENÍM PROTI COVIDU: Selen je pro organismus velmi důležitý. Ve velkých dávkách je ale toxický

Drůbeží játra s paprikami, rýže s červenou čočkou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jak si vybudovat a posílit imunitu? Pozornost bychom měli věnovat všem vitaminům a látkám, které ji pozitivně ovlivňují. Jídlem sice covid...

Recept

Tradice by se měly dodržovat. Uvařte si na Nový rok krémovou čočkovou polévku

Čočková polévka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Na Nový rok by se měla jíst čočka, aby se nás držely peníze. Navíc má i blahodárné účinky na naše zdraví. Zkuste si letos připravit polévku s...

Doporučujeme

Letos si dejte záležet. Přinášíme netradiční recepty na silvestrovské chlebíčky

Chléb ve vajíčku s krůtí šunkou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Čím si dnes můžete večer udělat radost při čekání na příchod roku 2021? Server Lidovky.cz vám doporučuje tři recepty na chlebíčky, s nimiž budete mít...

Rozhovor

Do půlky minulého století se konopí pro léčebné účely používalo normálně, poté nastala jeho démonizace, říká pěstitel

Petr Sedláček | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Poprvé ke konopí „přičichl” před šesti lety díky jesenickému pěstiteli a podnikateli Leopoldovi Svatému, který obhospodařoval zhruba 40 hektarů...

Seriál

VAŘENÍM PROTI COVIDU: Podpořte imunitu recepty, kde hlavní roli hraje selen a zinek

Sýrová rolka s dýňovým semínkem | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jak si vybudovat a posílit imunitu? Pozornost bychom měli věnovat všem vitaminům a látkám, které ji pozitivně ovlivňují. Jídlem sice covid rozhodně...

Rozhovor aktualizováno 5:11 Praha

Člověk musí přírodě porozumět, ne do ní pouštět jedy jen tak, říká tvůrce softwaru na rozpoznání rostlin

Ondřej Veselý | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Pomocí strojového učení dokáží rozeznat a lokalizovat plevel na polích a díky tomu přesně určit, kde je zapotřebí pesticidů či hnojiv, a kde nikoli....

Rozhovor aktualizováno 5:20 Alena Pecháčková

Chybí mi hraní, je to duševní potrava. Člověk bez ní začne strádat, líčí skladatelka Beata Hlavenková

Beata Hlavenková | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Za poslední album získala cenu Anděl, je autorkou filmové hudby například k filmu Dukla 61 nebo nově k Zátopkovi. Spolupracovala s řadou tuzemských i...

Domácí výrobci založili Asociaci českého průmyslového designu

Na tělo jednoho draka bylo třeba 13 tisíc takových šupin, každá z nich je... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Asociace českého průmyslového designu byla založena s cílem podpory a propagace designu, spolupráce se státními a vzdělávacími institucemi, ochrany...

Rozhovor aktualizováno 12:49

Rostliny působí na psychiku, snižují stres. Věříme, že seniorům pomohou, říká majitelka botanické laboratoře

Alexandra Střelcová a Julien Antih | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Botanická laboratoř Haenke se spojila s Nadací Krása pomoci a společně pořádají charitativní sbírku. Chtějí umístit darované rostliny do domovů pro...

Rozhovor Alena Pecháčková

Oblékal do hor své kamarády. Nyní má největší českou značku funkčního oblečení

Mario Vlček | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Flanelová košile, vlněné podkolenky a větrovka s kapucí. Takové oblečení si vyučený letecký technik Mario Vlček oblékal na své horolezecké výpravy v...

Vánoční klasika zdravěji: Rajčatovo-datlové chutney s rybou připravované v páře

Ryba v páře | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jídlo je jednou z největších radostí našeho života a k Vánocům prostě patří. Odepřít si ho je zbytečné. Problémem Vánoc z pohledu výživy je zejména...

Rozhovor

Udržitelná alternativa diamantů. Laboratorní kameny mají nespočet výhod, říká majitelka české značky

Výroba laboratorních diamantů | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Ve světě už jsou umělé, tedy vytvořené v laboratoři, diamanty celkem známé. Vzestupnému trendu pomáhají i světové celebrity zvučných jmen, například...

Recept

Příprava na štědrovečerní večeři. Jak na polévku z kapra?

Polévka z kapra | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Bez štědrovečerní rybí polévky není večeře kompletní. Pokud polévku připravujete každý rok stejně, je na čase začít trochu experimentovat.

Seriál

Vánoční klasika zdravěji: Pečený kapr se žampiony a lískovými ořechy

Pečený kapr se žampiony a lískovými ořechy | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jídlo je jednou z největších radostí našeho života a k Vánocům prostě patří. Odepřít si ho je zbytečné. Problémem Vánoc z pohledu výživy je zejména...

DIVADELNÍ OKÉNKO: Divadlo pod Palmovkou natočilo vánoční hit. Vánoční zombie apokalypsa vznikla v pražské Libni

Zoombíci ovládli Divadlo pod Palmovkou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nechci toho moc k Vánocům je název prvního hitu hudební kapely Divadla pod Palmovkou, ve které za bubny usedl sám ředitel a umělecký šéf Divadla pod...

Seriál aktualizováno 5:30

Vánoční klasika zdravěji: odlehčený bramborový salát s ředkvičkami

Bramborový salát s ředkvičkami | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jídlo je jednou z největších radostí našeho života a k Vánocům prostě patří. Odepřít si ho je zbytečné. Problémem Vánoc z pohledu výživy je zejména...

aktualizováno 5:13

Pohovky z lesa a pobřeží. Švédské designérky se inspirovaly přírodou

Pohovky z lesa a pobřeží. Švédské designérky se inspirovaly přírodou | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Dvě švédské designérky Sofia Lagerkvistová a Anna Lindgrenová tvořící pod značkou Front se rozhodly, že vytvoří nábytek, který by klidně mohl být...

Alena Pecháčková

Nakažených ve Španělsku přibývá, mohou za to slevy a nákupy. Konají se i násilné demonstrace, říká Češka

Kateřina Ferenčíková Nolasco | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Kateřina Ferenčíková Nolasco žije ve španělském Baskitsku již dlouhá léta. Situaci na Pyrenejském ostrově popisuje pro serveru Lidovky.cz od jara,...

Seriál

Vánoční klasika zdravěji: Losos s pečenými batáty, zelí z červené řepy

Losos s pečenými batáty, zelí z červené řepy | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jídlo je jednou z největších radostí našeho života a k Vánocům prostě patří. Odepřít si ho je zbytečné. Problémem Vánoc z pohledu výživy je zejména...

Půl tuctu zapečených vánočních šneků. Jak je připravit doma?

Půl tuctu zapečených vánočních šneků | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jak si připravit šneky v pohodlí domova? Původem francouzskou pochoutku připravuje šéfkuchař belgické restaurace Bruxx Jan Pípal zapečenou s...

Recept

Z žitného kvasu a špaldové mouky. Vyzkoušejte letos nový recept na vánočku

Vánočka z kvasu | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Vánočku si dělá každá rodina podle svého receptu, který se většinou dědí z generaci na generaci. Pokud byste ale letos chtěli vyzkoušet recept nový,...

Nová výstava v Chemistry Gallery. Abstraktní malba a figurativní sochy v době nejistoty

Oba umělci hledají inspiraci v realitě, která je obklopuje. Zatímco Patrik... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Nová výstava malířky Lu Jindrák Skřivánkové a sochaře Patrika Adamce představí společné motivy i protiklady těchto dvou umělců. V The Chemistry...

Rozhovor

Recyklujeme duše i pláště z kola, vyrábíme z nich doplňky, říkají sestry designérky

Sestry Eliška Mertová a Dáša Mertová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Sestry Eliška Mertová a Dáša Mertová založily svoji značku SegraSegra před 13 lety, původně jako streetwearovou značku s originálními potisky. Po...

Šéfkuchař Paulus po 12 letech opouští Alcron. Jeho nástupcem se stal Lukáš Hlaváček

Roman Paulus, šéfkuchař Alcronu. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Oceňovaný šéfkuchař Roman Paulus opouští po 12 letech post executive chef hotelové restaurace Alcron. Jeho nástupcem se stal mladý kuchař Lukáš...

Funkční a prostorné. Brněnské nádraží Zvonařka se příští rok představí v novém

Projekt, který architekti ze studia Chybík+Krištof spoluiniciovali, zachovává... | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jeden z nejvýznamnějších veřejných prostorů v Brně modernizují architekti ze studia Chybík+Krištof. Rekonstrukce Ústředního autobusového nádraží...

Vánoční klasika zdravěji: zkuste rybí polévku s kurkumou a zázvorem

Rybí polévka | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jídlo je jednou z největších radostí našeho života a k Vánocům prostě patří. Odepřít si ho je zbytečné. Problémem Vánoc z pohledu výživy je zejména...

Rozhovor Alena Pecháčková

Po vánočce se můžou Mexičané utlouct, chutná jim ale i čočka na kyselo, říká autorka Mexikopedie

Eva Kubátová | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Do Mexika odjela, aby dodělala doktorskou práci, když odjížděla domů, věděla, že se do této země vrátí. Eva Kubátová se do Mexika zamilovala, vdala...

Vánoční klasika zdravěji: místo cukroví kardamonové bochánky či semínkové sušenky

Kardamonové bochánky a semínkové sušenky | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Jídlo je jednou z největších radostí našeho života a cukroví k Vánocům patří a odepřít si ho je zbytečné. Problémem Vánoc z pohledu výživy je zejména...

Rozhovor Alena Pecháčková

Jak nepřibrat přes Vánoce? Uberte cukr, přidejte živiny a vynechte trojobal, radí nutriční specialistka

Vánoční cukroví - ilustrační foto. | na serveru Lidovky.cz | aktuální zprávy

Cukroví, smažené pokrmy a obložené stoly dobrotami. Vánoční svátky jsou také o dobrém jídle. Někdy je ho ale moc a není příliš dietní.